Vizita.si
Naslovna slika

Novice

Statistike so pokazale, da postaja vloga farmacevtov vse bolj pomembna

M. A.
23. 09. 2024 05.00
0

Zdravstveni sistem, ki ga poznamo danes, temelji na številnih disciplinah, ki so ključne za njegovo učinkovito delovanje. In ena izmed teh je farmacija. Ker 25. septembra obeležujemo svetovni dan farmacevtov, je pomembno, da govorimo o njihovi vse večji pomembnosti. Danes namreč farmacevti niso zgolj strokovnjaki za izdajo zdravil, temveč imajo ključno vlogo pri svetovanju bolnikom, optimizaciji terapij in izboljšanju javnega zdravja. V nadaljevanju članka bomo podrobneje raziskali, zakaj se njihova vloga razvija in kako pomembni postajajo za sodobno zdravstvo.

Evolucija farmacije skozi tisočletja

Farmacija ima korenine, ki segajo več tisočletij nazaj. Že v starih časih so ljudje uporabljali osnovne veščine, ko so na primer iztisnili sok iz sočne rastline, da so z njim oskrbeli rano. V grški mitologiji je bog medicine Asklepij svoje zdravilne moči združil z Hygiejo, ki je delovala kot njegova lekarnarica oziroma farmacevtka. Tudi v starem Egiptu so bili zdravniki svečeniki razdeljeni v dve skupini: tisti, ki so obiskovali bolnike, in tisti, ki so ostajali v templjih ter pripravljali zdravila za zdravljenje.

V antični Grčiji in Rimu ter v srednjem veku je bilo jasno razlikovanje med zdravniki in zeliščarji, ki so zdravnikom dobavljali naravne sestavine za izdelavo zdravil. Vendar pa je arabski vpliv v Evropi v 8. stoletju prinesel ločitev med farmacijo in zdravništvom. To ločevanje se je nadaljevalo v 17. stoletju, ko je mestni svet v Bruggeu sprejel zakon, ki je prepovedoval zdravnikom pripravo zdravil. Po drugi svetovni vojni je farmacevtska industrija doživela pomemben preobrat, kar je prineslo odkritja novih zdravil in spremenilo vlogo farmacevta. 

Čeprav danes farmacevti redkeje pripravljajo zdravila sami, še vedno skrbijo za ustrezno izdajo zdravil, svetujejo bolnikom in zagotavljajo kakovost ter učinkovitost zdravil. Tako zelo pomembni so, da imajo celo svoj dan. Svetovni dan farmacevtov obeležujemo vsako leto 25. septembra, da bi se zahvalili farmacevtom za njihovo vlogo pri izboljševanju globalnega zdravja. 

Farmacija ima korenine, ki segajo več tisočletij nazaj.
Farmacija ima korenine, ki segajo več tisočletij nazaj.FOTO: Shutterstock

Kako farmacevti vsakodnevno izboljšujejo zdravje bolnikov?

Farmacevti so strokovno usposobljeni posamezniki, ki pripravljajo farmacevtske izdelke in zdravila za različne bolezni ter jih razdeljujejo. Njihova naloga ni le izdaja zdravil, temveč tudi svetovanje bolnikom o pravilni uporabi teh zdravil. Vloga farmacevtov v našem vsakdanjem življenju je zato ključna, saj s svojim znanjem prispevajo k pravilnemu zdravljenju in boljšemu zdravstvenemu stanju bolnikov.

Farmacija in farmacevtsko znanje sta enako pomembna kot zdravniške kvalifikacije, saj so farmacevti pogosto v prvem kontaktu z bolniki, ne pa v ozadju. Število lekarn in farmacevtskih obratov po vsem svetu kaže, kako nujna je njihova vloga v družbi. Še posebej v državah v razvoju, kot so Indija, Pakistan, afriške države in Afganistan, kjer so bolezni med revnimi in ranljivimi skupinami pogostejše, se pomen farmacevtov vse bolj krepi. 

Kaj prinaša prihodnost?

Raziskava je pokazala, da se bo do leta 2030 večina farmacevtov verjetno preusmerila na bolj neposredne naloge v skrbi za bolnike. Ta trend je še posebej izrazit med farmacevti, ki delajo v ambulantnih klinikah, zdravstvenih sistemih ali bolnišnicah. V teh vlogah farmacevti pogosto delujejo kot svetovalci za bolnike s specifičnimi boleznimi ali pa sodelujejo v širši zdravstveni ekipi pri obvladovanju zapletene oskrbe bolnikov. To pomeni, da njihova vloga vse bolj vključuje ne le izdajo zdravil, temveč tudi upravljanje zdravljenja, kar izboljšuje kakovost in celostnost oskrbe.

Širitev vloge farmacevtov podpira tudi visoka raven zaupanja, ki jo bolniki izkazujejo do njih – skoraj 80 % anketiranih jih vidi kot ključen del svoje zdravstvene oskrbe. Prav tako je visoko zaupanje poročano tudi med izvajalci zdravstvenih storitev, saj več kot 90 % meni, da so farmacevti ključni pri izdaji zdravil, posvetovanju o možnih neželenih učinkih, svetovanju bolnikom in izvajanju cepljenj. 

Večina farmacevtov se bo verjetno preusmerila na bolj neposredne naloge v skrbi za bolnike.
Večina farmacevtov se bo verjetno preusmerila na bolj neposredne naloge v skrbi za bolnike.FOTO: Shutterstock

Ravno zato je potrebno neprekinjeno izobraževanje

Da bi lahko sledili hitremu napredku v medicini, je pomembno, da farmacevti ves čas nadgrajujejo svoje strokovno znanje. Prav tu pride na pomoč digitalna platforma Club Bayer podjetja Bayer. To je ekskluzivno mesto za farmacevtske strokovnjake, kjer lahko nadgrajujejo svoje znanje in kompetence.

Platforma Club Bayer ponuja številne prednosti. S pomočjo interaktivnih usposabljanj lahko farmacevti izboljšate svoje strokovne veščine in jih takoj uporabite v svoji praksi. Učenje postane zabavno z razgibanimi kvizi in vsebinami, ki ne le širijo znanje, temveč tudi motivirajo. Člani lahko sodelujete v kvizih ter v izzivih, povezanih z Bayerjevimi izdelki. Za vsako uspešno opravljeno nalogo pa so na voljo posebne nagrade – zaslužene "tabletke" lahko unovčite in prejmete nagrade. 

Pridružite se Club Bayerju in raziščite vse prednosti, ki vam jih ta inovativna platforma ponuja!

Disclaimer: Club Bayer je namenjen izključno strokovni javnosti,  na platformo se lahko registrirajo le farmacevti in farmacevtski tehniki iz Slovenije.

CH-20240916-31

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587