Vizita.si
image (28)

Novice

Slavna igralka z rakom v boj za preživetje

S.P.
27. 09. 2012 15.47
14

Bonnie Gail Franklin, ki je zaslovela z vlogo v priljubljeni seriji "One Day At The Time", je zbolela za izredno nevarnim rakom trebušne slinavke, ki se v večini primerov konča tragično. Bo zvezdnici vendarle uspelo?

68-letni igralki ameriškega rodu Bonnie Gail Franklin, ki je najbolj poznana predvsem po svoji vlogi v priljubljeni seriji "One Day At The Time", so nedavno diagnosticirali izredno nevarno rakavo obolenje trebušne slinavke. V kakšnem zdravstvenem stanju je zvezdnica, trenutno še ni znano, a naj bi pred kratkim nemudoma začela agresivno zdravljenje, saj se bolezen izredno hitro širi in je pogosto odkrita šele takrat, ko je žal že prepozno. "Bonnie je ravnokar začela aktivno zdravljenje, a se trudi, da to ne bi pretirano vplivalo na ritem njenega življenja. Ohranja normalen urnik in ostaja čim bolj pozitivna," je pojasnil njen tiskovni predstavnik, ki hkrati poziva, da naj ji skozi težek boj pomagamo predvsem s spoštovanjem do lastne intime in zasebnosti.

Rak trebušne slinavke je pogosto odkrit prepozno

Gre za maligni tumor, ki se pojavi v zgornjem delu trebušne votline in leži med želodcem ter hrbtenico. Močneje ogroženi so predvsem kadilci in posamezniki, ki pogosto uživajo zelo mastno hrano in nezmerne količine alkohola. Nacionalni inštitut za rakava obolenja trdi, da prizadene kar dvakrat več moških kot žensk nad 50. letom starosti, v enem samem letu pa naj bi za njim zbolelo več kot 40.000 posameznikov. Še posebej nevaren in pogosto smrten je predvsem zaradi dejstva, da ga pogosto prepoznamo veliko prepozno, ko zdravljenje ni več učinkovito. Iz istega razloga sta boj z njim med drugimi izgubila tudi slavni igralec Patrick Swayze ter izredno priljubljeni Steve Jobs.

Nikar ne prezrite naslednjih simptomov!

Simptomi so zelo neznačilni in se običajno pokažejo šele nekaj mesecev po izbruhu bolezni, ko je lahko žal že prepozno. Zato bodite še posebej pozorni na naslednje opozorilne znake, ki jih ne smete nikoli prezreti:

- bolečina v zgornjem delu trebuha
- širjenje bolečine v predel hrbta
- izguba apetita
- slabost in bruhanje
- nepojasnjena in nenadzorovana izguba kilogramov

Če tumor povzroči zaporo žolčevodov, skozi katere žolč izteka iz jeter v dvanajstnik, se lahko pojavi tudi zlatenica, na katero opozarjajo predvsem srbečica ter odvajanje temnega urina in svetlega blata. Pogosto jo izzove tudi motena presnova sladkorja, ko tumor ovira tvorbo inzulina.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587