Vizita.si
Ko se začne bližati upokojitev, mnoge moške zajame panika.

Duševno zdravje

Česa se najbolj bojijo ženske in česa moški?

L.E.
14. 01. 2011 08.18
0

Tako moški kot ženske se, ko razmišljajo o starosti, otepajo številnih racionalnih in neracionalnih strahov. Toda strahovi, povezani s temi ne najbolj priljubljenimi leti, se razlikujejo tako med kulturami kot tudi med spoloma.

Na starost glejte kot na priložnost za dodatno druženje in nove hobije.
Na starost glejte kot na priložnost za dodatno druženje in nove hobije. FOTO: iStockphoto
Vsekakor je lani opravljena anketa Bupa Health Pulse, v katero so bili zajeti prebivalci kar 12 držav, pokazala, da so ženske povsod po svetu bolj v skrbeh kot moški. Najbolj se starosti bojijo na Kitajskem, njihovo največjo skrb pa predstavlja vprašanje: "Kdo bo skrbel zame, ko se postaram?" Glede na to, da jim oblasti dovoljujejo le enega otroka, to morda niti ni nenavadno. Starost pa najmanj skrbi Francoze – kar tretjina jih celo meni, da se starost začne šele pri osemdesetih. Toda zanimivo je tudi, da se ženski strahovi razlikujejo od moških bojazni.

Največji ženski strahovi

1. Izgubila bom privlačnost in postala nevidna

Gube, podočnjaki, povešene veke, sivi lasje, povešen trebuh in prsi, suha koža in debelost. Tega se, ko pomislijo na stare dni, ženske najbolj bojijo. Kar pa niti ni tako presenetljivo, glede na to, kako naša kultura slavi mladost; pri ženskah pa je občutek vrednosti veliko bolj kot pri moških povezan z videzom.

Premagajte strah: Negujte se, toda nikoli ne dovolite, da to postane vaša obsedenost. Star si toliko, kolikor se počutiš starega, je postala že oguljena fraza, ki pa zato ni nič manj resnična.

2. Ostala bom sama

Morebitna smrt partnerja je prav tako eden večjih strahov, ki teži žensko populacijo. Bojijo se, da bodo pred njimi umrli tudi otroci in prijatelji, kakor tudi, da se bodo prisiljene preseliti v dom za ostarele, kar bo prekinilo vse bližnje vezi, ki so jih do sedaj vzdrževale. Ženske zelo težko prenašajo izgubo njim ljubih ljudi, samote pa se bojijo veliko bolj kot moški. Konec koncev je le bolj pogosto videti sedemdesetletnika z dvakrat mlajšo žensko kot obratno.

Premagajte strah: Velikokrat mislimo, da so stari ljudje osamljeni, toda to ni vedno res. Čeprav izgubijo nekatere člane družine in prijatelje, z drugimi vzdržujejo veliko bolj pristne in kakovostne odnose kot mladi. Pogosto govorimo o razlikah med spoloma, toda po sedemdesetem letu je tako pri ženskah kot moških mogoče opaziti manj egocentričnosti in več skrbi za druge.

3. Revščina

Moški imajo še vedno ponavadi več denarja, zato se lahko zgodi, da vdova naenkrat ostane z veliko manjšimi dohodki. Toda naše babice so bile večinoma veliko manj finančno stabilne, zato ni treba, da se kaj takega zgodi tudi vam. Naj vas ne preganjajo kakšne žalostne zgodbe.

Premagajte strah: Začnite varčevati ter se pogovorite z znancem, ki ima finance v malem prstu. Pridobite čim več nasvetov, nato pa pozabite na poti, ki jih morda sploh nikoli ne boste morali prehoditi.

4. Rak

Rak (še posebno rak prsi) je eden največjih strahov, o katerih razmišljajo ženske. Čeprav je na primer statistično rak pljuč za ženske sedemkrat bolj smrtonosen, jih vseeno ne skrbi tako zelo. Anketirane ženske so se tudi bolj bale raka jajčnikov. Bolj pogosto kot nas pošiljajo na različne preglede in mamografije, bolj se verjetno bojimo.

Premagajte strah: Seveda ni čudno, da se bojimo pojava rakavih obolenj, toda zdrav življenjski stil in redni pregledi pri zdravniku bodo nevarnost za bolezen gotovo znatno zmanjšali. Poleg tega obstajajo bolezni, ki bi se jih morda morale ženske še bolj bati. Srčna kap je eden glavnih vzrokov smrti žensk v razvitih državah, pa jo je omenila le vsaka deseta anketiranka.

5. Postala bom odvisna od drugih

Tako ženske kot moški se bojijo, da bodo komu v nadlogo. Toda ker so tradicionalno ženske tiste, ki skrbijo za vse okoli sebe, je to zanje še posebno tesnobna misel. Ženske skrbi, da njihov partner morda niti ne bo sposoben skrbeti zanje. Bojijo pa se tudi, da bodo otežile življenje svojim otrokom in vnukom.

Premagajte strah: Načrtujte. Če ne želite biti nobenemu v preveliko nadlogo, pazite na svoje zdravje, načrtujte morebiten odhod v dom za starejše in pametno upravljajte s svojim denarjem. Če se boste pravočasno pripravile, se boste tudi mnogo bolje počutile.

Ko se začne bližati upokojitev, mnoge moške zajame panika.
Ko se začne bližati upokojitev, mnoge moške zajame panika.FOTO: iStockphoto

Največji moški strahovi

1. Impotenca

Brez dvoma moške veliko bolj kot ženske skrbi njihova spolna moč. Če se v postelji ne pokažejo dovolj mladostni, se počutijo osramočeno. Britanska študija je leta 2008 pokazala, da moški na spolnost pomislijo trinajstkrat dnevno, ženske pa le petkrat. Leta 2001 je moška revija Men's magazine ugotovila celo, da se moški impotence bojijo bolj kot raka in smrti. Večina pa niti ne sluti, da ima njihov strah utemeljene zdravstvene razloge. Moški, ki jih prizadane erekcijska disfunkcija, imajo pogosto abnormalno koronarno tkivo, visok tlak, holesterol in druge pokazatelje srčnih in žilnih bolezni.

Premagajte strah: Nadzirajte raven holesterola v krvi. Tri četrtine moških, ki jih muči impotenca, ima tudi povišan holesterol. Dve tretjini vseh, ki jim erekcija predstavlja težavo, pa doživi srčno kap. Pazite torej na svojo kondicijo in prehrano – ter glejte, da spremembe uvedete še pravočasno.

2. Telesna šibkost

Gotovo vas ne preseneča tudi, da je za moške zelo pomembna njihova telesna moč. Njena izguba pomeni močan emocionalni udarec in znak, da se približujejo starosti in smrti. "Ne morem več dvigati težkih stvari. Le kakšen moški sem?" si mislijo mnogi. Kar devet od desetih anketirancev je poudarilo, da se bojijo telesne šibkosti.

Premagajte strah: Redno se ukvarjajte s telovadbo in se zdravo prehranjujte. Le 25 odstotkov od tisoč anketiranih moških je vsakodnevno vadilo z utežmi, čeprav takšen enostaven trening lahko omogoči, da mišice ostanejo krepke veliko dlje.

Ženske nadvse straši tudi misel, da bodo zbolele za rakom.
Ženske nadvse straši tudi misel, da bodo zbolele za rakom. FOTO: iStockphoto

3. Upokojitev in zmanjšanje pomembnosti

Moški se veliko bolj poistovetijo s svojo kariero kot ženske. Ko pa se ta enkrat konča, se sprašujejo, kdo zdaj sploh so. Poleg tega se upokojitev ponavadi zgodi ob istem času kot tudi izguba telesne moči, kar povzroči, da že tako velik udarec na samozavest postane še večji. Ženske znajo veliko bolje zapolniti naenkrat pridobljeno luknjo – bolj se denimo družijo z otroki in prijatelji, moški pa velikokrat kar ne vedo, kaj bi z vsem dodatnim prostim časom.

Premagajte strah: Poskusite se naučiti uporabljati kakšno novo tehnologijo, družite se, odkrijte nove hobije, morda lahko najdete tudi novo delo. Toda predvsem poskušajte vzpostaviti močnejše vezi z bližnjimi.

4. Izgubil bom vozniško dovoljenje in s tem samostojnost

Za mnoge je avtomobil več kot le prevozno sredstvo. Lahko bi rekli, da je del njihove identitete. V nekaterih družbah avtomobil predstavlja svobodo, neodvisnost in nove možnosti. Samo misel, da bo vse to enkrat končano, lahko moške zaboli bolj, kot bi si lahko mislili. Z izgubo vozniškega dovoljenja prevoz do želenega cilja in prenašanje stvari postane odvisen od nekoga drugega.

Premagajte strah: Vedite, da mnogi vozniško dovoljenje izgubijo šele pri sedemdesetih ali osemdesetih. Ne pozabite pa tudi, da je to čas življenja, kjer je treba še kako paziti tudi na varnost drugih – zaradi vašega ega lahko nekdo izgubi življenje.

Ženske se najbolj bojijo pojava gub, sivih las in povešenih vek.
Ženske se najbolj bojijo pojava gub, sivih las in povešenih vek.FOTO: iStockphoto

5. Izgubil bom zdravo pamet (ali pa jo bo izgubila moja partnerica)

Novice o razširjenosti Alzheimerjeve bolezni naženejo strah v kosti. Stanje, ki ima neke simptome demence in ki se lahko, ni pa to pravilo, razvije v Alzheimerjevo bolezen, prizadane enega od petih moških v starosti od 70 do 85 let. Toda v resnici za Alzheimerjevo boleznijo zboli več žensk kot moških. Pravzaprav pa moške skrbi tudi to. Mnogi nimajo veliko izkušenj z negovanjem, zato se še kako bojijo tudi takšnega scenarija.

Premagajte strah: Samo petnajst odstotkov vseh moških z manjšimi problemi s spominom res podleže pravi demenci. Če ste v trdni partnerski zvezi, ste še dodatno zaščiteni, saj demenci večkrat podležejo samski. Bolezni nič ne bo zagotovo preprečilo, toda zdrav življenjski stil bo vaše tveganje znatno zmanjšal. Za razliko od prejšnjih generacij je sedaj na voljo veliko več informacij, zato se pozanimajte, katere aktivnosti bodo vašemu telesu in umu še posebno koristile, katere pa bodo le škodile.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587