Vizita.si
Prekomerno sončenje ima lahko številne negativne posledice.

Novice

Sončni žarki so nevarni

STA/Š.Z.
25. 05. 2009 15.18
0

Ko je vaša senca krajša od telesa, se ne sončite, saj lahko prevelika izpostavljenost soncu povzroči kožnega raka, poškodbe oči in oslabi imunski sistem.

V svetu vsako leto diagnosticirajo med dva in tri milijone primerov nemelanomskega raka, 130.000 ljudi pa na novo zboli za malignim melanomom, kar pomembno prispeva k stopnji umrljivosti belopolte populacije, saj za kožnim rakom letno umre 66.000 ljudi. Prav tako vsako leto oslepi med 12 in 15 milijonov oseb zaradi katarakte, ki je v petini primerov posledica izpostavljenosti soncu.

Prekomerno sončenje ima lahko številne negativne posledice.
Prekomerno sončenje ima lahko številne negativne posledice.FOTO: iStockphoto

Vsakih deset let se število obolelih za kožnim rakom v Sloveniji podvoji. Po podatkih iz leta 2004 je bil kožni rak med moškimi četrta, pri ženskah pa druga najpogostejša oblika raka, v letu 2006 pa se je med ženskami povzpel na prvo mesto. V letu 2006 je bilo sicer v Sloveniji registriranih 2149 novih primerov kožnega raka, od tega 71 na severnem Primorskem.

Poleti preti tudi nevarnost onesnaženosti zraka s prizemnim ozonom, katerega vrednost ima lahko v poletnih mesecih pomembne vplive na zdravje ljudi. Največje koncentracije so med 10. in 18. uro, najvišje pa med 14. in 16. uro, ko se zadržujte v zaprtih prostorih.

Nemelanomske oblike se pojavljajo predvsem pri starejših, melanomske pa pogosteje pri tistih, ki jih je sonce močno opeklo v otroštvu. Slednje se pri ženskah pojavljajo največ na golenih, pri moških pa na hrbtu. Zato je v poletnih mesecih nujna zaščita pred soncem in škodljivim UV sevanjem. Izpostavljenost naj bo omejena v obdobju med 10. in 16. uro, oziroma takrat, ko je naša senca krajša od telesa. Redno in zadostno uporabljajte zaščitne kreme s faktorjem čez 30, sončna očala, pokrivala, ki zaščitijo ušesa in vrat, ter lahka oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami.
Močnejši UV žarki

Sicer pa so povečani UV žarki, ki lahko ob pretirani izpostavljenosti povzročijo precej škode, tudi v solarijih, posledica ozonske luknje. Kljub številnim prizadevanjem naj bi se začetno stanje ozona vzpostavilo do leta 2065. UV žarki prodrejo tudi v vodo, še močnejši so v visokogorju, njihovi škodljivi učniki pa se z odbojem od snežne odeje še povečajo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587