Vizita.si
Raziskovalci ne znajo mirovati. Hrepenijo po pustolovščinah, novostih in dobri družbi.

Novice

Sta si s partnerjem usojena?

Ni.J.
30. 06. 2010 15.51
1

Ljudje smo glede na svoj značaj razdeljeni v štiri skupine. Preverite, v katero skupino sodite vi in v katero vaš partner ter se prepričajte ali vama je usojena dolga in srečna zveza ali ne!

Vama je usojeno ostati skupaj?
Vama je usojeno ostati skupaj?FOTO: iStockphoto

Antropologinja Helen Fisher je odkrila novo formula za srečno in dolgotrajno zvezo, ki naj bi temeljila na idealni mešanici 'kemije' med dvema partnerjema. V spletni raziskavi, ki jo je opravila, je sodelovalo 500 parov, raziskovala pa je, kako se obnesejo kombinacije različnih osebnosti.

Fisherheva je ugotovila, da bi lahko ljudi razdelili med štiri tipe osebnosti, vsak tip osebnosti pa naj bi usmerjala določena možganska kemikalija. Štirje tipi osebnosti so tako raziskovalec, graditelj, direktor in pogajalec. V katero skupino spadate vi in v katero vaš partner?

1. Raziskovalec

Raziskovalci hrepenijo po pustolovščinah in v življenju radi veliko tvegajo. So izjemno radovedni, kreativni, energični in spontani, poleg tega pa imajo radi najrazličnejše aktivnosti. Zanima jih tako rekoč vse – od pohodništva pa do teatra in branja. Tipični primeri raziskovalcev so John F. Kennedy, princesa Diana in Angelina Jolie.

Raziskovalci ne znajo mirovati. Hrepenijo po pustolovščinah, novostih in dobri družbi.
Raziskovalci ne znajo mirovati. Hrepenijo po pustolovščinah, novostih in dobri družbi.FOTO: iStockphoto

Na obnašanje raziskovalcev najbolj vpliva možganska kemikalija dopamin, ki igra ključno vlogo pri izkušanju zadovoljstva in vpliva na to, da si osebe tega tipa želijo izkušati nove stvari. Raziskovalci zaradi svoje narave ob sebi potrebujejo nekoga, ki bo njihov 'soigralec' v življenju, zato se najbolje ujemajo prav z drugimi raziskovalci.

Ker ste impulzivne narave in radi preizkušate nove stvari, morate biti v razmerju izjemno previdni. Prehitro se namreč lahko zgodi, da se zapletete v romanco z drugimi osebami. In ker sovražite soočenja in bi s tem lahko tvegali izgubo partnerja, s katerim bi se lahko imeli naravnost fantastično, nikar ne hitite. Če ste torej našli nekoga, ki vas zares privlači, vso energijo usmerite v vajino zvezo. Če pa je raziskovalec vaš partner ali partnerica, se navadite na to, da je zanj oziroma zanjo počitek nedopusten, saj raziskovalci zares ne znajo uživati v brezdelju in počitku.

2. Graditelj

Graditelji so običajno vljudni, uglajeni, vredni spoštovanja in zvesti. So tudi izjemno previdni, neustrašni, umirjeni, družabni in priljubljeni. Znajo ravnati s soljudmi, graditi nova prijateljstva, velik pomen pa dajejo ustvarjanju družine. So zvesti svojim pravilom in urnikom, natančni, vestni, zanesljivi in obožujejo detajle. Primeri znanih graditeljev so George Washington, Colin Powell, Tiger Woods, Jennifer Aniston in kraljica Elizabeta.

Graditelji se radi držijo urnika in ostajajo zvesti svojim pravilom in načelom. Poleg tega obožujejo detajle.
Graditelji se radi držijo urnika in ostajajo zvesti svojim pravilom in načelom. Poleg tega obožujejo detajle.FOTO: iStockphoto
Na njihovo obnašanje vpliva serotonin, ki uravnava čustva, kot so agresija, jeza in mirnost. V življenju potrebujejo sopotnika, ki jim bo nudil pomoč in podporo, odlično pa se razumejo z drugimi graditelji. Običajno iščejo sopotnika za celo življenje.

Če spadate v ta tip osebnosti pazite, da vas ne bo ljubezen do pravil in urnikov ovirala pri preizkušanju novih stvari v življenju. Sprostite se in si vzemite čas za ljubezensko pustolovščino. Vaš zaščitniški značaj bo partner oziroma partnerica najverjetneje občudoval/-a, a morate paziti, da ne boste dajali občutka, da ga/jo nadzorujete. Če ste v zvezi z graditeljem, si po drugi strani zapomnite, da so ti ljudje izjemno stvarni in da se radi spuščajo v podrobnosti. Privlačijo jih osebe, ki niso zmedene in so urejene in umirjene, zato se vedno držite načrtov, ki sta jih skupaj načrtovala.

Direktorji radi prevzemajo dominantno vlogo, ker pa neradi izražajo svoja čustva, so pogosto videti hladni in nezainteresirani.
Direktorji radi prevzemajo dominantno vlogo, ker pa neradi izražajo svoja čustva, so pogosto videti hladni in nezainteresirani. FOTO: iStockphoto
3. Direktor

Direktorji radi analizirajo in razčlenjujejo zadeve do onemoglosti. Obožujejo logiko, so odkriti, srčni, odločni, včasih nekoliko trmasti, se ne pustijo zavajati in zmesti, najbolje pa jim gredo od rok tehnične, matematične in glasbene zadeve. So zelo ambiciozni in tekmovalni, včasih pa dajejo tudi občutek, da so čustveno otopeli in odmaknjeni. Ne glede na to pa so izjemno požrtvovalni in verjemite, če se vam bo karkoli zgodilo ali boste potrebovali pomoč, boste imeli takega človeka vedno in takoj ob sebi, četudi bo za vas popoln tujec. Med direktorje spadajo Albert Einstein, Donald Trump, Hillary Clinton in Margaret Thatcher.

Direktorji (tako moški kot tudi ženske) so pod vplivom testosterona, ki natančno oblikuje direktorsko osebnost, v življenju pa hrepenijo po osebi, ki bo z njimi delila svoje misli. Zato se najbolje ujamejo s pogajalci.

Če ste po naravi direktor, imate radi vse pod nadzorom, zato v zvezi radi prevzemate dominantno vlogo. Kljub temu pa se morate kdaj tudi prepustiti. Če se bojite pokazati svoja čustva, ker to za vas pomeni šibkost, pa vedite, da izražanje čustev ni slabost. V očeh partnerja ste lahko videti hladni, nezainteresirani in skrivnostni, zato delite svoje občutke z drugimi.

Če pa ste v zvezi z direktorjem vedite, da bo vajina zveza uspešna le, če se boste zanašali na logiko, če boste vestni, točni in odkriti. Ne bodite kritični do sebe, saj sto zdi direktorjem skrajno patetično, če želite partnerja očarati pa se raje kot o bežnih temah z njim/njo pogovarjajte o pomembnih temah.

Pogajalci pri reševanju zadev vedno dopuščajo več možnosti in so se pripravljeni prilagajati.
Pogajalci pri reševanju zadev vedno dopuščajo več možnosti in so se pripravljeni prilagajati. FOTO: iStockphoto

4. Pogajalec

Pogajalci živijo v imaginarnem svetu. So intuitivni, radi se vživljajo v čustva drugih in radi izražajo svoja čustva. So dobro sogovorci in so izjemno družabni. Dobra lastnost pogajalcev je tudi ta, da vedno vidijo celotno sliko vsega in pri reševanju težav dopuščajo več možnosti. Znani pogajalci so Bill Clinton, Gandhi, Carla Bruni-Sarkozy in Carrie Bradshaw.

Delujejo pod vplivom estrogena, ženskega spolnega hormona, zato v življenju iščejo sorodno dušo. Najbolje se razumejo z direktorji.

Če ste po naravi pogajalec, pazite, da zaradi dopuščanja številnih možnosti in prilagajanja v očeh drugih ne boste videti brez hrbtenice in lastnega mnenja. Poleg tega ne pretiravajte z dolgovezenjem. Če ste naleteli na svojo sorodno dušo, se ne obremenjujte s plusi in minusi vajine zveze, temveč uživajte v trenutku. Če pa je pogajalec vaš partner, vedite, da osebe s to osebnostjo niso vedno najbolj neposredni, zato vedno berite med vrsticami. Ne tekmujte z njimi in ne govorite preveč o sebi. Pogajalci namreč radi slišijo, kaj menite in kaj čutite do njih.

Čeprav velja, da se določene osebnosti zares najbolje ujemajo s 'predpisanimi' pa nikakor ne velja, da vaša zveza na more uspeti, če temu ni tako. Če torej iščete svojo sorodno dušo, je najboljši recept še vedno ta, da osebi, ki vam je všeč, odprete svoje srce.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587