Vizita.si
image (28)

Novice

Svet obkrožila fotografija, ki je šokirala mnoge ...

S.P.
29. 03. 2013 15.36
21

Svet je obkrožila pretresljiva zgodba 20-letne Kylie Hortop, ki je v svojih najstniških letih zbolela za hudo obliko anoreksije. Tehtala je že pičlih 45 kilogramov, zaradi depresije pa si je poskušala celo vzeti življenje. Danes, štiri leta kasneje, je končno spet na pravi poti.

“V roko sem vzela škarje in v svoj trebuh začela vrezovati svoje misli. Označila sem se z besedo, ki me je takrat najbolj označevala: debela. Ignorirala sem bolečino in jo potlačila globoko vase, saj je bila bolečina v srcu veliko hujša od te, ki je povzročila vidne rane,“ se najhujših trenutkov v svojem življenju spominja Kylie Hortop iz Velike Britanije, ki je pri 17 letih zbolela za anoreksijo. V to jo je vodilo tako fizično kot tudi verbalno nasilje sošolcev, saj je bila med vsemi dekleti v razredu edina malce drugačna ter sramežljiva, norčevali pa so se tudi iz njene nekoliko polnejše postave. “Pretepali so me, mi grozili in mi kradli denar za malico. Vsi so me sovražili, zato sem se zasovražila tudi sama. Smrt ali pa sprememba sta bili edini rešitvi, ki sem ju takrat videla,“ nadaljuje s svojo žalostno zgodbo.

Skrivoma je začela stradati ter pretirano telovaditi. “Postala sem obsedena z dietami in prepričana, da je vitka postava moja edina možnost, da bom kdaj dobila prijatelje. Starša sem prepričala, da sta mi kupila sobno kolo, na katerem pa sem potiho vadila tudi, ko sta onadva že dolgo spala. Nisem se želela ustaviti, ne, dokler nisem videla napredka.“ Gledala je fotografije shiranih zvezdnic in upala, da bo tudi sama nekoč takšna, zato je dnevni vnos hrane zmanjšala na pičlih 0,8 kilodžulov energije (200 kalorij). Hrano je začela skrivati v torbo in jo na poti do šole metati v smeti, v resnici pa je pojedla le nekaj polnozrnatih kosmičev in solatnih listov na dan. Občutek lakote je blažila s pitjem velikih količin vode.

Rezultati njenega početja so bili šokantni. "Ne le, da sem izgubila veliko kilogramov, tudi moči so mi začele pojemati. Enkrat sem padla celo ob premočnem sunku vetra ter si poškodovala kosti, saj drugega, sodeč po mojem videzu, od mene ni več nič ostalo. Takrat sem tehtala manj kot 45 kilogramov. Čudi me, da starša težave same dolgo sploh nista opazila, dokler pa nisem nekega dne zapadla v takšno depresijo, da sem namerno vzela prevelik odmerek zdravil. Naslednje kar se spominjam, je bil razočaran obraz mojega očeta, ki je stal ob moji postelji v bolnišnici." Starša sta poiskala najboljšega zdravnika, ki ji je že kmalu diagnosticiral z anoreksijo kot duševno motnjo ter hudo depresijo.

Stanje je bilo tako kritično, da ji je na poti k okrevanju, za katerega je potrebovala več let, moralo pomagati kar 25 različnih strokovnjakov. "Najtežji je bil del, v katerem sem morala sama spoznati, da sem storila napako. Bilo je težko in načina, kako so mi pomagali, vam ne znam opisati. Vendar pa se mi je moj odsev v ogledalu sčasoma začel naravnost gnusiti," svoj napredek opisuje 20-letnica. Postopoma je začela večati število obrokov, vse večje so bile tudi posamezne porcije. “Z veliko volje in motivacije mi je do danes uspelo pridobiti že 10 zdravih kilogramov, na kar sem zelo ponosna. Hvaležna sem za to brazgotino na svojem trebuhu, ki me bo vedno opominjala na to, kako globoko sem zabredla. Ugotovila sem, da prijateljev nisem dobila s tem, ko sem shujšala, prišli so šele takrat, ko so videli, kako močna in samozavestna oseba sem postala."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587