Vizita.si
image (28)

Novice

'Sovražila sem, kar sem videla v ogledalu, bilo je grozno'

L.E.
20. 05. 2016 09.12
7

"Sovražila sem, kar sem videla v ogledalu. Bilo je grozno – rdeče in grdo in luščilo se je. Vsako uro vsakega dneva sem se počutila slabo in nisem vedela, kako to spremeniti," pripoveduje o svojem življenju s psoriazo 22-letna Avstralka Emma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

22-letna Emma Lawson je iz Avstralije, kjer so poletja dolga in vroča. A v življenju si še ni brezskrbno nadela kopalk, tudi v največji vročini nosi dolge rokave in hlače. "Videla bi, kako druga dekleta nosijo kratke hlače in obleke in majice brez hrbta. In bila nesrečna, ker one lahko nosijo to, kar si želijo. Jaz pa sem se morala pokrivati in se potiti celo poletje."

Za izziv moram zato vzeti vsak dan posebej in moram se imeti rada, saj je moja koža nekaj, česar ne morem spremeniti.

Emma ima psoriazo, kožno avtoimunsko bolezen, zaradi katere njeno telo prekrivajo rdeči madeži, ki se luščijo. Pojavila se ji je pri treh letih. Najprej samo na lasišču. Že v vrtcu so znali biti vrstniki kruti, se spominja. Dražili so jo zaradi simptomov bolezni, ki so jih zaznali in jih niso razumeli. Ko je bila stara 11 let, se je psoriaza razširila na noge in hrbet. Ko je bila stara 19, na trebuh, roke in obraz.

Ni bilo lahko kot najstnica in mlada ženska zgraditi pozitivno samopodobo, pripoveduje. Ko ji je bilo najtežje, ni želela okrog sebe nobenega ogledala in ni zapustila doma, če ni bilo res nujno. Zaradi psoriaze je končala tudi v bolnišnici in sicer je bila tam celo prisiljena preživeti svoj 21. rojstni dan. "Bila sem tako nesrečna."

Počasi živi drugače: 'Vsak dan se odločim, da se bom imela rada'

Ampak sedaj se je odločila, da bo živela drugače. Da se ne bo več sovražila. Ampak da bo sploh začela živeti. "Vsak dan se odločim, da se bom imela rada. Včasih je težko, ko pogledam kožo in vidim te grozne rdeče madeže, ki se luščijo. Ampak zdravila ni. Edino, kar lahko storim je, da iz prehrane izključim gluten, mleko in procesirano hrano, kar stanje izboljša. Za izziv moram zato vzeti vsak dan posebej in moram se imeti rada, saj je moja koža nekaj, česar ne morem spremeniti."

Psoriaza je avtoimunska bolezen, ki se lahko pojavi kjer koli na telesu, najpogosteje pa izbruhne na komolcih, kolenih, lasišču. Zdravniki še ne vedo, kaj točno jo povzroča. Po navadi se razvije v starosti med 15 in 35 let. Ampak lahko se pojavi tudi prej ali kasneje.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587