Vizita.si
image (28)

Novice

Medicinski čudež: Najmanjša dojenčica v Veliki Britaniji

S.P.
18. 12. 2012 10.04
8

Veliko Britanijo je ujezila zgodba nedonošenke Maddalene Douse, ki je preživela, zahvaljujoč zdravniški pozabljivosti. Ko so se med tehtanjem odločali, ali ima dovolj visoko težo, da se bodo borili za njeno življenje, so namreč na tehtnici pozabili škarje, ki so dodale nekaj gramov, zaradi katerih je bila deležna zdravniške oskrbe. Če se to ne bi zgodilo, bi jo prepustili kruti usodi.

Sicer je vsak dojenček, ki se rodi že nekaj dni ali pa celo tednov prehitro, s strani staršev obravnavan kot pravi medicinski čudež, a je majhna hčerkica Kate in Renata Douseja res nekaj posebnega. To pa so potrdili tudi najbolj izkušeni zdravniki. Ljubka Maddalena namreč danes velja za najmanjšo nedonošenko, kar so jih kdaj koli videli v Veliki Britaniji, ki ji je uspelo preživeti in vse to zahvaljujoč pozabljenemu paru kirurških škarij.

Dojenčica se je rodila že v 23. tednu materine nosečnosti, ko zdravniki še niso vedeli, ali bo v prvih nekaj minutah svojega življenja sploh imela najmanjše možnosti za preživetje. Tehtali so med tem, ali jo bodo prepustili kruti usodi ali pa jo bodo poskušali rešiti in se boriti za njeno življenje, kar je bilo odvisno predvsem od njene teže. Trenutne etične smernice v Veliki Britaniji o skrbi za nedonošenčke namreč ne zagotavljajo aktivne oskrbe za otroke, rojene v 22. tednu in 6. dneh obdobja materine nosečnosti ali prej, isto pa velja tudi za novorojenčke, ki tehtajo manj kot 0,45 kilograma.

Ko so jo položili na tehtnico, na kateri so preverili stanje njene telesne teže, so bili osupli nad tem, da je Maddalena dosegala ravno minimalno dovoljeno težo za nujno oskrbo, zato so jo nemudoma priključili na medicinski ventilator, ki ji je pomagal pri dihanju in postorili vse, da so jo rešili. Šele takrat, ko je bila že varno oskrbovana, pa so zdravniki ugotovili, da so med tehtanjem novorojenke na tehtnici pozabili kirurške škarje, ki so njeni teži dodale skoraj 70 gramov. Deklica je tako ob rojstvu v resnici tehtala zgolj pičlih 382 gramov, kar bi bilo za nujno zdravniško oskrbo bistveno premalo. "Če bi zdravniki to opazili prej, je danes ne bi bilo več med nami, kar se mi ne zdi niti najmanj pravično. Vsak otrok ima pravico do življenja in videli smo, da je to kljub vsem omejitvam še kako mogoče,“ je dogodke povzela njena mati.

Deklica je bila kar 6 mesecev na intenzivni negi, saj njena pljuča ter drugi pomembni organi niso bili dovolj razviti, in šele danes so jo odpustili iz bolnišnice Royal Sussex Hospital, v kateri napovedujejo, da se bo razvila v zdravo in močno dekle. “Nikoli si nismo mislili, da jo bomo lahko kdaj pripeljali domov, saj je bilo njeno zdravstveno stanje precej kritično. Zdaj tehta že dobra 2,5 kilograma in je za dva, zaradi česar je iz dneva v dan močnejša. Zdravniki so jo razglasili za pravi medicinski čudež, saj ji je uspelo v spletu srečnih okoliščin, sami pa smo zelo veseli, da bomo lahko vendarle skupaj praznovali njen prvi božič,“ pa dodajajo presrečni starši.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587