Vizita.si
image (28)

Novice

Smrt, ki je pretresla Veliko Britanijo

L.E.
31. 01. 2013 10.22
33

30-letna Claire se je redno ukvarjala s športom in živela zdravo, toda ena napačna odločitev je imela strašne posledice. Angležinja je umrla veliko prezgodaj.

Claire Squires je bila strastna tekačica, ki se je udeležila že več maratonov. Veljala je za zdravo dekle, ki ni imelo škodljivih razvad, zato je toliko bolj odmevalo, ko je aprila 2012 nenadoma umrla med londonskim maratonom. Zrušila se je manj kot kilometer pred ciljem. Le kaj se je zgodilo, so se spraševali prav vsi.

Zakaj je zdravo dekle doživelo zastoj srca?

Reševalci ji niso mogli pomagati. Komaj 30-letna frizerka je doživela zastoj srca. Glede na to, da se je s tekom ukvarjala že dlje časa, ni kazalo, da se je lotila prenapornega športnega udejstvovanja, prej tudi ni imela nikakršnih srčnih težav, zato je tak razplet vse presenetil. Zdaj pa so britanske medije preplavili rezultati obdukcije, ki je pokazala, da je bila veliko prerana smrt posledica užitja prehranskega dopolnila Jack 3D, pred njegovo prepovedjo v Veliki Britaniji enega najbolj prodajanih stimulansov, ki je bil dostopen tudi v Sloveniji. Jack 3D daje energijo, spodbuja delovanje metabolizma in izboljšuje sposobnost osredotočanja. Kot prehransko dopolnilo ga uporabljajo predvsem športniki. Dr. Philip Barlow je ugotovil, da je substanca dimetilamilamin (DMAA), ki jo vsebuje, povzročila smrt v povezavi z velikim fizičnim naporom. DMAA lahko zoža arterije in povzroči hitrejše bitje srca. Ta sestavina je povezana tudi s previsokim krvnim pritiskom, glavoboli, bruhanjem in možgansko kapjo.

Ni vedela, da ji Jack 3D lahko škodi

Claire je po besedah njenega partnerja Simona Van Herrewegeja Jack 3D kupila prek spleta in ga pred maratonom uporabila samo enkrat. “Claire je bila vsekakor močno proti uporabi kakršnih koli drog. Nikoli ni vzela ničesar, za kar bi mislila, da ji lahko škoduje,“ zatrjuje Simon. “Toda naivno je mislila, da gre za običajno prehransko dopolnilo. Ko ga je kupila, je bilo namreč to povsem legalno. Skrb vzbujajoče je, da ga je uporabljalo tako veliko ljudi.“ Preden so vsa dopolnila, ki vsebujejo substanco dimetilamilamin (DMAA) v Veliki Britaniji avgusta 2012, torej tri mesece po smrti, ki je državo šokirala, prepovedali, je bil Jack 3D že prepovedan v ZDA in Kanadi, vendar Claire, ki ga je kupila v običajni trgovini s športno prehrano, tega ni vedela. Sicer poživil ni uporabljala, vendar je tokrat želela izboljšati svoj pretekli dosežek in pot preteči v manj kot štirih urah. Simon pravi, da si je eno merico dopolnila raztopila v steklenički vode za vsak primer, če bi med tekom postala preveč utrujena. Pred tem naj bi Jack 3D zaužila le  enkrat.

Opozorila tudi v Sloveniji!

Pred nakupom prehranskih dopolnil prek spleta opozarja tudi Zdravstveni inšpektorat RS, ki pojasnjuje, da je ponudbo spletnih prodajalcev veliko težje nadzorovati in preverjati. Največ kršitev odkrijejo tako pri prodaji nedovoljenih izdelkov (med drugim tudi tistih, ki vsebujejo substanco dimetilamilamin – DMAA) kot pri zavajajočih predstavitvah izdelkov, ki naj bi zdravili bolezni, ki jih s svojo sestavo ne morejo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623