Vizita.si
image (28)

Novice

Čez noč je zrasla v 'orjakinjo'

Ni.J.
01. 06. 2010 22.41
5

Tanya Angus je zbolela za hormonsko motnjo, zaradi katere je nenormalno zrasla in pridobila kar 150 kilogramov. Zdravniki pravijo, da so odkrili zdravilo za njeno smrtno nevarno motnjo.

Danes 31-letna Tanya Angus je zbolela za akromegalijo, redko obliko gigantizma, ki nastane zaradi prekomernega izločanja rastnega hormona pri odraslih ljudeh. Bolniki so običajno zelo visoki, v Tanyinem primeru pa niso rasle le kosti, temveč tudi maščobno tkivo. Zaradi bolezni se je zredila kar 150 kilogramov in zrasla za 30 centimetrov, njena številka čevljev pa se je podvojila. Zdravniki so jo celo opozorili, da se ji bo zaradi prevelikega pritiska kmalu zaustavilo srce, če ne bodo mogli zaustaviti njene rasti.

Zjutraj so bili čevlji premajhni ...

Tanya, ki je doma iz Las Vegasa v Nevadi, je za akromegalijo zbolela ob koncu najstniških let. V najstniških letih je bila zelo privlačna, zato se sedaj srečuje s številnimi psihičnimi težavami. “Včasih sem merila 172 centimetrov in nosila konfekcijsko številko 10 (small). Oboževala sem jahanje, ples in rada sem se zabavala s prijatelji,“ se spominja najlepših časov v svojem življenju. “Imela sem fanta, stanovanje, službo … Praktično vse,“ še dodaja.

Nekega jutra pa se je zbudila in opazila, da ne more več obuti čevljev. Odšla je v trgovino in kupila nove, čeprav ni vedela, zakaj so ji stari pretesni. Le kakšen teden za tem pa so ji bili premajhni tudi novi. Spreminjala pa se ni le številka njene noge. “Ko sem se pogledala v ogledalo, sem opazila, da se spreminja tudi moj obraz, ki je postajal vse širši, rasle pa so mi tudi roke.“ Njeno rast so ves čas spremljali konstantna bolečina v hrbtu in simptomi, podobni gripi.

Spreminjala se je v 'moškega'

Do 20. leta starosti je Tanya merila že 185 centimetrov in nosila konfekcijsko številko 14/16 (large). Njeni zaskrbljeni starši sta jo zato odpeljali k zdravniku, ki je takoj postavil diagnozo. Ugotovil je, da je za njeno prekomerno rast kriv gigantizem, zato jo je napotil k specialistu. “Ko mi je povedal, da imam akromegalijo, se mi je podrl svet. Izvedela sem, da bom še naprej rasla in da bom morala na številne preiskave.“ Tanyo pa je še dodatno prestrašila vsaka informacija, ki jo je izvedela v povezavi z boleznijo. “Vedno bolj sem bila prestrašena, a hkrati tudi zadovoljna, saj sem vsaj vedela, kaj mi je.“ Sprva je namreč mislila, da si vse samo domišlja.

Njena teža se je neizmerno hitro spreminjala, prav tako pa je postajala vedno bolj moška tudi njena postava. “Bilo je grozno. V službi me je stranka vprašala celo, če sem moški. Tako velika in moška sem postala,“ pravi. Spremenil se je namreč tudi njen glas, ki je postajal vedno globlji, vse to pa je bistveno vplivalo na njeno samozavest.

Vzrok: Tumor v možganih

Po slikanju glave je zdravnik ugotovil, da se ji je v možganih naredil za pomarančo velik tumor. Pritiskal je na karotidno arterijo in tako povzročal prekomerno izločanje rastnega hormona. Ker je bil tumor prevelik za operacijo, ji zdravniki niso mogli pomagati. Njena odločna mama Karen pa je vztrajno iskala kirurga, ki bi bil pripravljen operirati njeno hči in ga naposled le našla.

Tanya je leta 2003 uspešno prestala operacijo, s katero so ji iz možganov odstranili celoten tumor, dobila pa je tudi obilico zdravil, s katerimi naj bi nadzorovala enormne količine rastnega hormona, ki je še vedno preplavljal njeno telo. “Če ima povprečna odrasla oseba v sebi 250 hormonov, sem jih jaz imela 3000,“ pravi Tanya. Zdravnikom pa je s trdim trudom in s pomočjo zdravil količino hormonov uspelo zmanjšati na tisoč. Kljub temu pa to ni zadostovalo, saj je Tanya nekaj časa za tem merila že dva metra in nosila konfekcijsko številko 20 (xxxl). Zaradi svojih odvečnih kilogramov in nenavadnih dimenzij tudi ni mogla več hoditi in živeti v svojem stanovanju. Zanjo sta začela skrbeti mama in očim Edward Stillman. Poleg tega je le redko zapustila stanovanje, saj so jo močno prizadele opazke mimoidočih. “Grozno je bilo,“ pravi. “Življenje se mi je popolnoma spremenilo, jaz pa nisem mogla storiti ničesar. Najhuje pa je, ker so ljudje mislili, da sem moški.“

Leta 2005 se ji je tumor povrnil, a v še večji obliki. Čakala jo je še ena operacija, med katero so ji ga odstranili in z maščobo s trebuha zapolnili luknjo, ki je zaradi odstranitve tumorja nastala v njenih možganih. Po operaciji jo je čakal pregled pri specialistu v Nevadi. Povedal ji je, da je zaradi nabiranja kilogramov in rasti pritisk a njene organe prevelik in da bo kmalu umrla, če ne bodo odkrili načina, kako jo pozdraviti.

Končno prava zdravila

K sreči pa so strokovnjaki odkrili način, kako zaustaviti njeno rast. Z novo kombinacijo zdravil so količino rastnega hormona zmanjšali na normalno. Sedaj ima Tanya prvič v življenju v telesu normalno količino rastnega hormona. In čeprav je še enkrat večja od povprečnega odraslega človeka, je njena rast zaustavljena. Tanya, ki je ena največjih in najtežjih žensk na svetu, je po dolgih 13 letih prvič spet srečna in že veseli prihodnosti. “Vem, da se ne bom nikoli zmanjšala, a sem vesela, da vem, da ne bom več rasla in se redila. Zdravniki so mi rekli, da bom do 30. leta zagotovo že umrla. No, sedaj sem stara 31 in napovedujejo mi še najmanj deset let življenja. Vztrajnost se splača!

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587