Vizita.si
42-letna Pamela Anderson je pred kratkim priznala, da je svojo kariero zgradila tudi na stereotipu ''neumne blondinke''.

Novice

Blondinke bi za uspeh storile vse!

E.T.
18. 01. 2010 15.00
0

Raziskava kalifornijskih znanstvenikov je pokazala, da so svetlolaske bolj napadalne in tekmovalne pri doseganju svojih ciljev kot rjavolaske, črnolaske, rdečelaske. Razlog: okolica jim že od nekdaj posveča več pozornosti.

42-letna Pamela Anderson je pred kratkim priznala, da je svojo kariero zgradila tudi na stereotipu ''neumne blondinke''.
42-letna Pamela Anderson je pred kratkim priznala, da je svojo kariero zgradila tudi na stereotipu ''neumne blondinke''.FOTO: iStockphoto
Raziskovalci so v študijo vključili 156 žensk različne barve las in preučevali, kako se do njih vedejo ljudje v njihovi okolici. Ugotovili so, da so svetlolaskam posvečali več pozornosti kot ženskam z drugačno barvo las, kar je blondinkam dvigalo samozavest in vplivalo tudi na večjo odločnost, tekmovalnost, celo napadalnost pri doseganju njihovih ciljev oziroma pri izpolnjevanju njihovih želja. Vendar pa so svelolaske pokazale zobe le, če jih je kdo izval, če jim je kdo prekrižal načrte. Same so bile le redko pobudnice prepira.

''Pričakovali smo, da bodo svetlolaske bolj samozavestne in odločne od drugih mladenk, vendar nismo pričakovali, da bodo tudi veliko bolj tekmovalne in napadalne,'' je povedal vodja raziskave Aaron Sell. Izpostavil je tudi, da je tekmovalnost blondink odvisna od tega, kako posebno se takšno dekle počuti. Bolj kot okolica z njo ravna drugače oziroma bolj posebno kot se počuti, bolj tekmovalna in odločna je. Študija pa je postregla še z eno zanimivo ugotovitvijo. Tudi ženske, ki niso naravne blondinke in se le barvajo v svetlejše odtenke, sčasoma prevzamejo kar nekaj značilnosti naravnih svetlolask – tudi tekmovalnost. Razlog: takoj, ko njihovi lasje iz temne preidejo v svetlo barvo, okolica spremeni odnos do njih. Ljudje jih večkrat opazijo in jim posvečajo več pozornosti, zato se okrepi tudi njihova samozavest – in očitno tudi odločnost ter tekmovalnost, razlagajo raziskovalci.

Kontroverzna Pink je med drugim znana po tem, da se zna postaviti zase in – če je treba – pokazati tudi zobe.
Kontroverzna Pink je med drugim znana po tem, da se zna postaviti zase in – če je treba – pokazati tudi zobe.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587