Vizita.si
Znanstveniki so ugotovili, da imajo mladi, ki se ukvarjajo s športom, višji IQ od svojih vrstnikov, ki niso telesno aktivni.

Novice

Športniki imajo višji IQ

K.B.
07. 12. 2009 12.55
0

Mladi, ki so redno telesno aktivni in so v dobri formi, imajo višji IQ od svojih vrstnikov, ki niso v formi, so odkrili švedski raziskovalci.

Znanstveniki so ugotovili, da imajo mladi, ki se ukvarjajo s športom, višji IQ od svojih vrstnikov, ki niso telesno aktivni.
Znanstveniki so ugotovili, da imajo mladi, ki se ukvarjajo s športom, višji IQ od svojih vrstnikov, ki niso telesno aktivni.FOTO: iStockphoto

Znanstveniki s Sahlgrenske akademije so izvedli raziskavo, v kateri je sodelovalo 1,2 milijona mladostnikov. Te so testirali z IQ testi in testi telesne pripravljenosti ter ugotovili, da je med njimi povezava. Rezultati so pokazali, da so se 18-letniki, ki redno trenirajo, pogosteje vpisali na fakulteto in si zagotovili boljša delovna mesta.

Zaključke raziskave pa je razložil profesor Michael Nilsson: "Biti v formi pomeni imeti zdravo srce in večjo kapaciteto pljuč. Ta pa nato možganom zagotavljajo dovolj kisika.“ Ne le to, analizirali so tudi dvojčke in ugotovili, da bolj kot genetika na IQ vplivajo zunanji dejavniki, kot je na primer telesna aktivnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587