Vizita.si
Točnega vzroka za to, da lahko sončenje zasvoji, raziskovalci še ne poznajo. Sklepajo pa, da bi lahko bilo krivo povečano izločanje endorfinov – hormonov sreče, kar naj bi sprožili prav UV-žarki.

Novice

Sončenje vas lahko zasvoji tako kot alkohol

E.T.
20. 04. 2010 13.26
1

Zadnja raziskava ameriških znanstvenikov je pokazala, da vas lahko sončenje zasvoji prav tako kot alkohol, kokain ali druge omamne substance. Sklepajo, da bi lahko bilo za zasvojenost krivo to, da UV-žarki vplivajo na sproščanje večjih količin hormonov sreče.

Ameriški raziskovalci pravijo, da vas lahko sončenje zasvoji enako kot alkohol, cigareti, kokain ali druge omamne substance.
Ameriški raziskovalci pravijo, da vas lahko sončenje zasvoji enako kot alkohol, cigareti, kokain ali druge omamne substance.FOTO: iStockphoto

Ameriški raziskovalci so v študijo vključili 421 ljudi in jim naročili, naj izpolnijo dva vprašalnika. Prvi jim je zastavljal enaka vprašanja, kot jih sicer terapevti zastavljajo alkoholikom, na primer Ali se na vse pretege trudite, da bi zmanjšali količino sončenja, pa vam kljub prizadevanje ne uspeva? Drugi vprašalnik pa je bil bolj psihološko naravnan in je zastavljal vprašanja kot na primer Ali ste pogosto odpovedste težko odložljivim obveznostim, samo zato da greste v solarij ali na plažo? Od 421 vprašanih jih je 237, kar znaša 56 odstotkov, priznalo, da se v solarijih sončijo zelo pogosto – solarij v povprečju obiščejo 23-krat v letu. Od teh jih je 30 odstotkov izpolnjevalo kriterije zasvojenosti, sodeč po prvem vprašalniku, 39 odstotkov pa glede na drug vprašalnik.

Točnega vzroka za to, da lahko sončenje zasvoji, raziskovalci še ne poznajo. Sklepajo pa, da bi lahko bilo krivo povečano izločanje endorfinov – hormonov sreče, kar naj bi sprožili prav UV-žarki.
Točnega vzroka za to, da lahko sončenje zasvoji, raziskovalci še ne poznajo. Sklepajo pa, da bi lahko bilo krivo povečano izločanje endorfinov – hormonov sreče, kar naj bi sprožili prav UV-žarki. FOTO: iStockphoto

Vodja raziskave Catherine Mosher pravi, da je odvisnost od sončenja prav tako zaskrbljujoča kot odvisnost od drog ali alkohola, saj naj bi bili po podatkih Mednarodne agencije za raziskovanje rakavih obolenj tisti, ki se pred 30 letom pogosto in redno nastavljajo močnim ultravijoličnim žarkom, izpostavljeni kar 75 odstotkov večjemu tveganju za kožnega raka. Zaskrbeljena pa je tudi nad dodatnimi izlsledki raziskave, ki pa so pokazali, da je kar 42 odstotkov tistih, ki so izpolnjevali kriterije zasvojenosti od sončenja, bili tudi zasvojeni s kakšno substanco, na primer s cigareti, alkoholom, kokainom … Za primerjavo – takšne ali drugačne substanc je zlorabljalo le 17 odstotkov tistih, ki se niso veliko sončili.

Raziskovalci, ki so naredili študijo, opozarjajo, da razultatov njihove študije ni mogoče posploševati na celotno ameriško populacijo, kajti v raziskovanje so vključili le študente iz severovzhodnih predelov države. Opozarjajo tudi, da bodo v tej smeri potrebne še številne druge raziskave, s katerimi bo treba podrobneje raziskati to področje in dopolniti ter podkrepiti dosedanje ugotovitve. Kajti tudi tega, kako je možno, da sončenje zasvoji, še ne morejo z gotovostjo razložiti. Sklepajo pa, da bi lahko bilo krivo povečano izločanje endorfinov – hormonov sreče, ki imajo glavne zasluge za naše dobro razpoloženje in katerih večje količine naj bi ga sprožilo izpostavljanje ultravijoličnim žarkom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587