Vizita.si
image (28)

Novice

Dojenčici srce naraslo na velikost pomaranče

K.B.
17. 08. 2012 14.22
0

Štiri tedne stara deklica Phoebe Whittle je postala najmlajša Britanka, ki so ji operirali srce, potem ko ji je nekaj dni po rojstvu srce naraslo na dvojno velikost.

Da je prava borka, je Phoebe Whittle dokazala že v prvih tednih življenja. Pri enem tednu starosti so jo namreč že sprejeli v bolnišnico Royal Bolton Hospital v bližini njenega doma v Aspullu Lancashire, kjer so ji diagnosticirali pljučnico. A ob pregledu je medicinska sestra posumila, da morda ne gre le za pljučnico. ''Opazila je, da je Phoebina polt nekoliko modrikasta in se takoj odločila za krvni test. Takrat se nisem niti zavedala, da gre za tako resno stanje. A prav njen hiter odziv je Phoebe rešil življenje. Če ne bi opravila testa, bi jo lahko že zjutraj našla mrtvo, '' je povedala njena mati 27-letna Charlotte. Izvidi testa so bili tako slabi, da so zdravniki deklico napotili v otroško bolnišnico Alder Hey.

Tam so specialisti v le nekaj urah staršem sporočili, da deklica nujno potrebuje tvegano operacijo – obvod koronarne arterije. Preiskave so namreč pokazale, da njene krvne žile niso pravilno zraščene na srčno mišico, zaradi česa je prihajalo do pomanjkanja kisika. ''Ultrazvok je pokazal, da krvne žile, ki dovajajo kri v srce, niso pravilno povezane. Srce je tako bilo z nižjim pritiskom in ni prejelo dovolj kisika. Kot rezultat je oteklo že na dvojno velikost, zato je bila operacija nujna,'' je za DailyMail pojasnil pediater kardiolog dr. Rob Johnson iz Alder Hey bolnišnice.

S tovrstnim stanjem se rodi le en na 20.000 novorojenčkov in navadno ga diagnosticirajo nekaj tednov ali mesec dni po rojstvu. Kar 90 odstotkov otrok, ki se rodi z njim, ne preživi do svojega prvega rojstnega dne. ''Povedali so nama, naj se pripraviva na najhujše in da četudi bo operacija uspela, nas čaka dolgo in naporno okrevanje, ki morda ne bo uspešno,'' je pojasnila mati. ''Srce je že bolno, zato je operacija zanj velik stres in mu moramo tudi po njej 'pomagati', da si opomore,'' pojasnjuje dr. Johnson.

Phoebe je bila tako najmlajša pacientka, ki je prestala obvod koronarne arterije, a k sreči je bila operacija uspešna. ''Ker je bila tako mlada, smo bili zaskrbljeni, a k sreči je bila operacija uspešna, okrevanje pa hitro, in sicer predvsem na račun tega, da smo ji stanje uspeli diagnosticirati za skoraj polovico prej kot drugim otrokom,'' je povedal dr. Rob Johnson. Deklica je po njej tri dni preživela na intenzivni negi in teden dni na kardiološkem oddelku, nato pa se je že lahko vrnila domov. ''Običajno okrevanje traja tri do štiri tedne, pri njej pa je trajalo le okrog deset dni,'' še zaključi pediater.

Vsekakor pa so bili nad rezultati najbolj navdušeni starši. ''Težko jo je bilo gledati, saj smo vedeli, da trpi neizmerne bolečine. Navzven je delovala zdrava, vsaj prvih nekaj tednov, navznoter pa je bilo njeno stanje slabo. A očitno ji je bilo namenjeno, da ostane na tem svetu, glede na to, kako dobro je okrevala. Za svojo starost je še vedno majhna, kljub temu pa sem vesela, da je ostala z nami.'' Sedaj bo sicer morala hoditi na redne preglede in jemati zdravila, ki uravnavajo bitje njenega srca, a kljub temu ji zdravniki napovedujejo normalno življenje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587