Vizita.si
58-letna ženska je zaradi velike vsebnosti živega srebra v kremi proti staranju skoraj umrla (slika je simbolična).

Lepota

Krema za obraz jo je skoraj stala življenja

Ni.J.
17. 11. 2009 09.36
0

Ženska iz Hong Konga je skoraj umrla, ker je uporabljala negovalno kremo za obraz. Zaradi zastrupitve z živim srebrom so jo zdravniki komaj rešili.

58-letna ženska je zaradi velike vsebnosti živega srebra v kremi proti staranju skoraj umrla (slika je simbolična).
58-letna ženska je zaradi velike vsebnosti živega srebra v kremi proti staranju skoraj umrla (slika je simbolična).FOTO: iStockphoto

58-letnico so mučili močni glavoboli, vrtoglavice, mrzlica in zbadanje v nogah. Pred tem je mesec dni, dvakrat dnevno, uporabljala negovalno kremo za obraz. Laboratorijski testi so kasneje pokazali, da je krema vsebovala kar 43.000-krat večjo količino živega srebra od dovoljene.

Kreme vam lahko obljubljajo marsikaj. Kljub temu pa vedno preverite ime proizvajalca izdelka in katere sestavine vsebuje.
Kreme vam lahko obljubljajo marsikaj. Kljub temu pa vedno preverite ime proizvajalca izdelka in katere sestavine vsebuje. FOTO: iStockphoto

Nesreča je med zdravniki povzročila veliko zaskrbljenost. Oblasti so takoj začele preiskovati primer, vendar do zdaj še niso odkrile pravega proizvajalca. Na kremi je namreč označeno le ime kreme, ne pa tudi proizvajalec.

Živo srebro je skoraj stalna sestavina v kozmetičnih izdelkih, še posebej v Aziji, kjer je svetla barva kože simbol lepote in plemenitosti. "Znano je, da so že v preteklosti ženske (Rimljanke, kasneje tudi Azijatke temnejše polti) uporabljale razna "belilna sredstva", ki so vsebovala živo srebro, zato da bi bile lepe in svetle, kar je bilo takrat simbol lepote višjih slojev, " pravi dermatologinja dr. Metka Adamič. "Danes so tovrstne kreme na razpolago le na črnem trgu v državah v razvoju. Živo srebro je namreč strup in ilegalno kot sestavina. Če se oseba namaže s tako kremo, se živo srebro absorbira skozi kožo v krvni obtok, kar povzroči zastrupitev, ki lahko vodi tudi v smrt." Velike količine te snovi so namreč zelo strupene in škodljive za živčni sistem in ledvice ter lahko povzročijo tudi druge trajne posledice, kot so dermatitis, izpadanje zob, poškodbe dlesni, nevrološke spremembe (živčnost, vzdražljivost, nespečnost, strahovi in umik iz socialnega okolja) ter poškodbe možganov.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587