Ste se kdaj ponoči zbudili in se niste mogli premikati? To je razlog

NOVICE

Ste se kdaj ponoči zbudili in se niste mogli premikati? To je razlog

K.B.
20.01.2017, 9:36
1

Izmed vseh nenavadnih stvari, ki jih človek lahko izkusi, je morda ta najbolj nenavadna. Se vam je že zgodilo, da ste se ponoči zbudili in se niste mogli premikati, čeprav ste se zavedali stvari okoli sebe? S tem se redno spopada kar 8 odstotkov populacije.

Značilno je, da se človek zbudi iz spanja, a ne more premakniti svojega telesa. Ljudje, ki to doživijo, se običajno tega zelo prestrašijo, kar je tudi razumljiva reakcija.
Značilno je, da se človek zbudi iz spanja, a ne more premakniti svojega telesa. Ljudje, ki to doživijo, se običajno tega zelo prestrašijo, kar je tudi razumljiva reakcija. / FOTO: Thinkstock


Paraliza v spanju je nenavaden fenomen, ki nas običajno zelo prestraši. Značilno je, da se človek zbudi iz spanja, a ne more premakniti svojega telesa. Ljudje, ki to doživijo, se običajno tega zelo prestrašijo, kar je tudi razumljiva reakcija. K sreči ta pojav ne škodi telesu. Do paralize v spanju lahko pride med dvema fazama spanja – hipnagogičnim in hipnopompičnim stanjem. Hipnagogična spalna paraliza se pojavi preden zaspimo, medtem ko hipnopompična paraliza nastopi, ko se posameznik zbudi iz globokega REM spanja.

Ko zaspimo, naše telo postane povsem sproščeno, naš um se vse manj zaveda. A ko se pojavi hipnagogična spalna paraliza, um ostane dejaven, telo pa doseže neprostovoljno sprostitev. Oseba takrat prepozna, da se ne more premikati, čeprav to želi. To lahko vodi v občutke panike.

Hipnopompična spalna paraliza pa se pojavi v globokem REM spanju, ko so naše mišice paralizirane, zato da ne bi telo reagiralo na naše sanje. Ko nekdo doživi spalno paralizo, se določen del možganov zbudi prehitro, preostali del možganov pa je še vedno v REM fazi. Prav zato pride do zavedanja uma, a nimamo nadzora nad gibanjem mišic.

Komu se to dogaja?

Mnogi ljudje imajo to srečo, da takšno paralizo doživijo le enkrat do dvakrat v življenju ali je sploh ne doživijo. Na žalost pa se nekateri s tem pojavom srečujejo večkrat na teden. Študija, ki so jo izvedli na Univerzi Penn State, so strokovnjaki odkrili, da ima okoli 8 odstotkov populacije te težave ves čas. Običajno gre za ljudi z duševnimi motnjami, kot sta anksioznost in depresija. Pogosteje so prizadeti tudi ljudje, ki se spopadajo s spalno apnejo, ljudje, ki jemljejo določena zdravila ali imajo težave s spanjem.

Tu je seznam dejavnikov tveganja, ki so ga strokovnjaki objavili na ameriški spletni strani Web MD.

- Pomanjkanje spanja:
- Nenehno spreminjanje vzorca spanja;
- Duševna motnja, kot je prekomerna izpostavljenost stresu ali bipolarna motnja;
- Spanje na hrbtu;
- Narkolepsija ali krči v nogah, ki se pojavijo ponoči;
- Določen tip zdravil, na primer zdravila za zdravljenje hiperaktivnosti;
- Jemanje drog.

Kako poteka zdravljenje?

Čeprav paraliza v spanju običajno ne zahteva zdravljenja, vas lahko zdravniki pošljejo na dodatna testiranja v spalni laboratorij. Tam preverjajo, ali paralizo v spanju povzročajo kakšne skrite bolezni. Zdravnik pa vam bo poleg tega lahko predlagal:

- Reden urnik spanja;
- Lahko predpiše antidepresive;
- Lahko vas napoti k psihoterapevtu;
- Lahko vas napoti k strokovnjaku za težave s spanjem;
- Predpiše zdravljenje za motnje spanja:
- Lahko vam predpiše uspavala.

Pogosto lahko pomaga tudi, da zmanjšate količino stresa v svojem življenju in si zagotovite večjo količino spanca. Poleg tega se je priporočljivo izogibati tudi alkoholu in drogam in iz spalnice izločiti vse elektronske naprave. Kljub temu je seveda možno, da se bo paraliza v spanju pojavila znova. A v vsakem primeru skušajte ostati mirni in imejte v mislih, da bo paraliza kmalu šla mimo.