Vizita.si
Previsoka raven slabega holesterola močno poveča tveganje za kap.

Novice

Odkrili povezavo med spanjem in holesterolom, posledično tudi kapjo!

L.E.
10. 05. 2016 07.59
6

To vas bo končno prepričalo, da morate dovolj spati. Finski znanstveniki so ugotovili, da imajo ljudje, ki ne spijo dovolj, nižjo raven HDL holesterola v primerjavi s tistimi, ki spijo dovolj. Kaj to pomeni?

Previsoka raven slabega holesterola močno poveča tveganje za kap.
Previsoka raven slabega holesterola močno poveča tveganje za kap.FOTO: iStockphoto

Že prej so raziskave pokazale, da premalo spanca vpliva na razvoj kardiovaskularnih bolezni. Nova študija pa je odkrila, zakaj. HDL je dober holesterol v krvi. Imamo tudi slabega. In znanstveniki na Finskem so odkrili, da premalo spanca zniža raven prvega. Kar je slabo.

Premalo spanja že v petih dneh zniža raven dobrega holesterola - to pa pomeni povišanje slabega.
Premalo spanja že v petih dneh zniža raven dobrega holesterola - to pa pomeni povišanje slabega. FOTO: iStockphoto

Če imamo več HDL holesterola v krvi, torej dobrega holesterola, se zmanjša raven slabega, LDL holesterola. Ta pripomore k pojavu ateroskleroze, odebelitvi žil. Kar lahko vodi v srčno in možgansko kap. HDL, po drugi strani, nasploh ščiti srce in ožilje.

Študija je bila eksperimentalna. V njej je sodelovalo 21 ljudi, ki so pet noči spali v laboratorijsko nadzorovanem okolju. 14 ljudi je lahko spalo le štiri ure na noč. Preostalih sedem je spalo dovolj. Ves čas, ko so bili nadzorovani, so jim jemali vzorce krvi ter jo analizirali. Preverjali so celo delovanje genov. In ugotovili, da se je pri tistih, ki niso spali dovolj, zmanjšala aktivnost genov, ki so odgovorni za regulacijo ravni holesterola.

Poleg tega so finski znanstveniki analizirali še 2739 ljudi, ki so sodelovali v dveh prejšnjih študijah, v katerih so poleg drugih stvari odgovarjali na vprašanje, ali spijo dovolj – vzeli pa so jim tudi vzorce krvi. Na koncu je bil njihov sklep, da spanec definitivno vpliva na zdravje srca in ožilja. Še več. Samo pet dni s premalo spanca je dovolj, da se začneta spreminjati tudi presnova in imunski sistem telesa.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587