Vizita.si
image (28)

Novice

Ob tem so obnemeli celo najboljši zdravniki

S.P.
14. 12. 2012 14.59
9

Po svetu je zakrožil grozljiv primer šele 5-letne Rosie Davis, ki se je morala že v tako zgodnji mladosti spoprijeti z nadvse grozljivo izkušnjo. Bi bili sami pripravljeni sprejeti tako hrabro odločitev?

Svet je presenetila šokantna novica o zdravstvenem stanju šele 5-letne deklice iz Velike Britanije, ki danes velja za pravi medicinski čudež. Rosie Davis so namreč diagnosticirali  izjemno redko obliko spinalne okvare – segmentno disgenezo ledvenega predela hrbtenice, ki so ga v tako ekstremni obliki tokrat zabeležili šele drugič na svetu. To pomeni, da se je deklica rodila brez spodnjega dela hrbtenice, zaradi česar so se njene noge začele zvijati pod zadnji del stegen, ker pa telo tako ni imelo zadostne opore, so se pod lastno težo skorajda zmečkali celo vsi notranji organi.

Vsi poskusi, s katerimi so poskušali popraviti nastalo škodo, so bili žal neuspešni, nato pa so se strokovnjaki na področju nevrokirurgije domislili precej grozljive, pa vendarle edine možne rešitve. “Majhni Rosie ter njenim staršem smo poskušali razložiti situacijo ter jih postaviti pred življenjsko pomembno odločitev. Povedali smo jim, da bo sicer izgubila noge, a še naprej živela srečno in polno življenje. Če družina ne bi privolila v ta skrajni poseg, je danes ne bi bilo več med nami,“ se spominja dr. Guirish Solanki, eden izmed sedmih kirurgov, ki so se borili za njeno preživetje.

“Amputirati smo morali njene noge, ki jih tako ali tako ni ali pa jih je zelo malo čutila, in odvzete kosti uporabiti za novo osnovo hrbtenice. Presadili smo jih v manjkajoči predel ter nanje namestili še 15 centimetrov dolgi opornici, ki sta ustvarili trdno povezavo med njenim zgornjim delom hrbtenice in kolki. Tovrsten poseg se je izvajal šele drugič v zgodovini medicine, zato smo bili nad ugodnimi rezultati še toliko bolj osupli. Za razliko od mnogih pacientov, katerih živčevje ne deluje več, je bilo njeno še dokaj dobro ohranjeno, zato smo morali biti izjemno previdni, da ga ne bi sami trajno poškodovali,“ nadaljuje strokovnjak.

Po 13-urnem posegu v bolnišnici Birmingham Children’s Hospital je tako Rosie danes po dobrem mesecu okrevanja povsem nov človek. Občutek v zgornjem delu nog se je na presenečenje vseh že začel vračati in krepiti, zaradi česar naj bi po mnenju strokovnjakov obstajala celo velika verjetnost, da bo nekoč s pomočjo protetičnih udov lahko celo prvič shodila. “Nase ni nikoli gledala kot na nekoga, ki je nesposoben, invaliden ali pa kako drugače telesno omejen, zato sem prepričana, da ji bo to vsaj do neke mere zagotovo uspelo. Odločila se je, da bo v življenju še veliko dosegla in pustila vse slabo za sabo, pri čemer bo vedno uživala mojo maksimalno podporo,“ pa je na svojo hči ponosna Mandy Collet.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587