Vizita.si
image (28)

Novice

Napihnjenost se je izkazala za znak zelo resne bolezni

L.E.
08. 12. 2015 10.53
0

17 let je imela, ko je obiskala zdravnika, ker je imela nenehno napihnjen trebuh. Nato pa se ji je naredila še bulica. Ko je izvedela diagnozo, je bila šokirana: rak jajčnikov oziroma cista, ki je merila že kar 30 centimetrov.

 

Danes 18-letna dijakinja Olivia Key je eno leto nazaj obiskala zdravnika, ker je bil njen trebuh nenehno napihnjen, nato pa je naenkrat opazila še bulico. Ko je slišala strašno diagnozo, je bila zgrožena. "Ko si star 17 let, res ne misliš, da lahko zboliš za rakom," pove. "Res je tudi, da je možnost, da tako mlad zboliš, ena proti milijon." A vendarle se lahko zgodi. "Bil je velik šok za vse."

Takoj je bila operirana

Čakali smo, da se bo zlomila, ampak se ni. Ves čas zdravljenja je imela zelo optimističen odnos do vsega, tako da smo spoznali, da bo to le ena izmed ovir, ki jo bo v življenju premagala.

Zagreta športnica, ki si želi postati učiteljica telovadbe, je morala takoj prestati operacijo. Poleg kar 30 centimetrov dolge ciste so ji odstranili jajcevod in levi jajčnik. Je pa vse prijetno presenetila, ker je okrevala tako hitro, da je bila že dva meseca kasneje na nogometnem igrišču. Njeni starši mislijo, da je tako hitro okrevala ravno zato, ker ima tako rada šport in aktivno življenje. "Res sem želela čim prej spet igrati nogomet in hokej, in ker sem imela močno željo, nek cilj, sem toliko hitreje okrevala," pove sama. Ker je njen desni jajčnik ostal zdrav, bo še vedno lahko imela otroke. 

Prepoznajte rak jajčnikov

Rak jajčnikov se najpogosteje pojavi pri ženskah po menopavzi, čeprav lahko napade tudi prej. Njegovi znaki so napihnjenost, ki kar ne izgine, bolečine v spodnjem delu trebuha in medenici, motnje pri odvajanju urina in blata. Težava je, da se ti znaki pojavijo, ko je bolezen že razširjena, tako da je najboljša preventiva reden obisk pri ginekologu. 

Mislili so, da se bo zlomila, a je vse pozitivno presenetila

Mandy Key, najstničina mati, pravi, da so ves čas potiho pričakovali, da se bo hči zlomila. "Predstavljajte si, kako težko je bilo, ko so nam povedali, da niso še videli, da bi imela ako mlada ženska raka na rodilih. Čakali smo, da se bo zlomila, ampak se ni. Ves čas zdravljenja je imela zelo optimističen odnos do vsega, tako da smo spoznali, da bo to le ena izmed ovir, ki jih bo v življenju premagala. In od trenutka, ko je spet začela hoditi, je bila zelo aktivna in odločna, da bo delala to, kar si želi. Res je nekaj posebnega." In lep zgled za vse mlade, ki mislijo, da jih tarejo težave, pa bi morali biti srečni, da se ne bojujejo z boleznijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587