Vizita.si
Razlog je predvsem prepozno odkrivanje raka.

Novice

Slovenija po rezultatih zdravljenja raka na dnu evropske lestvice

STA
16. 03. 2010 15.30
0

Po podatkih evropske raziskave Eurocare je Slovenija po rezultatih zdravljenja raka na samem dnu lestvice, po stopnji umrljivosti pa v zgornji polovici.

Razlog je predvsem prepozno odkrivanje raka.
Razlog je predvsem prepozno odkrivanje raka.FOTO: iStockphoto
Razlog je predvsem prepozno odkrivanje raka, je na današnji novinarski konferenci v okviru meseca boja proti raku debelega črevesja in danke opozorila Janja Ocvirk z Onkološkega inštituta.

V Sloveniji za rakom debelega črevesa in danke na leto zboli več kot 1400 ljudi. Ta oblika raka je po pogostnosti pojavljanja prvi najpogostejši rak, če upoštevamo oba spola, in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Največ bolnikov z rakom debelega črevesja in danke je starejših od 50 let, vendar za njim zbolevajo vse mlajši ljudje, je opozorila Maja Južnič Sotlar iz Združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke Europacolon.

onkološki inštitut
onkološki inštitut FOTO: POP TV

Več kot 80 odstotkov bolnikov obišče zdravnika šele v tretjem ali četrtem stadiju bolezni, ko je rak že lokalno napredoval in so tumorske celice že prizadele enega ali več oddaljenih organov. V združenju Europacolon pozivajo, naj ljudje poskrbijo za svoje zdravje in se odzovejo na vabilo preventivnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki Svit.

Slovenija je ena izmed redkih evropskih držav, ki ima tak presejalni program, je izpostavila Ocvirkova. Kot je pojasnila, v okviru programa Svit na preglede vabijo državljane, stare od 50 do 69 let. Trenutna odzivnost na vabila programa je 37-odstotna, čeprav bi po besedah Ocvirkove morala biti vsaj 70-odstotna, da bi bil program uspešen.

V okviru meseca boja proti raku debelega črevesja in danke evropsko združenje Europacolon pripravlja tudi vseevropsko akcijo z imenom Manifest življenja. Cilj akcije je v enem letu zbrati milijon podpisov v podporo boju proti raku debelega črevesja z željo, da bi bili vsi evropski bolniki deležni enako kakovostne diagnostične obravnave in zdravljenja po istih standardih in kakovosti ter spodbuditi vlade evropskih držav, da bodo uvedle presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka. Podpise pod manifest zbirajo na spletni strani www.europacolon.si, je še dodala Južnič Sotlarjeva.

Združenje Europacolon v Sloveniji deluje že tretje leto, posvečajo pa se predvsem pomoči bolnikom z rakom debelega črevesa in danke. Združenje želi povezati povezati bolnike, ki se s to boleznijo srečujejo ali pa so že uspešno zaključili zdravljenje, njihove svojce in zdravnike. Glavni namen pa je osveščanje javnosti, je povedala predsednica Združenja Europacolon Slovenija Ivka Glas.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587