Vizita.si
So steroidi povzročili prezgodnjo smrt?

Novice

Ena napačna odločitev – in končalo se je s tragično smrtjo 19-letnika ...

L.E.
29. 09. 2015 09.02
20

19-letni Andrej je sanjal, da bo naslednji the Rock, mišičnjak, ki ga je mogoče občudovati v mnogih filmih. Pohvaliti je treba njegovo pridnost, saj je redno obiskoval telovadnico in se trudil doseči svoj cilj. Žal pa se je odločil, da si pomaga še s steroidi.

So steroidi povzročili prezgodnjo smrt?
So steroidi povzročili prezgodnjo smrt?FOTO: Instagram

19-letni Andrej Gajdos se je zrušil pred trgovino in v trenutku preminil. Nihče mu ni mogel pomagati. Zdravniki so ugotovili, da je smrt povzročila poškodba torakalne aorte, to je glavna aorta v prsnem košu. Kako se je to lahko zgodilo tako mlademu človeku? V njegovem telesu so zdravniki našli sledi uživanja anabolnih steroidov in testosterona.

Kar dvakrat na dan je obiskal telovadnico, se spominjajo užaloščeni starši, ki si niso mislili, da bi na prvi pogled zdrava navada lahko njihovega otroka pripeljala do prezgodnje smrti. A z ničemer ni dobro pretiravati. Andrej je tehtal že 127 kilogramov, zdravniki pa so ugotovili, da je imel povečana pljuča in srce. Oboje je pomenilo veliko večji napor za krvni obtok.

"Njegovo srce je tehtalo 680 gramov, normalno srce ima med 400 in 500 grami"

"Nisem še preiskoval smrti človeka, ki bi imel tako veliko srce," pove zdravnik dr. John Oxley. "Njegovo srce je tehtalo 680 gramov, normalno srce ima med 400 in 500 grami. Primer ni bil običajen. Zelo redko ima mlad človek tako poškodovano aorto. Tak primer sem v petnajstih letih videl samo še enkrat. In po navadi je vzrok genetska abnormalnost. Ker sem videl, da je nekdo, ki veliko časa preživi v telovadnici, pa sem posumil, da je jemal steroide. Ugotovili smo, da je to res, in zelo mogoče je, da so mu prav steroidi tako povečali srce ter poškodovali torakalno aorto."

Zelo mogoče je, da so prav steroidi vodili v smrt, je pa res, da je šlo morda tudi za nesrečno kombinacijo več razlogov, od tega, da je imel že kot otrok težave s pljuči, do tega, da je njegov splošni zdravnik posumil, da trpi za akromegalijo, hormonsko motnjo, ki je posledica prevelikega izločanja rastnega hormona v možganih takrat, ko oseba že neha rasti. Ko je konec najstništva, rastni hormon skrbi za pravilno presnovo. Če se ga izloča preveč, ljudem še vedno rastejo nekateri deli telesa – recimo nos, ušesa, kakšni hrustančni deli telesa, tudi hrustančni del reber, zaradi česar ima lahko oseba večji prsni koš. Pomoč zdravnika specialista endokrinologa po navadi poiščejo, ker imajo težave z glavoboli.

Z nevarnimi substancami se ni varno igrati

Če je imel res akromegalijo, njegovo telo ni preneslo še uživanja steroidov.  Andrejeva zgodba je opomnik, da se z nevarnimi substancami ni varno igrati.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587