Vizita.si
image (28)

Novice

Njen nasmeh je razkril, da umira

L.E.
17. 12. 2015 11.28
8

30-letnico so mučili glavoboli in napadi slabosti, a ni si mislila, da umira. Nato pa je zdravnik opazil njen nasmeh. Zaradi njega je posumil, kaj bi bilo lahko narobe. Diagnoza je bila prava. Smrtonosen tumor v možganih.

Ko je Brazilka Thaline Moreira da Silva, ki študira v Avstraliji, tam prvič obiskala zdravniško ordinacijo, je zdravnik menil, da 30-letnico mučijo le hude migrene. Ko so postajali simptomi vse hujši, pa je šele, ko ga je obiskala tretjič, posumil, da bi bila diagnoza lahko mnogo hujša.

Kaj ga je prepričalo, da niso krive migrene? Pravo diagnozo je razkril njen nasmeh. Zdravnik je namreč opazil, da so njene ustnice rahlo paralizirane. Naročil jo je na potrebne preiskave, ki so pokazale, da glavobole in napade slabosti povzroča velik tumor v možganih.

V bolnišnici so se takoj zganili in opravili urgentno operacijo. Ko so Thalini odstranili tumor, ki se je razraščal v možganih, pa so spoznali, da gre za enega najbolj agresivnih in smrtonosnih. Če zdravnik ne bi še pravočasno opazil rahle paralize obraza, bi tumor zelo hitro napredoval naprej in Brazilkino življenje bi bilo zelo verjetno končano mnogo prehitro. Tudi sedaj ni povsem izven življenjske nevarnosti, a ima veliko boljše obete, da ozdravi.

Čeprav je bila Thaline presrečna, da so se avstralski zdravniki tako hitro odzvali in jo res pri priči operirali, pa je bila precej šokirana, ko je spoznala, da bo morala drugo operacijo, ki jo ravno tako nujno potrebuje, kakor tudi radio- in kemoterapijo plačati iz svojega žepa. Ni pa dovolj zdrava, da bi lahko prestala dolgo letalsko pot domov, kjer ima zdravstveno zavarovanje, ki ji krije celotno zdravljenje.

Mesec dni je od diagnoze, v tem času pa so se Avstralci izkazali in zbrali kar 90 tisoč evrov za njeno zdravljenje. "Ko sem to videla, sem začutila res močan občutek sreče, zajelo me je novo upanje. Najprej sem samo jokala z velikim nasmehom na obrazu. Upam, da ti ljudje vedo, da mi dajejo možnost za novo življenje," je povedala. "Zelo se jim zahvaljujem."

V Avstraliji so se ji pridružili starši in sestra, ki pomagajo skrbeti zanjo. Toda poudarja, da so se zelo sočutno odzvali tudi avstralski prijatelji, ki jih je komaj spoznala. "Moja družina ni mogla biti vedno z mano in mislim, da so si zelo oddahnili, ko so ugotovili, v kako dobrih rokah sem, odkar se je vse to začelo." V težkih časih spoznaš, kdo so dobri ljudje.

Poskuša ostati pozitivna. "Poskušam ne razmišljati o še eni operaciji in o tem, da še vedno obstaja možnost, da bom umrla. Večino časa sem kar pozitivna. Toda obstajajo trenutki, ko se zlomiš in samo jokaš. A moraš sprejeti, kar se ti je zgodilo. Jokanje ne bo pomagalo. Tako da, če me boste posneli s skrito kamero, se bom najverjetneje še vedno smehljala," zaključi. Kako hitro se lahko spremeni življenje.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587