Vizita.si
Srčni napad

Novice

Bil sem klinično mrtev

E.T.
24. 09. 2009 12.43
1

Joseph Tiralosi se je kmalu po prihodu v newyorško bolnišnico nenadoma zgrudil. Srce se mu je ustavilo in zdravniki so se za njegovo življenje borili 45 minut. Ko so že skoraj obupali in razglasili čas smrti, pa je Josephovo srce spet začelo biti.

Joseph se več dni ni počutil najbolje, zato se je odločil, da gre na zdravniški pregled. A do zdravnika ni nikoli prišel – zgrudil se je že na hodniku bolnišnice, doživel je srčni napad. Zdravniki so se kar 45 minut trudili, da bi Josephovo srce ponovno začelo biti. Hkrati so mu odstranjevali krvne strdke, zaradi katerih so se njegove zdravstvene težave pravzaprav začele. In po skoraj eni uri oživljanja, ko so zdravniki nad njim že skoraj obupali, se je zgodil čudež. Josephovo srce je ponovno začelo biti. (Fotografija je simbolična)
Joseph se več dni ni počutil najbolje, zato se je odločil, da gre na zdravniški pregled. A do zdravnika ni nikoli prišel – zgrudil se je že na hodniku bolnišnice, doživel je srčni napad. Zdravniki so se kar 45 minut trudili, da bi Josephovo srce ponovno začelo biti. Hkrati so mu odstranjevali krvne strdke, zaradi katerih so se njegove zdravstvene težave pravzaprav začele. In po skoraj eni uri oživljanja, ko so zdravniki nad njim že skoraj obupali, se je zgodil čudež. Josephovo srce je ponovno začelo biti. (Fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

 

Zdravniki so ostali brez besed!

Ker srce ni bilo skoraj eno uro, so bili zdravniki prepričani, da je Joseph utrpel hude možganske poškodbe. A na njihovo veliko začudenje srčni zastoj na pacientu ni pustil nikakršnih posledic. Joseph je bil spet kot prej – počutil se je odlično, nič več ga ni bolelo, bil je veder in optimističen. V naslednjih dneh je zelo dobro okreval, zato so ga zdravniki poslali domov.

Kaj se dogaja, ko je človek klinično mrtev?

„V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je smrt le kratek trenutek, nam primeri, kot je ta, dokazujejo, da je smrt pravzaprav dolgotrajnejši proces, v katerem se človeku ustavi srce, pljuča nehajo delovati in tudi možganske funkcije počasi ugašajo,“ razlaga dr. Sam Parnia, eden od raziskovalcev na southamptonski univerzi. In ker želijo raziskovalci ugotoviti, kaj se dogaja s človekom, medtem ko visi med življenjem in smrtjo, so se lotili študije, ki bo zaobjela izkušnje tistih, ki so doživeli bližnje srečanje s smrtjo. Tako upajo, da bodo izvedeli, ali se klinično mrtev človek zaveda dogajanja okrog sebe, ali res vidi svetlobo pred seboj, ali se mu pred očmi res odvrtijo najlepši trenutki življenja – ali pa so to le miti, realnost pa je povsem drugačna ...

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587