Vizita.si
ZGOLJ ZA NASLOVNO

Novice

Svetovno znan pediatrični nevrokirurg, ki je pomagal tudi slovenskim otrokom, umrl

N.R.A.
06. 09. 2024 12.38
0

Zdravnik T. S. Park je bil znan po tem, da se je tako rekoč, najraje ukvarjal z otroki, nad katerimi so drugi dvignili roke. Gre denimo za otroke, katerim staršem so povedali, da njihovi otroci ne bodo nikoli hodili, kirurg Park pa jih je postavil na lastne noge. Ne zgolj to, da te otroci danes hodijo, temveč tečejo s sovrstniki, hodijo v hribe in so otroci kot vsi ostali. Da je umrl so sporočili na družbenem omrežju Facebook.

''V soboto je svet izgubil velikega človeka. Nevrokirurg T.S. Park je svoje življenje posvetil otrokom s cerebralno paralizo s pionirsko operacijo SDR.'' je zapisal Thomas Matinsson na družbenem omrežju. 

SDR ali selektivna dorzalna je neuro-kirurška tehnika, ki se uporablja za blaženje spastičnosti (povečanega mišičnega tonusa) na spodnjih udih, poroča Sonček Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.

T. S. Park je bil profesor, zdravnik, svetovno priznani pediatrični nevrokirurg, ki je deloloval v otroški bolnišnici v St Louisu. Nenadna smrt priljubljenega zdravnika naj bi pretresla vse, ki jim je pomagal, poroča Večer. 

Matija Potočnik je na družbenem omrežju zapisal, da je bil izjemen človek, ki je celo svoje življenje posvetil otrokom s cerebralno paralizo, v svoji dolgi karieri pa je spremenil življenja več kot 5 tisočim otrokom z vsega sveta. Med njimi je tudi Matija. 

Kaj je cerebralna paraliza, si lahko prebere v spodnjem članku:

Helena Kos: Predsodki in zadrege nastanejo iz nepoznavanja drugačnosti in strahu pred neznanim
Preberi še
Helena Kos: Predsodki in zadrege nastanejo iz nepoznavanja drugačnosti in strahu pred neznanim

Vsekakor je svet izgubil velikega človeka, največ pa so izgubili otroci, ki bi jim še lahko pomagal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vir: Necenzurirano & Večer & Sonček, Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580