Vizita.si
Že pri štirih letih je dejal: "Mamica, bog je naredil napako, pravzaprav sem deklica." (simbolična slika)

Novice

Spol je želel zamenjati že pri šestih letih

L.E.
25. 10. 2011 17.27
8

Tako kot vsak mladostnik je tudi Jack komaj dočakal darilo za svoj 16. rojstni dan; še toliko bolj, ker je bilo to darilo, ki si ga je želel že od šestega leta. Mati mu je omogočila spremembo spola.

Medtem ko so njegovi trije bratje igrali nogomet, je imel sam raje barbike. (simbolična slika)
Medtem ko so njegovi trije bratje igrali nogomet, je imel sam raje barbike. (simbolična slika)FOTO: iStockphoto

Jack Green se danes imenuje Jackie; že od svojega četrtega leta pa ve, da se je rodil kot fant, čeprav je pravzaprav dekle. Mati ga je razumela in zbrala 15 tisoč evrov za operacijo spola. Tako je Jack s šestnajstimi leti po prestanih sedmih urah posega na Tajskem postal eden najmlajših transeksualcev na svetu. Danes ima 18 let in pravi: "Preživela sem pekel, svojo zgodbo pa želim deliti, da bi ljudje razumeli, da nisem nikakršna čudakinja, temveč povsem normalna mlada ženska. Vso življenje sem se soočala z napadi in žalitvami. Name so pljuvali in me pretepali. Vsem želim pokazati, da sem vse to preživela in postala oseba, kakršna sem si vedno želela biti.“

Njena mati Susie Green, ki ima še tri sinove, pravi, da je bil mali Jack vedno povsem drugačen od svojih vrstnikov. "Ko sva kupovala igrače, je vedno zavil v oddelek z lutkami ali plišastimi igračkami. Na glavo si je poveznil pulover in se pretvarjal, da ima dolge lase. Najraje pa je imel barbike.“ Mislila je, da ga bo to minilo, zato mu je pustila, da se igra v njeni omari, toda ko je začel hoditi v šolo, ji je postalo jasno, da je njen sin resnično tak. "Imel je samo štiri leta, ko mi je nekoč dejal: mamica, bog je naredil napako, pravzaprav sem deklica. Operacijo spola je želel imeti že pri šestih letih. Bila sem zaskrbljena, zato sem obiskala zdravnika. Mislila sem, da sem morda sama nekako povzročila, da tako čuti.“ Zdravnik je bil prepričan, da bo Jack svoje obnašanje prerasel – vendar ga ni.

Vrstniki so ga izobčili

"Postal je zelo osamljen,“ pripoveduje Susie. "Ni želel imeti kratkih las in ni maral svoje šolske uniforme. Takoj, ko je prišel domov, se je preoblekel v kavbojke, posute z bleščicami. Imam še tri sinove in vsi so se igrali z avtomobilčki, le Jack se je igral z lutkami. Najprej sem mu jih prepovedala, vendar pa je bil tako nesrečen, da enostavno nisem imela srca vztrajati.“ Pri devetih letih je Jack svojim sošolcem poslal elektronsko sporočilo, da ima telo fanta, vendar možgane dekleta. Njegova mama se je pogovorila z ravnateljem in ta je Jacku dovolil, da si pusti rasti lase in nosi žensko uniformo. Nadlegovanje pa se je začelo, ko je imel 11 let in je začel obiskovati srednjo šolo ter odgovarjati na ime Jackie. "Vrstniki so jo začeli nadlegovati,“ opisuje Susie. "Na šolskih hodnikih so jo brcali in jo zmerjali s transvestitom. Šolske ure je velikokrat preživela zaklenjena na stranišču. Ničkolikokrat sem jo doma našla, kako v svoji sobi joka in razmišlja, da raje sploh ne bi več živela. Ker me je skrbelo, sem začela celo zaklepati vsa zdravila in rezila.“

Jackie je premestila na šolo za otroke z zdravstvenimi težavami, sicer pa ure in ure iskala nekakšno rešitev na spletu. Tako je našla ameriškega zdravnika Normana Spacka, ki se ukvarja z otroki, ki imajo težave s svojim spolom. Susie je z 12-letno Jackie iz Združenega kraljestva odletela v ZDA na posvet. Zdravnik je opravil številna psihološka testiranja, nato pa je predpisal zdravila, ki zavirajo razvoj znakov pubertete: rast dlak, razvoj adamovega jabolka, poglobitev glasu, in hormon estrogen, ki spodbudi oblikovanje oblin. Za vse to je Susie od tedaj naprej odštela 5700 evrov letno. Nato pa se je odločila, da bo svojo hišo dala pod hipoteko ter na 16. rojstni dan svoji hčeri plačala spremembo spola na Tajskem. Te operacije v Združenem kraljestvu namreč ne opravljajo pred polnoletnostjo.

Danes živi kot vse najstnice

Jackie je sicer že nekaj časa živela kot dekle, zato je potovanje na Tajsko komaj dočakala. "Ni me bilo strah, bila sem navdušena. Vedela sem, da bo to rešilo vse moje težave. Ko so me medicinske sestre peljale v operacijsko sobo, so mi celo zaželele vse najboljše. Večina ljudi v mojem mestu pozna mojo zgodovino. Posebno otroci me velikokrat sprašujejo, ali sem res fant. Ponavadi jih vprašam, ali jim delujem kot fant in to jih utiša. Sicer pa je moje življenje podobno tistemu vsakega najstnika. Imela sem tudi razmerje, vendar se je nedavno končalo. Vem, da ne bom nikoli noseča, vendar pa lahko otroka, ko si bom zaželela družino, tudi posvojim.“ Povsem jo podpirajo tudi trije bratje.

Susie pa britanskemu zdravstvenemu sistemu polaga na srce, da se začnejo posvečati tudi mladim ljudem, kot je Jackie. "Včasih sem mislila, da sva z Jackie prepuščeni samo sami sebi, sedaj pa vem, da obstajajo še druge družine, ki se borijo z istimi težavami. Moja hči se je morda res rodila kot fantek, vendar pa je zrasla v lepo in samozavestno žensko.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587