Vizita.si
Modra tabletka pomaga le začasno, učinek šok terapije pa naj bi bil trajen.

Spolnost

S šok terapijo nad impotenco

Ni.J.
26. 11. 2009 10.26
0

Če imate težave z impotenco, ne potrebujete več 'modre tabletke'. Vašega korenjaka lahko po najnovejših raziskavah spodbudite tudi s pomočjo šok terapije.

Modra tabletka pomaga le začasno, učinek šok terapije pa naj bi bil trajen.
Modra tabletka pomaga le začasno, učinek šok terapije pa naj bi bil trajen.FOTO: iStockphoto

"S to metodo lahko resnično odpravimo težave zaradi erektilne disfunkcije," pravi izraelski nevro-urolog Yoram Vardi, vodja raziskave, ki so jo opravili v Izraelu. "Modra tabletka sicer res pomaga, a je njeno delovanje le začasno. Ko jo oseba preneha jemati, impotenca ni ozdravljena," razlaga. "To, kar sedaj odkrivamo in je za zdaj šele predhodna študija, pa dokazuje, da ima šok terapija resnično pozitiven biološki učinek. Pacienti, ki so preizkusili tovrstno zdravljenje, namreč ne potrebujejo več nobenih zdravil."

Šok terapija je pomagala rešiti težave z erektilno disfunkcijo kar 15 moškim od 20, ki so sodelovali v raziskavi.
Šok terapija je pomagala rešiti težave z erektilno disfunkcijo kar 15 moškim od 20, ki so sodelovali v raziskavi. FOTO: iStockphoto

Raziskave, ki so jih pred tem opravili na živalih, so pokazale, da je šok terapija z nizko stopnjo intenzivnosti spodbudila rast novih žilic, ki so se razvile iz že obstoječih. Vardi je nato s svojimi kolegi predvidel, da bi lahko šok terapija na ta način spodbudila pretok krvi, ki je pri moških z erektilno disfunkcijo oslabljen. "Kardiovaskularne težave so glavni krivec pri približno 80 odstotkih moških, ki imajo težave z impotenco," razlaga Vardi.

Novo metodo zdravljenja so preizkusili na 20 prostovoljcih z blago do zmerno erektilno disfunkcijo, ki naj bi trajala vsaj tri leta. Povprečna starost udeležencev pa je bila 56 let. Na vsaki terapiji so jim z napravo, podobno računalniški miški, na petih različnih točkah penisa spustili valovanje, na vsaki od petih točk na penisu pa so v treh minutah, kolikor traja terapija, spustili približno 300 valov. "Valovanje te šok terapije je zelo, zelo šibko," razlaga Vardi. "Vsak udarni val deluje na 100 barov pritiska, kar pomeni, da je pritisk približno 20-krat večji, kot v steklenici penine," še dodaja.

Moški, ki so se prostovoljno odločili za preizkus, so na terapijo hodili tri tedne, vsak teden po dvakrat, nato z njo prekinili in po treh tednih počitka ponovno nadaljevali. Pri 15 od 20 moških se je terapija izkazala za uspešno, Vardi pa pravi, da je terapija popolnoma neboleča in da niso odkrili nobenih stranskih učinkov.

Kljub temu, da se je terapija izkazala za učinkovito, pa Vardi opozarja, da ni primerna za vsakogar. V študijo so namreč bili vključeni le moški, ki imajo težave zaradi manjšega pretoka krvi, ne pa tudi tisti, pri katerih je erektilna disfunkcija posledica okvare živcev, mišice ali česa drugega. "To pa je le začetek. Na tem področju je namreč še veliko neraziskanega, poleg tega pa moram popolnoma razumeti, kako natanko deluje šok terapija in raziskati, koliko časa traja njen učinek – za vedno, leto, dve leti ali šest mesecev. Za zdaj vemo le, da deluje najmanj tri mesece," še zaključi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587