Vizita.si
Moderna babica

Novice

Sterilizirana babica zanosila

E.T., K. B.
18. 11. 2009 14.53
1

Ne le, da je Debbie Amos že babica, pred 13 leti se je sterilizirala, in to kar dvakrat. Kljub temu pa se je zgodil čudež in Debbie je zanosila.

Ko je 43-letna Debbie videla, da je kljub sterilizaciji test nosečnosti pozitiven, kar ni mogla verjeti svojim očem (fotografija je simbolična).
Ko je 43-letna Debbie videla, da je kljub sterilizaciji test nosečnosti pozitiven, kar ni mogla verjeti svojim očem (fotografija je simbolična).FOTO: iStockphoto

'Od šoka sem jokala skoraj teden dni!'

43-letna Debbie Amos se je pred trinajstimi leti odločila za sterilizacijo, saj je že imela tri otroke. Jajcevode so ji prekinili kar z dvema metodama: najprej so ji del obeh jajcevodov izžgali, nato pa so ju pretisnili še s sponkami. A kljub posegu, za katerega zdravniki pravijo, da je uspešen v 99 odstotkih in da še vedno obstaja 1 odstotek možnosti za naravno zanositetev, se je ravno pri Debbie zgodilo nepričakovano. Menstruacija ji je izostajala kar nekaj mesecev in ves čas je bila utrujena. Ko pa je v trebuhu začutila še nekaj, kar je bilo podobno brcanju otroka, se je odločila, da naredi test nosečnosti. Ta je pokazal, da je noseča: "Ko sem naredila test nosečnosti in je bil pozitiven, nisem mogla verjeti svojim očem. Vsedla sem se in pol ure nisem morala dojeti, kaj se dogaja. Potem sem od šoka jokala skoraj teden dni, kajti ves čas sem živela v prepričanju, da sem celo dvojno sterilizirana!" Še kako presenečen je bil tudi Debbiejin 57-letni mož Melvyn. ''Ko sem pozitiven test pokazala možu, me je vprašal, čigav test mu kažem,'' se spominja Debbie. Nov udarec pa sta zakonca Amos doživela na ginekoliškem pregledu, ko jima je zdravnik povedal, da je Debbie noseča že šest mesecev. In vse do poroda bodoča mamica, sicer tudi že babica tri leta starega Calluma in desetmesečne Courtney, kar ni in ni mogla dojeti, da je noseča: "Kar nisem verjela, da bo otrok res prišel iz mojega trebuha!"

Pri 43. letih je Debbie rodila zdravega fantka Connorja (fotografija je simbolična).
Pri 43. letih je Debbie rodila zdravega fantka Connorja (fotografija je simbolična). FOTO: iStockphoto

Življenje jima je podarilo Connorja

A kljub nejeveri bodočih staršev je pred nekaj dnevi na svet privekal zdrav in krepak fantek, ki sta ga poimenovala Connor. Takoj, ko sta ga zagledala, sta pozabila na vse strahove. ''Oddahnila sva si, da je z njim vse v redu. Med nosečnostjo namreč nisem uspela opraviti nobenih preiskav, ker sem tako pozno izvedela, da nosim otroka. Poleg tega je bilo zaradi moje starosti tveganje še toliko večje,'' pripoveduje Debbie in dodaja: ''Ko zdaj pomislim, koliko stvari bi lahko šlo narobe, se zavem, da je naš malček pravzaprav pravi mali čudež.''

Kako je sploh možno, da je Debbie kljub posegu za trajno preprečevanje nosečnosti, s katerim se pri ženski prekine prehodnost jajcevodov, zanosila, zdravniki ne vedo zagotovo. Sklepajo pa, da se ji je jajcevod zarasel nazaj , s čimer je bilo spet omogočeno srečanje jajčeca in semenčic ter posledično oploditev.

Sterilizacija je vse pogostejša metoda preprečevanja zanositve

Sterilizacija – operativni poseg, s katerim se prekine prehodost jajcevodov – je v porastu tudi v Sloveniji. A po naši zakonodaji se lahko za sterilizacijo odločijo le tiste ženske, ki so stare 35 let ali več. Le izjemoma, v primeru kakšnih resnih zdravstvenih težav, posebna komisija poseg odobri tudi pri mlajših ženskah. Sicer pa je sterilizacija poseg, ki traja približno pol ure in ki se opravlja v splošni ali lokalni anesteziji. Zdravnik ga lahko opravi na več načinov – jajcevode lahko podveže ali prereže, pretisne s sponkami ali zapre z električnim tokom. Lahko jih tudi zamrzne ali pa celo izreže manjši del obeh jajcevodov. Ženska, ki se odloči za sterilizacijo, mora v bolnišnici ostati dva do tri dni, nato je odpuščena v domačo oskrbo. Če med in po posegu ni prišlo do zapletov, se lahko že po nekaj dneh vrne na delovno mesto.

Če vas o postopku sterilizacije in možnih zapletih zanima več, pa si preberite še članek Razmišljate o sterilizaciji?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587