Vizita.si
image (28)

Novice

Spirala, ki zaustavlja razvoj raka maternične sluznice

Ni.J.
21. 10. 2010 08.02
0

Spirala, ki je bila do sedaj v uporabi kot kontracepcijsko sredstvo, naj bi učinkovito preprečevala razvoj raka maternične sluznice, ohranjala plodnost žensk ter omogočala odlog odstranitve maternice.

Spirala, ki je bila do sedaj v uporabi kot kontracepcijsko sredstvo, bi lahko postala nova metoda zdravljenja raka maternične sluznice, poleg tega pa bi se z njeno pomočjo ženske lahko izognile kirurški odstranitvi maternice oziroma jo preložile na kasnejši čas in tako ohranile svojo plodnost vsaj še toliko časa, da bi lahko zanosile. Gre za izsledke študije, ki so jo opravili na Evropskem onkološkem inštitutu (EOI) in jo objavili v reviji Annals of Oncology.

Rak maternične sluznice je šesta najpogostejša oblika raka pri ženskah na svetu. V letu 2008 je za njim zbolelo 290 tisoč žensk (4,8 odstotka vseh žensk obolelih za rakom), povzročil pa je 74 tisoč smrti. Današnji načini zdravljenja raka materničnega vratu pomenijo izgubo plodnosti, saj je za zaustavitev napredovanja raka treba kirurško odstraniti maternico in jajčnike. V primeru mlajših žensk je to problematično, še posebej, če še niso imele otrok, pa bi si to želele. Sicer je pri mlajših možna tudi hormonska terapija, vendar ima lahko ta močne stranske učinke, kot so na primer slabost, bruhanje, izpuščaji, glavoboli in močne krvavitve iz maternice.

Sedaj so raziskovalci EOI dokazali, da je mlajšim ženskam s pomočjo spirale-zdravila mogoče zagotoviti čas, da zanosijo, saj pri uporabi le-te ni treba takoj odstraniti maternice, temveč je to mogoče prestaviti na poznejši čas. V prvi študiji, ki je trajala od leta 1996 do 2009, je sodelovalo 39 žensk, starih od 20 do 40 let, z diagnosticirano atipično hiperplazijo endometrije (nepravilno raščeno sluznico maternice). Zdravili so jih tako, da so jim v maternico vstavili spiralo, ki sprošča progestagenski hormon levonorgestrel, poleg tega pa so mesečno prejemale še injekcijo hormona, ki sprošča gonadotropin. Kombinacija obeh hormonov se je izkazala kot uspešna pri preprečevanju napredovanja tumorja, saj levonorgestel zavira razraščanje maternične sluznice, gonadotropin pa blokira proizvajanje estrogena, ki sicer pospešuje rast tumorja. Po letu dni so ženskam spiralo vzeli iz maternice, nato pa so lahko zanosile. Ko so zaključile nosečnost, so jim kirurško odstranili maternico in jim tako zagotovili popolno zaščito pred morebitno vrnitvijo raka.

Raziskovalci EOI sedaj načrtujejo še obširnejšo mednarodno študijo, s katero bi lahko svoje odkritje še potrdili. Kot pravi Mario Sideri, direktor oddelka za preventivno ginekologijo na EOI, pa bodo v prihodnje zdravljenje poskusili razviti tudi do te mere, da bi lahko zdravilo vbrizgali naravnost v prizadeti organ. V primeru raka na maternični sluznici bi tako lahko uporabili spiralo za vbrizgavanje citotoksičnega zdravila naravnost v maternico, s čimer bi se lahko izognili histerektomiji tudi v obdobju menopavze.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587