Vizita.si
Nemir, razdraženost, napetost, slab spanec so lahko posledice prekomernega stresa.

Novice

Ste v stresu, nemirni, razdražljivi in ne spite dobro?

K.B.
23. 12. 2015 11.27
0

Zadnji mesec v letu je eden najlepših mesecev, a hkrati lahko tudi eden najbolj stresnih. Leto se zaključuje, obveznosti je še veliko. Poleg službenih, tudi številne družinske in lahko se zgodi, da smo preprosto preobremenjeni. S tem pa bolj razdraženi, nemirni in ne spimo več dobro.

Nemir, razdraženost, napetost, slab spanec so lahko posledice prekomernega stresa.
Nemir, razdraženost, napetost, slab spanec so lahko posledice prekomernega stresa.FOTO: Thinkstock
Številne obveznosti, stres v službi in doma nas lahko izčrpajo do te mere, da ne funkcioniramo več dobro. Hitro smo razdraženi, napeti, jokavi, slabo spimo in čutimo, da smo le še korak pred popolno izčrpanostjo. Včasih smo si pred spanjem za pomiritev pomagali s kozarcem toplega mleka, danes pa je na voljo tudi naravna sestavine pridobljena iz mleka imenovana Lactium ®, ki je pri pomiritvi veliko bolj učinkovita kot metoda naših babic. Znanstveniki so delovanje sestavine Lactium preučevali kar 12 let in v znanstvenih študijah se je pokazalo, da ta hidrolizat mlečne beljakovine z bioaktivnim peptidom, ki ga vsebuje izdelek Dominor, pomaga pri premagovanju večjih psihičnih obremenitev, nas naredi bolj umirjene, optimistične in »odporne« na stres. Dominor nima neželenih učinkov, zato ga številni zdravniki in farmacevti priporočajo ob obdobjih večjih obremenitev in hujšega stresa, da se ne bi razvila izgorelost ali da ne bi prišlo do drugih somatskih motenj.

Tako si z njim lahko pomagajo zaposleni, ki se vsak dan soočajo z zahtevnimi delovnimi izzivi, dijaki in študenti v obdobju izpitov, ženske v bolj občutljivih obdobjih, kot je PMS ali menopavza, posamezniki, ki so pogosto utrujeni in imajo moten spanec. Zdravniki ga svetujejo tudi ljudem, ki se odvajajo od alkohola ali drugih odvisnosti, da z manj stresa prenesejo obdobje abstinence.

Kako deluje?

Stres poteka v več fazah. Prva faza stresa, ki jo strokovnjaki imenujejo vznemirjenje, je lahko pozitivna, saj se takrat telo na stresno situacijo odzove z izločanjem adrenalina, zaradi česar smo bolj učinkoviti in lahko hitro rešimo neprijetno situacijo. Če se obdobje stresa podaljšuje, pa lahko pridemo do druge faze, ko telo prične izločati še stresni hormon kortizol. Ta hormon poviša raven krvnega tlaka, pospeši ritem srca in poviša raven sladkorja. To telo počasi izčrpava. Če pride do tretje faze stresa, telo po daljšem obdobju boja nima več moči za soočenje s stresom. Odsotnost obrambe se kaže v manjši volji, motiviranosti, pa tudi v obliki zdravstevnih in psihičnih težav.

Da do tega ne bi prišlo lahko pomaga tudi Dominor. Ta v prvi fazi, ko gre za porast adrenalina, pomaga do bolj realne zaznave stresne situacije. Z njegovo pomočjo lažje ocenimo, kako rešiti situacijo in pomaga težavo rešiti bolj učinkovito. V drugi fazi organizem varuje pred izčrpavanjem, saj omeji izločanje stresnega hormona kortizola, ki med drugimi negativnimi učinki povzroča tudi pospešeno bitje srca, povišan krvni pritisk in sladkor. V tretji fazi pa z obvladovanjem stresne situacije in omejevanjem izločanja kortizola podpira procese okrevanja.

Prekomerni stres počasi telo izčrpava. Pojavi se lahko pospešeno bitje srca, povišan krvni pritisk in sladkor.
Prekomerni stres počasi telo izčrpava. Pojavi se lahko pospešeno bitje srca, povišan krvni pritisk in sladkor.FOTO: Thinkstock

Pomaga predvsem zaradi aktivne sestavine Lactium ®, ki je leta 2004 na Food Ingredients Europe dobila priznanje za najbolj inovativno sestavino med prehranskimi dopolnili. Gre za mlečno beljakovino oziroma hidrolizat z bioaktivnim dekapeptidom, ki ima vpliv na razpoloženje, umirjenost, boljšo koncentracijo in pozitivnejši čustveni odziv. Lactium® je naravna sestavina, ki ne povzroča zasvojenosti in nima stranskih učinkov, saj je pridobljena iz mleka. A da bi dobili enak učinek na telo z mlekom, bi morali popiti okoli 150 skodelic mleka.

Rezultat raziskave 'Anti-stresna učinkovitost Dominorja (150 mg/dan) pri ženskah v stresu' je pokazala statistično značilno izboljšanje simptomov stresa, ki so povezani z:


- Intelektualnimi funkcijami;
- Čustvenim odzivom;
- Socialnimi dejavnostmi;
- Prebavo, motnjami dihanja;
- Vegetativnim živčevjem (npr. znojenje in
- Kardiovaskularnimi funkcijami.

V študijah se je še pokazalo, da Dominor (Lactium®) pomaga ohranjati ravnovesje nevrotransmiterjev - kemičnih prenašalcev v naših možganih, ki urejajo mentalna, fizična in čustvena doživetja, in sicer selektivno na receptorjih GABAA ω2, ki so med drugimi odgovorni za naše počutje. Če so receptorji zasedeni, dajejo občutek sproščenosti, mirnosti. V nasprotnem primeru pa povzročajo tesnobo, tremo, napetost, živčnost in strah. Z zasedanjem le-teh Dominor ohranja ravnovesje v možganih in tako preprečuje psihično preobremenjenost tudi v obdobju težkih življenjskih preizkušenj ali prekomernih stresnih situacij. Z njim dosežemo notranjo mirnost, bolj učinkovito reševanje težav, boljšo koncentracijo in lažje soočenje s številnimi dnevnimi zahtevami. Ne povzroča pa zasvojenosti in nima negativnih stranskih učinkov, kot so zaspanost ali otopelost, do česar lahko pride pri antidepresivih.

Uporaba se odsvetuje nosečnicam, doječim materam in otrokom do 14. leta starosti. Poleg tega tudi tistim, ki so alergični na mlečne izdelke ali se spopadajo z laktozno intoleranco.

Sicer pa si na ta način lahko pomagate v obdobjih prekomernega stresa, ko se stresnim dejavnikom ne morete izogniti. A pomembno se je zavedati, da je treba za sprostitev, če je le možno skrbeti vsakodnevno. Vsak dan si vzemite kakšno uro zase in se takrat ukvarjajte s stvarmi, ki vas veselijo ali s stvarmi, ob katerih lahko pozabite na vsakodnevne težave. Če to ni mogoče, si vsaj po daljšem obdobju stresa, ko že začutite, da ste preobremenjeni, vzemite nekaj dopusta in poskrbite za psihično in fizično sprostitev. Nekaterim pomagajo tudi sprostitvene tehnike, kot je meditacija, joga ali dihalne vaje. Če to ni za vas, si poiščite kakšno drugo aktivnosti, ki vam bo pomagala do sprostitve in notranjega miru. Vsekakor pa nikar ne zanemarite obdobja stresa in simpomtov, ki vam kažejo, da je vaše telo zaradi števnih obveznosti preobremenjeno.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587