Vizita.si
image (28)

Novice

Starša ne razumeta, zakaj je takšna

S.C.
13. 05. 2012 08.03
48

Komaj 18-mesečna kitajska deklica tehta več kot dvakrat več od svojih vrstnikov, zaradi česar sta njena starša močno zaskrbljena in se obračata po pomoč k zdravnikom, saj ne razumeta, kaj je vzrok dekličini teži. Da bi bila krivda njuna, ostro zanikata.

Cheng Lichao in njegova žena Feng Xiaochun iz kitajske province Hunan sta močno zaskrbljena za svojo hčerkico, ki pri komaj 18 mesecih tehta neverjetnih 20 kilogramov. “Preprosto ne razumeva, kako je to mogoče, saj nihče v naši družini ni nagnjen k debelosti,“ zmajujeta z glavo. Starša imata še eno hčerkico, ki je pri petih letih od svoje sestrice lažja za več kot tri kilograme. Deklica po imenu Dan Dan še vedno ni shodila, saj je enostavno pretežka. Zaradi nenormalnega apetita jo Cheng in Feng vozita od enega zdravnika do drugega, vendar jima nihče ne zna razložiti, kaj je vzrok hčerkinega apetita. “Že pri enem mesecu starosti je bila Dan Dan večja od svojim vrstnikov, pri enem letu pa je tehtala kar 15 kilogramov,“ pove mati. “Sva močno zaskrbljena, saj se zavedava, da je ogroženo njeno zdravje, a ji sama enostavno ne znava pomagati.“ Deklica poje ogromno, nikoli ni sita. Najraje ima riž, ki bi ga lahko jedla ves dan, popije tudi veliko vode. Mnogi starša obsojajo, da sta sama odgovorna za njeno težo, ker ji pač dajeta toliko hrane, toda Cheng in Feng očitke ostro zavračata. Ali je dekličina teža le posledica velikega apetita in razvajanja s strani s staršev ali pa je vzrok zdravstvene narave, bodo pokazale dodatne zdravniške preiskave.

Dejstvo pa je, da debelost močno ogroža otrokovo zdravje. Največkrat je pri otrocih posledica pretiranega hranjenja in nepravilne izbire hrane, kar vodi v resne kronične bolezni. Starši so pogosto prepričani, da je nekaj zelo slabega odreči hrano svojemu otroku. Če otrok poje več, kot potrebuje za rast, razvoj in ohranjanje telesne aktivnosti, se pri njem začenja nabirati maščevje. Predvsem gre za pretirani vnos preprostih ogljikovih hidratov in sladkih pijač. Starejši kot je otrok, bolj zanesljivo pride do motenj samopodobe. Kritičen je tudi zgodnji pojav metabolnega sindroma, ki združuje povišan krvni tlak, motnje v maščobah, povišane vrednosti inzulina in kasneje sladkorja v krvi, kar vodi v sladkorno bolezen tipa 2, in abdominalno debelost, dodatno pa prekomerna teža slabo vpliva na kosti, ki so pri odraščanju še posebej občutljive.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587