Vizita.si
image (28)

Novice

Srce parajoča izpoved mame ganila številne

K.P.
13. 11. 2012 14.30
4

32-letna Kerry je spregovorila o svoji nosečnosti, med katero je doživljala žalost in veselje hkrati. Po eni strani se je pripravljala na prihod enega življenja, po drugi pa se je poslavljala od drugega.

Kerry Carruthers iz britanskega mesta Truro je bila naravnost navdušena, ko so ji zdravniki v 18. tednu njene nosečnosti povedali, da nosi dvojčici, vendar je kmalu zatem prišla še slaba novica.

Pet tednov kasneje je izvedela, da imata malčici tako imenovani sindrom transfuzije od dvojčka k dvojčku (TTTS sindrom), kar pomeni, da je eden od njiju pridobival preveč krvi, drugi pa premalo. V naslednjih dneh se je stanje le slabšalo in zdravniki so Kerry predstavili možnost splava, s čimer se ni mogla soočiti. "Zdravnike sem prosila, naj bodo iskreni in povedali so mi, da je položaj zelo resen. Menili so, da otroka ne bosta preživela, vendar sem bila odločena, da splav ni rešitev,“ pripoveduje Kerry, ki se je nato odločila za laserski poseg, s katerim so skušali urediti pretok krvi med dvojčicama.

"Moje srce je razbijalo in moje oči so bile ves čas na monitorju,“ je povedala Kerry, ki je bila med posegom zbujena. Obe dvojčici sta poseg uspešno prestali, naslednje jutro pa je Kerry prevzel neprijeten občutek, da je nekaj narobe, zato se je odpeljala naravnost v bolnišnico, kjer je pregled potrdil njen najhujši strah. Ena od dvojčic je umrla.

"Ko sem pogledala na monitor, so mi stekle solze po licih. Eden otrok je brez življenja ležal na dnu, drugi pa se je ob njem premikal,“ pripoveduje 32-letna mama. Zdravniki so ji povedali, da bo preživelo hčer ohranila pri življenju edino tako, da ob njej do datuma poroda nosi tudi njeno preminulo sestrico. "Bila sem šokirana, a hkrati sem si tudi oddahnila. To je pomenilo, da sem za nekaj časa še vedno lahko njena mama in jo imam blizu, medtem ko skušam sprejeti dejstvo, da je umrla,“ opiše Kerry. Preminulo dvojčico je poimenovala Maddison, deklico, ki bo januarja dopolnila dve leti, pa Lucia.

"Molila sem, da bi Lucia preživela in pripravljala sem se na njen prihod, sem se pa tudi pripravljala na slovo od Maddison. Bilo je zelo boleče in tako nerealno, saj sem načrtovala rojstvo in pogreb hkrati. Obe sem imela enako rada in želela sem narediti najbolje za obe. Za božič so jima ljudje kupili veliko enakih oblek in eno od oblekic sem pospravila, saj sem vedela, da moja malčica ne bo dobila priložnosti, da bi jo oblekla. Pred samim porodom sem osebju v bolnišnici povedala, da si želim, da Maddison odnesejo, takoj ko se bo rodila, in da zanjo lepo poskrbijo. Želela sem, da jo položijo nekam, kjer bodo z njo ravnali s spoštovanjem,“ pripoveduje Kerry.

Lucia se je skupaj s preminulo sestrico rodila 2. januarja 2011, tehtala pa je 1,5 kilograma. Bila je drobna, a je bilo njeno stanje stabilno in dobro je okrevala.

Čez 12 dni so malo Maddison položili k zadnjemu počitku, Kerry pa je skušala biti močna za Lucio in starejšega sina Morgana. Tolaži se z besedami, da je Maddison rešila življenje Lucie, saj je obstajalo veliko tveganje, da bi lahko izgubila obe. Pravi, da bo vedno pogrešala Maddison, vendar je srečna, da ima Lucio.

Sindrom transfuzije od dvojčka k dvojčku (TTTS) se pojavlja pri identičnih dvojčkih, ki si delita posteljico in tudi dovod krvi v maternici. Medtem ko eden prejme premalo krvi in plodovnice, kar ovira njegov razvoj, drugi prejema preveč obojega, zaradi česar sta močno obremenjena njegovo srce in cirkulacija. V primeru, da TTTS ni zdravljen, 80 do 90 odstotkov zarodkov ne preživi, tisti, ki preživijo, pa imajo velikokrat težave s srcem ali ledvicami. Lahko tudi cerebralno paralizo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587