Vizita.si
Videz nohtov lahko pokaže morebitno obolenje.

Bolezni

Nohti razkrivajo resnico o vašem zdravju!

Alenka Mirt Iskra
22. 07. 2009 09.00
4

Se vam nohti lomijo ali so čudne barve? Vašemu telesu očitno primanjkuje vitaminov in mineralov. Prav tako na krhost vaših nohtov vplivajo uporaba sredstev za odstranjevanje laka, uporaba umetnih nohtov ali delo na vrtu brez rokavic.

Videz nohtov lahko pokaže morebitno obolenje.
Videz nohtov lahko pokaže morebitno obolenje.FOTO: iStockphoto
Lepi, trdni nohti običajno odražajo zdravega človeka, saj povedo marsikaj o posameznikovem zdravju. Na osnovi sprememb na nohtih lahko sklepamo o številnih boleznih oziroma resnih stanjih. V spodnji tabeli si preberite, kaj vam lahko o vašem zdravju sporočajo nohti. Seveda pa so ti podatki zgolj informativni, zato je potrebno za natančno diagnozo obiskati zdravnika.

Tabela je mišljena zgolj informativno, za natančno diagnozo obiščite zdravnika.

KAKO JE NOHT VIDETI? KAJ TO LAHKO POMENI?
 NOHT JE BEL OBOLENJE JETER
NOHT JE POL ROZA, POL BEL OBOLENJE LEDVIC
 SPODNJI DEL NOHTA JE RDEČ TEŽAVE S SRCEM
 NOHT JE RUMENKAST, ODEBELJEN OBOLENJE PLJUČ
 BLED SPODNJI DEL NOHTA SLABOKRVNOST
 RUMENKAST NOHT S SLEDOVI ROZA SLADKORNA BOLEZEN

  

Okrepite se z vitamini, saj se nohti običajno lomijo, ker ne jemo dovolj hrane, ki vsebuje vitamine, minerale in ostale hranljive sestavine.
Okrepite se z vitamini, saj se nohti običajno lomijo, ker ne jemo dovolj hrane, ki vsebuje vitamine, minerale in ostale hranljive sestavine. FOTO: iStockphoto

Bele pike na nohtih

Pogosto pa se na nohtih pojavijo tudi bele pike, ki pa ne predstavljajo razloga za preplah. Po navadi kažejo le na to, da so imeli vaši nohti stresno obdobje. Eden od takšnih stresov je udarec v nohtno matrico (del, iz katerega noht raste) ali pa pomanjkanje cinka v vaši prehrani. Če je razlog slednji, jejte več rib in polnovrednih žitaric. Za lepši izgled si nohte prebarvajte z barvnim lakom.

Cepljenje nohtov

Nič kaj estetsko pa ni niti cepljenje nohtov. To pogosto nastane zaradi pogostega vlaženja nohtov (gospodinjska opravila). Vzdolžno in prečno cepljenje nohtov je torej lahko posledica delovanja intenzivnih zunanjih dejavnikov, kot sta pogosto manikiranje in močenje nohtov (umivanje, namakanje, uporaba mil in čistila ...). K temu pripomoreta tudi pogosto lakiranje in uporabljanje odstranjevalcev laka. Cepljenje se lahko pojavi tudi pri pomanjkanju vitaminov iz skupin A in B, podhranjenosti in pri motnjah delovanja ščitnice. Pomagajte si tako, da vsak dan za nekaj minut nohte namočite v olivnem olju.
 
Mehki, krhki, lomljivi nohti

Vse si zagotovo želimo močne in trdne nohte, ki se ne lomijo neprestano, zato jih utrjujemo z najrazličnejšimi laki in drugimi preparati. Vendar pa prav nekateri laki za nohte lahko okvarijo vrhnjo plast nohtov. Še posebej pa jo uničujejo odstranjevalci lakov in milnica, s katero si umivate roke. Ti namreč izsušijo nohte. Nikar pa si ne pilite nohtne plošče, saj tako mehansko poškodujeto zgornjo plast nohta.

Nega nohtov

Nohte strižite naravnost, lok ob straneh pa blago ukrivite. Za striženje priporočamo ostre škarjice ali ščipalko. Kompaktne in trde nohte lahko pred striženjem namočite za 5 do 10 minut v mlačno slano vodo, da bo striženje lažje. Nikar pa ne odstranjujte obnohtne kožice, s tem namreč povečate možnost okužb. Seveda pa poskrbite tudi za osnovno higieno, kjer morajo biti nohti čisti in suhi. Če se vam nohti vraščajo, vam svetujemo pregled pri dermatologu, zlasti če je vnetje že prisotno.

 


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587