Vizita.si
Jana Koteska si želi, da bi se mlada dekleta zavedala, da rak dojke ni le bolezen starejših. Zato si želi, da bi že dovolj zgodaj pričela z rednim samopregledovanjem dojk.

Rakave bolezni

Slovenska manekenka prebolela raka dojke

Katja Benčina
02. 03. 2011 22.42
0

Rak dojke ne izbira in prizadene tudi mlada dekleta. Tako je za to boleznijo pri komaj 27 letih zbolela slovenska manekenka in modna oblikovalka Jana Koteska, ki ji je bolezen spremenila življenje.

Predsednica združenja Europa Donna je opozorila, da je za zdrave dojke treba poskrbeti že danes.
Predsednica združenja Europa Donna je opozorila, da je za zdrave dojke treba poskrbeti že danes.FOTO: Žiga Intihar
Ko je Jana Koteska začutila bulo na prsih, se je takoj odpravila k zdravniku. Ta jo je takoj napotil na preiskave, ki so potrdile njene strahove. 27-letnici so diagnosticirali raka na dojkah.
Manekenka in modna oblikovalka Jana Koteska je pri 27-letih zbolela za rakom dojke.
Manekenka in modna oblikovalka Jana Koteska je pri 27-letih zbolela za rakom dojke.FOTO: Miro Majcen
''Čeprav sem vedela, da nekaj ni v redu z menoj, pa sem mislila, da je rak na dojkah bolezen starejših. To je bila resnično težka preizkušnja, od katere pa sem se veliko naučila,'' pravi pogumna Jana, ki se je takrat odločila, da kljub grozljivi diagnozi ne bo obupavala nad svojim življenjem, ampak se bo raje soočila z boleznijo in jo premagala. ''Po diagnozi se je kmalu pričelo zdravljenje in takoj ko sem se počutila nekoliko boljše, sem pričela delati stvari, ki so me veselile.'' Rak dojke je bolezen, ki izjemno močno vpliva na samopodobo bolnic, saj ne samo, da ima ženska bolan del telesa, ki je simbol ženskosti, ampak med napornim zdravljenjem izgubi tudi lase, trepalnice, obrvi. ''Meni je bilo zelo pomembno, da sem med boleznijo skrbela za svoj videz in tako sem vsak dan doživela preobrazbo. Zjutraj, ko sem se zbudila, sem bila popolnoma drugačna kot čez nekaj časa, ko sem se naličila, si nataknila lasuljo, se uredila ... Nekateri celo niso opazili, da sem zbolela.'' Jana je ob pomoči družine, fanta in prijateljic naposled le premagala hudo bolezen: ''Zaradi te bolezni sem odkrila marsikaj novega, živim drugače in se danes veselim prav vsakega novega dne.''

Rak dojke pa močno vpliva tudi na ostale člane družine, ne samo na bolnika. To zelo dobro ve tudi slovenska manekenka Sabina Remar, saj je njena mati prebolela to bolezen: ''Meni je bila to izjemno težka preizkušnja, čeprav je nisem doživela sama, a se mi zdi, da sem ob svoji mami bolezen premagovala tudi jaz.'' Sabina pa ženskam polaga na srce, naj skrbijo za svoje zdravje že prej in naj se redno pregledujejo. ''Če pa že pride do bolezni, naj se zavedajo, da to ni nikakršen 'bav bav', da se bolezen da premagati in da je ozdravljiva. V veliko pomoč pa je, če to, da smo zboleli, ne držimo zase, ampak delimo z drugimi, ki nam bodo stali ob strani.''

''Ko ženske zbolijo za rakom na dojki, naj ne obupajo, ampak si poiščejo ustrezno strokovno pomoč in si ponovno zgradijo pozitivno samopodobo,'' pravi Senčarjeva.
''Ko ženske zbolijo za rakom na dojki, naj ne obupajo, ampak si poiščejo ustrezno strokovno pomoč in si ponovno zgradijo pozitivno samopodobo,'' pravi Senčarjeva.FOTO: Žiga Intihar

Aktivne danes za zdrave dojke jutri

Za rakom dojke vsako leto zboli 1100 žensk, število obolelih vsako leto narašča. Kar 400 žensk na leto umre zaradi te bolezni, najpogosteje, ker bolezen odkrijejo pozno. Kar 50 odstotkov žensk namreč zdravnika obišče šele, ko je bolezen že napredovala in so možnosti za ozdravitev okrnjene. ''Prav zato je pomembno, da se ženske pričnejo redno samopregledovati že v poznih najstniških letih in s tem nadaljujejo vse svoje življenje,'' je povedala dr. Mojca Senčar, predsednica združenja za boj proti raku dojke Europa Donna. Najbolje je, da samopregled opravite od sedmega do desetega dneva po začetku menstruacije, v menopavzi pa na izbrani dan v mesecu. Ni vsaka zatrdlina v dojki rak, a če ženska zatipa zatrdlino, ki se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazi izcedek ali vdrto bradavico v dojki, se mora o tem posvetovati s svojim zdravnikom. Ta bo presodil, ali je sprememba nevarna ali ne. ''Po petdesetem letu pa morajo ženske, če kaj zatipajo ali ne, redno hoditi na presejalno mamografijo,'' opozarja predsednica združenja in dodaja, da morajo pred 50. letom starosti na mamografijo ženske, ki so bolj ogrožene. To so tiste, ki so se že zdravile zaradi raka dojk; ženske, katerih mati, sestra ali hči se je zdravila zaradi raka dojk; ženske, ki so rodile po 30. letu starosti in vse tiste, ki jim preiskavo svetuje zdravnik zaradi sumljivih sprememb v dojki.

Poleg pregledov pa je treba vseskozi skrbeti za zdrav način življenja, tako da se uravnoteženo prehranjujemo, vzdržujemo telesno težo in, kot pravi Senčarjeva, da se ponovno naučimo smejati. Kot še poudarja, je izjemno pomembno, da si, če zbolimo za to boleznijo, poiščemo ustrezno strokovno pomoč: ''Ko ženske zbolijo za rakom na dojki, naj ne obupajo, ampak si poiščejo ustrezno strokovno pomoč in si ponovno zgradijo pozitivno samopodobo. Pomembno je, da vedo, da zaradi bolezni niso nič manj ljubezni vredne in da niso nič manj ženske kot pred boleznijo,'' še doda.

Znane Slovenke so si pripele rožnato pentljo.
Znane Slovenke so si pripele rožnato pentljo.FOTO: Žiga Intihar

Elizabeth Hurley v boju zoper raka dojke

Sicer pa je slovensko združenje Europa Donna eno izmed 45 članic evropske zveze Europpa Donna, ki je nastala nekaj let po ustanovitvi rožnate pentlje – simbola zdravih dojk. Soustanoviteljica tega simbola je tudi ameriška podjetnica Evelyn H. Lauder, ki je letos oktobra pričela z globalno kampanjo The Breast Cancer Awarenes Campaign 2010, s katero si želi spodbuditi tako moške kot ženske, da čim več komunicirajo o pomenu zdravja dojk in zgodnjega odkrivanja raka dojke. Na ta način si Evelyn Lauder želi, da bi to bolezen premagali enkrat za vselej. ''Naredili smo že zelo veliko, a je pred nami še vedno dolga pot. Še naprej bomo delali resnično razliko in z našimi skupnimi prizadevanji za večjo ozaveščenost in zbiranje sredstev za raziskave, tako bo rak dojke prav gotovo postal oddaljen spomin."

Podpornica te kampanje je tudi svetovno znana igralka Elizabeth Hurley, ki pravi, da ljudje še vedno premalo poznamo to bolezen: "Obstaja veliko napačnih informacij o raku dojke. Moramo se povezati z vsako žensko, ki jo poznamo – naj bo to naša mati, babica, sestra, hči ali prijateljica. Ne smemo podcenjevati pomena komuniciranja z ženskami, opominjajmo jih na to, da morajo redno hoditi na preglede k svojemu zdravniku. To je tako zelo pomembno. Nikakor ne odlašajte do prihodnjega leta,'' je ženske vsega sveta pozvala Hurleyjeva. Ta kampanja pa zbira tudi sredstva za raziskave fundacije The Breast Cancer Research Foundation, s katerimi si prizadevajo odkriti zdravilo proti raku dojk. K tej fundaciji lahko prispevate tudi vi, in sicer z nakupom izdelkov kolekcije Pink Ribbon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587