Vizita.si
V kuhinji se nahaja več bakterij kot na straniščni školjki.

Novice

Šokantno! V kuhinji več bakterij kot na straniščni školjki

M.K.
10. 07. 2009 10.31
0

Ste vedeli, da se v kuhinji in na pisarniški mizi nahaja več nevarnih bakterij in umazanije kot na WC školjki, celo do 400 krat več. Na kuhinjskih pipah so odkrili celo nevarno bakterijo Escherichia coli.

V kuhinji se nahaja več bakterij kot na straniščni školjki.
V kuhinji se nahaja več bakterij kot na straniščni školjki.FOTO: iStockphoto

Britanski znanstveniki so odkrili, da so kuhinjske pipe bolj umazane kot tipke na straniščnem kotličku. Druga raziskava, ki so jo naredili mikrobiologi iz univerze v Arizoni pa je pokazala, da je tudi na pisarniški mizi kar 400 krat več bakterij kot na WC školjki.

Kuhinjski pribor za čiščenje je gostitelj nevarnih bakterij

Približno 80 odstotkov gobic za pomivanje posode in najrazličnejših krpic, s katerimi brišete posodo, kuhinjski pult in druge kuhinjske površine, na sebi gostijo nevarne bakterije. To je potrdila tudi raziskava, ki so jo naredili v Veliki Britaniji. Ta je razkrila, da so na kar tretjini kuhinjskih pip (ročajih) izmerili visoko raven bakterij, na 14 odstotkih pip pa so celo našli potencialno nevarno bakterijo Escherichia coli.

Nižjo raven bakterij pa so, zanimivo, našli na WC školjkah. Teh le 15 odstotkov ni ustrezalo higienskim zahtevam. Nevarno bakterijo Escherichio coli pa so našli le pri šestih odstotkih WC školjk.

Tudi delovne mize so polne umazanije

Čeprav si zaposleni malico vedno pogosteje privoščijo kar za delovno mizo, jih kar 75 odstotkov le občano počisti za seboj, 20 odstotkov zaposlenih pa tega ne naredi nikoli.

In kakšne so posledice? Na ostankih hrane se začnejo razmnoževati bakterije. Hranjenje za delovno mizo pa škoduje tudi zdravju, saj zaposleni medtem ko jedo, tipkajo tudi po tipkovnici.

Prav tako je na pisarniški mizi kar 400-krat več bakterij kot na WC školjki. Zaposleni si namreč velikokrat privoščijo malico kar za delovno mizo, a večina jih za seboj ne pospravi dovolj dobro.
Prav tako je na pisarniški mizi kar 400-krat več bakterij kot na WC školjki. Zaposleni si namreč velikokrat privoščijo malico kar za delovno mizo, a večina jih za seboj ne pospravi dovolj dobro.FOTO: iStockphoto

Mikrobiologi z univerze v Arizoni so opravili raziskavo v pisarniških prostorih. Izbrali so nekaj pisarn v različnih mestih po Ameriki.
V pisarni so določili pet najbolj kritičnih mest. Tako so največ bakterij našli na telefonih, pisalnih mizah, na pipah v stranišču, na vratnih kljukah in na računalniških tipkovnicah. Na pisalni mizi so v povprečju našli kar stokrat več bakterij kot na kuhinjski mizi in kar 400 krat več kot na WC školjki.

Rešitev je temeljito umivanje rok

Nevarne bakterije pridejo predvsem preko rok, ki jih nismo umili po uporabi stranišča. Zato še vedno velja , da si roke umijte čim večkrat, vsekakor pa vedno, ko greste na stranišče in preden si privoščite obrok.

Pozorni pa bodite tudi na pretirano uporabo antibakterijskih sredstev, saj bi se lahko zgodilo, da bi bakterije postale odporne na antibiotike. Namesto agresivnih antibakterijskih sredstev si zato, po stiku s okuženimi predmeti, raje temeljito operite roke z milom.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587