Vizita.si
image (28)

Novice

Starši so mislili, da gre za ugriz žuželke - žal so se motili

L.E.
02. 06. 2016 08.11
6

Dopustovali so v Egiptu, ko je mamica 8-letne Emme na njenem licu zatipala bulico. Ni se prestrašila. Prepričana je bila, da je hčer ugriznila kakšna žuželka. Ni je bolelo in ni bilo videti otečeno. Žal pa je bila resnica kruta. Bulica je bila bolj nevarna, kot je izgledalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Ker bulica kar ni in ni izginila, so po vrnitvi domov obiskali zdravnika. "Ta je menil, da gre za vnetje žleze slinavke," pripoveduje mama danes 10-letne Emme Payton. "Hvala bogu je za vsak slučaj opravil magnetno resonanco in biopsijo. Odločitev je bila pravilna. Kar smo mislili, da je ugriz žuželke, je bil v resnici rakav tumor, ovit okoli ličnice."

Tumor je bil dolg tri centimetre in ovit okoli ličnice. Ker so ga ujeli še dovolj zgodaj, se ni razširil na druge dele.

Rak je bil tako redek, da niti zdravnik najprej ni mislil, da bi to lahko bil razlog težav. Bil je le previden. "Ko mi je povedal, da ima Emma tumor, so mi klecnile noge," se spominja Tracey Payton. "Emme ni bilo zraven. Mislila sem, da to ne more biti res. Srce se mi je trgalo." Začela se je borba za življenje. Prestati je morala operacijo in kemoterapijo, nato je odšla še v ZDA na terapijo s protonskimi žarki.

Tumor je bil dolg tri centimetre in ovit okoli ličnice. Ker so ga ujeli še dovolj zgodaj, se ni razširil na druge dele. "Emma je bila zgrožena, ko je izvedela, da ima raka," pravi Tracey. "Nisem želela, da se boji besede rak. Je velika oboževalka Harryja Potterja in dejala sem ji, da je rak samo beseda, ki se je vsi bojijo - kot recimo Mrlakenstein. Januarja 2014 je imela operacijo," nadaljuje. "Trajala je kar 9 ur. Iz vratu so ji vzeli kosti in mišice, ki so jih potrebovali za rekonstrukcijo, saj so morali del njene ličnice odrezati. Sledili so meseci kemoterapije. Vse skupaj je bilo zanjo zelo naporno. Med kemoterapijo ni imela skoraj nobene energije. Prej je plavala in plesala, sedaj je komaj sledila šolskim obveznostim. Približno 50-odstotno prisotnost je imela v šoli."

Med kemoterapijo ni imela skoraj nobene energije. Prej je plavala in plesala, sedaj je komaj sledila šolskim obveznostim.

Ko so bili na dopustu v Egiptu in je mamica hčerki na obraz mazala sončno kremo, si ni mislila, ko je zatipala bulico, da bo sledilo takšno grozno nadaljevanje. "Ko so nam prvič rekli, da bomo morali odpotovati še v Oklahomo, sem mislila, da se šalijo. Na srečo je javno zdravstvo plačalo stroške zdravljenja, humanitarna organizacija pa je poskrbela za potovalne stroške." Emmo so zdravniki namreč poslali na terapijo s protonskimi žarki, ki je na Otoku ni, zato je morala družina v ZDA. Protonska terapija je zamenjava za radioterapijo. Ta pogosto poškoduje tudi zdravo tkivo, terapija s protonskimi žarki pa je bolj natančna in res deluje samo na tumor.

Emma je bila z mamo, očetom, sestro in bratom dvojčkom v Oklahomi osem tednov. Nato sta sledila še dva naporna cikla kemoterapije. A na srečo je bilo zdravljenje uspešno in Emma je danes zdrava deklica. "Bilo je, kot bi se prižgala luč na koncu predora. Emmina bolezen je prizadela celo družino. Tega ji seveda nismo pokazali. Pogosto bi sedela pod prho in jokala, toda ona ni tega nikoli videla. Nikoli ji nismo pokazali tega dela dogajanja v naši družini. Sedaj pa spet živi kot normalna deklica. Obiskuje šolo in dobro ji gre. Kar nerodno ji je, ko ji ljudje rečejo, da je njena zgodba neverjetna ali da je zelo pogumna. Vidi se kot normalnega otroka, ki je dobil raka. Vedno je enostavno poskušala s tem živeti. Pozna pa otroke, ki so zaradi raka umrli. Zato se zaveda, da bi se lahko končalo drugače. Ampak je samo zelo aktivna in mislim, da ima zato zdaj življenje še raje." Vsaj ena dobra stran slabe izkušnje.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587