Vizita.si
Slika 1

Novice

/ Oglas

Slovenski strokovnjaki so našli zmagovalno formulo za kolena

P.R.
19. 10. 2022 05.00
0

Ne, ne gre za čudežno tableto, ki obljublja popolno obnovo vašega hrustanca. Gre pa za plod dolgoletnega raziskovanja in nadgrajevanja procesa dela. Strokovnjaki iz kineziološkega centra KinVital so v več letih dela z več tisoč ljudmi z bolečinami v kolenu oblikovali edinstven protokol, ki odpravi bolečine v kolenih in hkrati okrepi celo telo. Brez farmacije, tablet in kupovanja nepotrebnih prehranskih dodatkov.

Najpogostejši razlog za pojav bolečin v kolenih in obrabo kolen je ...

Glavni razlog je v večini primerov neustrezno gibanje, ki pa težav ne povzroči čez noč. Zaradi določenih kompenzacij v gibanju se tako iz dneva v dan nekoliko bolj obremenjujejo določeni deli kolenskega sklepa, kar potem pripelje do bolečin, morebitnih obrab ali pa poškodb na meniskusu.

Neustrezno gibanje vodi tudi v več zakrčenosti mišic okoli kolena, kar slabša tudi samo drsenje sklepa in poveča stisnjenost – kompresijo v določenem delu sklepa. Spodaj si bomo tako ogledali nekaj pogostih primerov, ki so povod za težave, in seveda tudi nasvetov s strani KinVitala, kako jih rešiti:

1. Bolečine v kolenih pri teku, pri sestopanju s hriba, športih z žogo itd.

Naše telo ne mara nenadnih sprememb, vendar se lahko s pravim pristopom na mnoge stvari zelo dobro prilagodi. To nam kažejo vrhunski športniki, ki so sposobni svoje telo adaptirati na skrajne obremenitve ter te pogosto izvajajo brez težav in poškodb.

Prav postopna adaptacija tkiv pa je tudi ključ za rešitev številnih težav s koleni. Bolečine bodo tako bolj pogoste pri ljudeh, ki šele začenjajo s tekom, ki gredo po 3 mesecih zopet v hribe itd. Zato je pomembno, da se stvari lotimo postopoma. V primeru dlje trajajočih težav pa ne bodimo noj, ki zarije glavo v pesek in se skriva pred težavo, ampak se z njo soočimo. 

V tem primeru bo kot začetna faza zelo koristil osebno prilagojen načrt terapevtske vadbe. Pri krepilnih vajah gre za veliko bolj kontrolirano okolje, saj lahko nadzorujemo število ponovitev, amplitudo, obremenitev itd. Medtem ko je to pri teku, hoji in skokih precej težje, saj se gibanje odvija hitreje in tudi število ponovitev je veliko večje. Pri 1 uri teka tako naredimo kar približno 10.000 korakov, kar pomeni 10.000 precej podobnih obremenitev na sklepe in tetive.

Pomembno je, da se naredi uvodni pregled in začrta osebno prilagojen načrt vaj. (Foto: Aljaž Repnik)
Pomembno je, da se naredi uvodni pregled in začrta osebno prilagojen načrt vaj. (Foto: Aljaž Repnik)FOTO: Arhiv naročnika

2. Aktiven življenjski slog in neustrezno gibanje

Pomembno je povedati, da smo ljudje različni in zato se tudi gibamo različno. Tako je termin pravilno gibanje zelo širok. Na kratko pa bi lahko dejali, če nam naše gibanje ne povzroča težav in bolečin pri aktivnostih, potem nekaj očitno delamo prav. 

Kaj tako sploh pomeni ustrezno gibanje? Verjetno bi ga lahko opisali kot sproščeno in učinkovito gibanje znotraj anatomskih omejitev v sklepih. Tako je pomembno razumeti, da tudi v procesu učenja gibov rabimo veliko število gibov, saj mora gib postati avtomatiziran in sproščen. Vzemimo za primer vrhunskega smučarja in smučarja začetnika. Ko se začnete učiti nek gib, ste bolj smučar začetnik – velika napetost v celem telesu, malo bolj okorni gibi in nikakor se ne uspete sprostiti. Tako se tudi pri preprostem gibu hitro utrudite in nikakor niste energetsko učinkoviti.

Ko pa gibanje avtomatizirate, so gibi vse bolj lahkotni in sproščeni in ste vedno bolj podobni vrhunskemu smučarju, ki lahko sproščeno vijuga pa beli strmini. Zdaj ste gibalno učinkoviti in verjetnost težav/poškodb je tako vse manjša.

3. Preveč kolensko dominantno gibanje

Aktiven življenjski slog z različnimi aktivnostmi, vsakdanjimi opravili, hojo po hribih, igranjem odbojke itd. pogosto vodi v zelo kolensko dominantno gibanje. Če smo imeli v preteklosti kdaj težave z bolečinami v hrbtenici, pa smo kolensko dominantnost samo še povečali.

Kaj to pravzaprav pomeni? Gre za primer, ko imamo zelo slabo razvit občutek za gibanje iz kolka in nam določeni gibi, kot je denimo predklon iz kolka, predstavljajo kar nekaj težav. V tem primeru so potem gibi zelo kolensko dominantni, tako da za pobiranje bremen vedno uporabljamo počep in ne predklon, pri hoji v hrib bolj prožimo gibe iz kolen, naši skoki so bolj kolensko dominantni ... Kar je seveda povsem logično, saj nam osnovno težavo predstavlja zaspan in ne dovolj aktiven kolčni sklep ter mišice okoli kolčnega sklepa.

To v začetku vodi v bolečine v kolenu, skozi leta pa lahko pridelamo kakšno preobremenitveno poškodbo na meniskusu ali pa povzročimo bolj zgodnjo obrabo sklepa.

Pogosto je težava, da so gibanja zelo kolensko dominantna. (Foto: Aljaž Repnik)
Pogosto je težava, da so gibanja zelo kolensko dominantna. (Foto: Aljaž Repnik)FOTO: Arhiv naročnika

Kako si lahko pomagamo sami?

Odlična novica je ta, da je skoraj vedno mogoče izboljšati stanje. Saj vedno obstaja možnost napredka v moči, gibljivosti in kakovosti gibanja. In to so ključne stvari, ki zelo neposredno vplivajo na naše zdravje kolen in morebitne bolečine.

Obraba kolen torej ni neposredno povezana s starostjo, pač pa s tem, kako ste se skozi leta gibali! Tudi če ste bili pridni pri gibanju, vas kolensko pretirano dominantno gibanje ali neustrezno gibanje lahko pripelje do težav.

V KinVital kineziološkem centru smo razvili formulo za popolno obravnavo in odpravo bolečin v kolenih:

1. Manualna sprostitev - masaža mišic okoli kolena: Sprostiti moramo mehka tkiva okoli kolen, da sploh lahko damo meniskusu in hrustancu možnost "dihanja". Tako zmanjšamo fazo kompresije v posameznem delu in dosežemo boljše drsenje sklepa.

2. Razgibavanje kolena brez dodane obremenitve kolena. Včasih je že lastna teža za koleno preveč. Da sprostimo koleno, ga moramo poleg masiranja na pravih točkah tudi razgibati. Za ta namen se naravno uporabijo vaje v sedečem ali ležečem položaju. Cilj pa je predvsem razgibati in tudi aktivirati tiste mišične skupine, ki so malce zaspane.

3. Skrivnost kolen je v kolkih! Vaje za krepitev zadnjih stegenskih mišic in mišic okoli kolka. Skrivnost zdravih kolen ni vedno v kolenih. Če okrepimo kolčne mišice in izboljšamo gibanje v kolku, bo naše koleno na dnevni ravni veliko manj obremenjeno in to je tudi osnovni pogoj za dolgoročno rešitev. 

4. Krepitev sprednjih in zadnjih stegenskih mišic. Seveda pa ne gre brez ključne sestavine, to so krepilne vaje za sprednje in zadnje stegenske mišice. Pri kolenskih težavah je pomembno, da najdemo pravo obremenitev. Nikakor niso nekakšne posebne vaje ključna skrivnost, ampak to, kako jih prilagodimo, da bo obremenitev ustrezna glede na naše stanje. Hkrati je ključ v rednem izvajanju, saj še noben vadbeni program, ki je zgolj na papirju, ni prinesel spremembe.

Več uporabnih nasvetov in vaj za različne kolenske težave smo zbrali tudi v naslednjem zapisu.

Krepilne vaje so ključ za dolgoročno zdravje kolenskega sklepa. (Foto: Aljaž Repnik)
Krepilne vaje so ključ za dolgoročno zdravje kolenskega sklepa. (Foto: Aljaž Repnik)FOTO: Arhiv naročnika

Če se vam zatakne pri odpravi težav ...

V KinVitalu smo vam dosegljivi na štirih lokacijah – Ljubljana, Domžale, Velenje in Maribor in si bomo z veseljem vzeli čas za uvodni posvet. Vedno se potrudimo, da za vas najdemo termin v roku največ 7-10 dni od prvega stika.

Naši strokovnjaki s področja kineziologije, trenerstva in fizioterapije vam bodo pomagali skozi zgoraj opisane faze. Naš cilj ni najti zgolj nekakšne kratkoročne rešitve, ampak predvsem vplivati dolgoročno, da bo vaše gibanje bolj kakovostno, počutje boljše in bolečine v kolenu zgolj slab spomin.

Če bi imeli za nas kakšno vprašanje, nam pišite na info@kinvital.si oziroma se naročite na uvodni posvet.

Naročnik oglasa je KinVital d.o.o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587