Zadnja raziskava je šokirala na milijone Britancev, ki so prepričani, da je organska hrana bolj zdrava in hranljiva kot navadna hrana in za katero vsako leto zapravijo kar dve milijardi funtov. Rezultati so namreč pokazali, da imata tako organsko kot običajno pridelana hrana enake vrednosti vitaminov, mineralov, maščob in ostalih hranilnih snovi. Poleg tega pa še, da vsebuje "navadna“ hrana več fosforja od organsko pridelane. "Obstajajo manjše razlike v prehranski sestavi, vendar nimajo večjega pomena za zdravje," trdi Alan Dangour z londonske šole za higieno in medicino. V študiji so ugotavljali vsebnost vitamina C, kalcija, fosforja, železa, nitratov, mangana, določenih proteinov, betakarotena in številnih drugih sestavin ter ugotovili, da prehranska sestava organskih živil ni nič boljša kot pri navadnih.
Vendar pa ena od direktoric agencije Gill Fine dodaja: "To ne pomeni, da svetujemo, naj se organske hrane ne je. Potrošnikom želimo le podati natančne informacije, da se lahko sami odločijo." Kot poudarja, pa njihova agencija ni niti za niti proti organski hrani. Zavedajo se, da obstajajo različni razlogi, zakaj pravzaprav jesti organsko pridelano hrano.
Razlogi za organsko pridelano hrano
Številni prisegajo na organsko pridelano hrano, ker je pri proizvodnji le-te velik poudarek tudi na zaščiti zemlje in okolja. Pri tem namreč ne uporabljajo umetnih kemijskih sredstev, kot so umetna gnojila, pesticidi in podobno. Poleg tega je pridelava veliko bolj humana. Večina organskega mleka in mesa namreč prihaja z majhnih kmetij, kjer imajo živali veliko več prostora za pašo, hranijo pa jih s krmo brez živalskih dodatkov, ki so glavni krivci za razvoj bolezni norih krav.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV