Vizita.si
image (28)

Novice

Bo zdaj živela dlje?

K.P.
01. 10. 2012 08.00
0

Progerija je bolezen, ki prizadene enega na osem milijonov ljudi in povzroča, da se telo hitro stara. Povprečna življenjska doba je 13 let. Lahko testno zdravilo ponudi upanje?

Progerija, znana tudi kot Hutchinson-Gilfordov sindrom, je bolezen, pri kateri se telo stara tudi do osemkrat hitreje kot običajno. Poleg postaranega videza so med bolezenskimi znaki progerije tudi nizka gostota kosti, plešavost in bolezni, ki se običajno pojavijo v starosti.

Za njo boleha okoli 40 otrok po celem svetu, povprečna življenjska doba obolelih pa je 13 ali 14 let, le v redkih primerih dočakajo 20 let. Zdaj so otroci s to nenavadno boleznijo in njihovi starši dobili nov žarek upanja. Podarilo jim ga je testno zdravilo, sprva namenjeno zdravljenju rakavih obolenj. Pri kliničnem testiranju zdravila je sodelovalo 26 otrok in njihovih staršev, ki jih je fundacija za raziskovanje progerije zbrala iz celega sveta. Nekateri so potovali celo več dni, da bi sodelovali v večletnem projektu, ki se je izkazal za plodnega.

Po zaslugi zdravila so otroci začeli pridobivati zdravo telesno težo, poleg tega pa je izboljšalo tudi strukturo kosti in okrepilo zdravje srca. Polovica otrok, ki so preizkušali zdravilo, je pridobila na mišični masi in kostni gostoti, v povprečju pa se je vsem sodelujočim otrokom arterijska hipertenzija, ki je povezana s srčnim infarktom, zmanjšala za 35 odstotkov.

Povzročitelja progerije so odkrili pred šestimi leti, in sicer gre za mutiran gen, imenovan lamin A. Ta proizvaja protein, ki drži skupaj jedro celice. Pri otrocih s progerijo se protein proizvaja prehitro, kar vpliva na delovanje celic in ima toksičen učinek na telo, ki je na koncu žal usoden. "Odkritje, da obstaja zdravilo, ki lahko ne le upočasni, ampak po nekaj letih celo obrne proces škodovanja krvnim žilam, ima izjemne razsežnosti, saj so kardiovaskularne bolezni vodilni vzrok smrti otrok s progerijo,“ pojasnjuje vodja raziskave Leslie Gordon. Odkritja pa so se nadvse razveselili otroci in njihovi starši. Nekateri od njih so povedali, da so po dolgih letih znova zagledali nasmeh na obrazih svojih otrok.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587