Vizita.si
image (28)

Novice

Spet lahko čuti!

Ni.J.
12. 03. 2012 08.22
0

Frankie je bil star deset let, ko se je ponesrečil s štirikolesnikom in si pri tem roko tako močno poškodoval, da je na enem predelu ostal brez kože, mesa in živca.

Frankie Davis je pri 10 letih padel s štirikolesnikom. Roko je imel tako poškodovano, da se je na določenem predelu videla samo še kost, odtrgalo pa mu je del kože, mesa in 15 centimetrov živca. Zdravniki takrat niso bili prepričani, ali bo še kdaj pridobil občutek v roki, dve leti pozneje pa je znanost toliko napredovala, da so odkrili nov način nadomeščanja živcev, ki je Frankieju močno spremenila življenje.

"Nečakinja se je skupaj s Frankiejem vozila na štirikolesniku, ko je zagledala, kako proti njima drvi avtomobil," pravi Frankiejeva mama Mary Davis. "Cesta je bila makadamska, zato je štirikolesnik, ko je hotela na hitro obrniti stran, zdrsnil in se prekucnil naravnost na Frankiejevo roko." Malemu Frankieju je odtrgalo celoten notranji del roke. Odpeljali so ga v bolnišnico O'Connor v New Yorku, zdravniki pa so takoj ugotovili, da je poškodba izjemno huda. Ker njihova oprema ni bila primerna za zdravljenje tovrstnih poškodb, so Frankieja prepeljali v drugo newyorško bolnišnico, Albany Medical Center. Frankiejev kirurg dr. Jerome Chao, sicer glavni plastični kirurg v omenjeni bolnišnici, je ob pregledu poškodbe opazil, da je desetletnik v nesreči izgubil kar 15 centimetrov ročnega živca. To je pomenilo izgubo občutka v roki in omejeno delovanje roke, še posebej sredinca in mezinca.

Pri tovrstnih poškodbah standardni postopek zdravljenja vključuje presaditev živca iz drugega dela telesa, na primer noge ali stopala, kar bi za Frankieja pomenilo, da bi izgubil občutek v tistem delu telesa, od koder bi mu vzeli živec. "Pri teh postopkih živec odvzamemo nekje, kjer ga pacient ne potrebuje toliko, in ga nato presadimo v poškodovani del telesa," pojasnjuje plastični kirurg dr. Darrell Brooks s klinike The Buncke Clinic, ki sicer ni zdravil Frankieja. "Pri omenjenem postopku je problematično še to, da je treba pacienta operirati istočasno na dveh mestih, kar podaljša čas, ki ga pacient preživi pod anestezijo, s tem pa se poveča tveganje za morebitne zaplete."

Odlična alternativa

Zahvaljujoč novemu postopku rekonstrukcije živca pa bo Frankie ohranil občutek v vseh delih telesa. Med njim kirurgi namreč odvzamejo živec anonimnemu darovalcu, običajno gre za truplo. Darovalčev živec nato decelularizirajo, kar pomeni, da iz njega odvzamejo vse celice, ter tako preprečijo, da bi prejemnikov imunski sistem živec zavrnil. Kirurg nato živec vsadi na mesto poškodbe, kjer se zaraste z drugimi živci v telesu. Na ta način pacient v poškodovanem predelu, na primer v roki, pridobi občutek in vso funkcionalnost okončine.

Čeprav je bil postopek predstavljen že pred nekaj leti, so se ga zdravniki dolgo izogibali, predvsem zaradi pomanjkanja literature in študij, ki bi dokazovale njegovo učinkovitost. Kakor koli že, pa je Brooks s svojo ekipo strokovnjakov dokazal, da je nov postopek enako učinkovit kakor starejši. Nobeden od njiju sicer ne zagotavlja 100-odstotnega uspeha pri obnovitvi občutka in povrnitvi funkcionalnosti, a pri obeh postopkih do pomembnega izboljšanja pride v 60–80 odstotkih primerov.

"Če Frankie ne bi prestal rekonstrukcije, sedaj ne bi mogel početi stvari, ki jih. Mislim, da je bil poseg pri njem več kot uspešen," pravi dr. Chao. "Njegova motorika je veliko boljša." Nad rezultatom posega je navdušena tudi Frankiejeva mama. "Frankie je že začel sestavljati vojačke, jih lepiti in barvati, česar od nesreče pa do posega ni mogel početi. Navdušena sem in ponosna nanj."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587