Vizita.si
image (28)

Novice

Svoj tumor je izkašljala!

L.E.
12. 01. 2012 10.44
1

Claire ni vedela, da v njenem grlu raste nevaren rak – dokler ga ni preprosto izkašljala. Tudi vas zanima, kako je kaj takega sploh mogoče?

Claire Osborn je nekega dne v grlu začutila vsem poznano ščegetanje. 37-letna Angležinja je začela kašljati, njen napad kašlja pa je povzročil, da je izkašljala čudno tkivo. Sliši se neverjetno, vendar je mogoče. Po petih minutah mučenja je izkašljala okoli dva centimetra velik tumor, ki je imel celo obliko srca. Biopsija je pokazala, da je metastatični, kar pomeni, da je v četrtem oziroma zadnjem stadiju svojega razvoja. Materi šestih otrok, ki do tedaj ni niti vedela, da je bolna, so dejali, da se je verjetno razširil na druge dele telesa. Opozorili so jo, da se pripravi na najhujše – rak ustne votline, žrela in grla je namreč zelo agresiven in ima visoko stopnjo umrljivosti. V Sloveniji pet let po postavljeni diagnozi preživi le okoli 55 odstotkov bolnikov. Statistika je tako slaba predvsem zato, ker je rak običajno odkrit prepozno.

"Bila sem obupana. Mislila sem, da bom umrla, zato sem pričela varčevati za svoj pogreb," se danes spominja Claire. Prestala je vrsto testiranj ter skorajda vdana v usodo pričakala sporočilo, ki je presenetilo tudi zdravnike. V njenem telesu ni bilo več sledi raka. Potrebovala je le manjšo operacijo, ki je odstranila nekaj potencialno rakavih celic na jeziku. Kot pravi njen kirurg Gary Walton: "Raka ni ravno lahko izkašljati, toda Claire je uspelo." Verjetno je rasel dobesedno na nitki, ki se je pretrgala, ko je imela Claire hud napad kašlja. "Zdravnik me je pogledal in mi dejal: 'Čestitke, videti je, da ste izkašljali svojega raka,'," pripoveduje. "Spet sem bila popolnoma šokirana. Nisem mogla verjeti, da je moje življenje rešilo običajno kašljanje. Če se mi takrat ne bi tako močno kašljalo, bi tumor še naprej rasel in se širil." Rak ustne votline, žrela in grla nima veliko simptomov. Pojavijo se rdeče ali bele spremembe na sluznici, razjede, ki se ne zacelijo in morda začnejo krvaveti, težje požiranje, suho kašljanje, hripavost in slab zadah. Boleti običajno začne, ko se tumor že precej razrase. Pomembna dejavnika tveganja sta kajenje in uživanje alkohola.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587