Vizita.si
Katie prisega, da ne bo nikoli več spala s kontaktnimi lečami, saj je zaradi tega in zaradi slabe higiene skoraj izgubila vid.

Novice

Spala s kontaktnimi lečami in skoraj oslepela

K.B.
23. 08. 2011 10.52
19

Slaba higiena kontaktnih leč lahko vodi do vrste neprijetnih očesih vnetij, ki lahko povzročijo začasno ali v ekstremnih primerih celo parmanentno slepoto, če se ne zdravijo. Kako pomembna je higiena kontaktnih leč, je na svoji koži dodobra spoznala 24-letna Katie Richardson.

Katie Richardson ni le slabo skrbela za higieno kontaktnih leč in jih občasno, ko ji je zmanjkalo tekočine za leče, umivala kar z navadno vodo, ampak je z njimi pogosto tudi zaspala. Tako je nekega dne dobila rdeče oči in bila prepričana, da gre le za vnetje, s katerim se je že večkrat spopadala: ''Mislila sem, da gre le za vnetje in da ga bom odpravila z nekaj kapljicami umetnih solz, a bolečina je postajala vse hujša in hujša. Oči so bile rdeče in solzne, okrog šarenice pa je bil rdeč obroč. Že samo svetloba me je izjemno motila in povečala bolečino. Sedeti sem morala v temni sobi in nisem mogla gledati televizije ali brati.'' Naslednje jutro se je bolečina le še poslabšala, iz oči se je cedil gnoj in občutek praskanja v očeh je bil tako močan, da ni mogla odpreti oči. Obiskala je svojega zdravnika, ki pa jo je takoj napotil na urgenco, kjer so ji diagnosticirali mikrobni keratitis, ki ga povzroča okužba z virusi ali baterijami.

Oči imajo naravno zaščito pred tujki – tekočina, ki prekriva oči, namreč vsebuje zaščitne encime in je tako eden izmed najmočnejših naravnih antiseptikov. Solze nenehno vlažijo zrklo in omogočajo mežikanje brez draženja veznice. Kljub vsemu pa zrak ali mikrobi, ki živijo v vodi, včasih prebijejo to obrambo in prodrejo v roženico. Ena najpogostejših bakterij, ki povzroča keratitis, je bakterija pseudomonas, a najbolj nevarna je acanthamoeba, enocelični organizem, ki ga najdemo v vodi iz pipe, še posebej na območjih, kjer je voda trda. Okužba s slednjo je redka, a izjemno nevarna, saj zaradi nje lahko izgubimo vid, poleg tega jo je težko zdraviti in včasih je potreben tudi kirurški poseg.

Katie prisega, da ne bo nikoli več spala s kontaktnimi lečami, saj je zaradi tega in zaradi slabe higiene skoraj izgubila vid.
Katie prisega, da ne bo nikoli več spala s kontaktnimi lečami, saj je zaradi tega in zaradi slabe higiene skoraj izgubila vid. FOTO: Facebook

In tako je izguba vida grozila tudi Katie, ki ji je zdravnik takoj predpisal steroidne kapljice za oči, ki jih je prve tri ure morala jemati vsakih pet minut, na vsake pol ure ponoči in vsako uro naslednji dan. Vse dokler ni popolnoma okrevala, je nosila tudi prevezo čez oči. Tri tedne po okužbi je Katie okrevala in sedaj razmišlja o laserski korekciji dioptrije. ''Zdravnik mi je povedal, da se je moj vid že izjemno poslabšal in da bi bilo veliko huje, če bi odlašala z obiskom pri njem. Ko mi je povedal, da bi lahko celo izgubila vid, sem bila pretresena. Če bi se prej zavedala vseh tveganj, bi bila zagotovo bolj previdna pri čiščenju in nošenju leč.''

Kako se izogniti okužbi z virusi in bakterijami pri nošenju kontaktnih leč?

Prav nepravilno shranjevanje leč in slaba higiena so najpogostejši vzrok za številne okužbe oči. Tako mikrobiolog z britanske univerze v Leicesteru dr. Simon Kilvington svetuje, da enkrat mesečno menjujete posodico za leče, saj se lahko v nasprotnem primeru v majhnih razpokah, ki se sčasoma naredijo na plastiki, začnejo zadrževati mikrobi, poleg tega je izjemno pomembno, da vedno uporabljate le sterilno tekočino za leče: ''Shranjevanje leč v navadni vodi vas resnično lahko spravi v težave, saj so v navadni vodi lahko bakterije, ki škodijo očem.'' Poleg tega je pomembno, da si pred uporabo leč dobro umijete roke in da ne spite z lečami. Kot je pokazala raziskava, imajo ljudje, ki večkrat zaspijo z lečami, kar 20-krat večjo možnost za razvoj mikrobnega keratitisa, kot tisti, ki jih pred spanjem odstranijo.

Še več o pravilnem rokovanju z lečami in kaj storiti, če pride do okužb, pa si preberite v intervjuju s POPovim zdravnikom, oftalmologom Boštjanom Mehom, dr. med.

 Tudi vi kdaj zaspite z lečami? To nam zaupajte na naši  Facebook strani? To lahko storite s klikom na 

 

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587