Vizita.si
Mineralna voda je med priporočljivimi.

Novice

So fekalije našli tudi v gaziranih pijačah v Sloveniji?

Alenka Mirt Iskra
11. 01. 2010 10.00
0

Potem ko smo poročali o tem, da so v Združenih državah Amerike v gaziranih pijačah našli fekalije, smo preverili, ali so tovrstne snovi tudi v gaziranih pijačah v Sloveniji.

Najbolj zdrav je doma izstisnjeni sok.
Najbolj zdrav je doma izstisnjeni sok.FOTO: iStockphoto
Zdravstveni inšpektorat preverja pijače, ki so na tržišču in ugotavlja, ali so v skladu z zahtevami živilske tehnologije.

V Sloveniji v predpakiranih brezalkoholnih pijačah ugotavljajo predvsem tveganja z vsebnostjo aditivov, onesnaževanj in takšnih snovi, kot so jih našli v Združenih državah v gaziranih pijačah, niso našli. "Tudi v postopkih priprave brezalkoholnih pijač v gostinstvu nismo ugotovili problematike, ki bi lahko povzročila mikrobiološko kontaminacijo," je zapisala Andreja Mojškrc iz Inšpektorata za zdravstvo.

 

Zdravstveni inšpektorat redno preverja pijače.
Zdravstveni inšpektorat redno preverja pijače.FOTO: iStockphoto
“Pitje sladkih aromatiziranih pijač ali »soft drinkov« ni priporočljivo zaradi velike vsebnosti sladkorja, saj vpliva na slabšo oskrbo s pomembnimi hranilnimi snovi in povečuje tveganje za razvoj debelosti, diabetesa tipa 2 in drugih civilizacijskih obolenj. Te pijače so najpogosteje vir praznih kalorij, saj je v njih, razen velikih količin dodanega sladkorja, za telo le redko kaj uporabnega,” pravi Matej Gregorič iz Inštituta za varovanje zdravja.
Mineralna voda je med priporočljivimi.
Mineralna voda je med priporočljivimi.FOTO: iStockphoto
Gazirane pijače vsebujejo večje količine sladkorja, ki se hitro absorbira iz črevesja in povzroča neželene, hitre dvige glukoze v krvi. Raziskave kažejo neposredno povezavo med uživanjem aromatiziranih sladkih pijač in razvojem debelosti, posledično pa tudi diabetesom tipa 2, saj naj bi otroci kar 43 odstotkov vsega dodanega sladkorja zaužili s temi pijačami. “Zaradi tega strokovnjaki odsvetujemo namestitvi avtomatov s temi pijačami v javnih ustanovah, še zlasti pa v šolah, kjer je njihova namestitev ob organizirani prehrani tako s socialnega, ekonomskega kot zdravstvenega vidika neutemeljena in se pogosto izrablja za komercialne aktivnosti in promoviranje tržnih znamk,” še dodaja Matej Gregorčič.

Najprimernejša pijača za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine je pitna voda. Mineralna voda je prav tako primerna. Od pijač, ki vsebujejo sadni in zelenjavni delež, so najbolj priporočljivi sadni in zelenjavni sokovi. Zaradi naravne relativno visoke vsebnosti sladkorja pa jih je priporočljivo tudi redčiti z vodo. Zelo dobri in zdravi so tudi sveže iztisnjeni sadni sokovi, ki jih pripravimo sami. Za žejo pa strokovnjaki svetujejo nesladkan ali malo sladkan zeliščni in sadni čaj. Mleko sicer vsebuje relativno veliko energije in hranil, zato ga uvrščamo med hranilno bogata živila in ne med napitke za žejo. Nujno potrebno tekočino dobi telo tudi z živili.

Na žejo ni priporočljivo čakati, saj ta nastopi šele, ko organizmu primanjkuje že približno dva odstotka telesnih tekočin. V zmernih klimatskih pogojih in ob povprečni telesni aktivnosti naj bi otroci na dan zaužili od enega do poldrugega litra vode, odrasli pa 2,5 litra vode (od tega od 0,8 do enega litra s hrano),“ zaključuje Matej Gregorič.

Pijače, ki jih dobimo na domačen trgu, so varne, zatrjujejo pri Inšpektoratu za zdravstvo, je pa gotovo najbolje za žejo piti vodo, sadne sokove, ki jih stisnemo doma sami in čaje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587