Vizita.si
Tablete truvada zmanjšajo možnost za okužbo z virusom HIV za kar 44 odstotkov.

Novice

Tableta, ki ščiti pred virusom HIV, postala realnost

K.B.
24. 11. 2010 11.05
0

Zadnje ameriške raziskave so pokazale, da lahko jemanje tablet truvada pri moških zmanjšuje možnosti za okužbo z virusom HIV za kar 44 odstotkov. Tablete so sestavljene iz dveh protivirusnih učinkovin tenofovira in emtricitabina.

Tablete truvada zmanjšajo možnost za okužbo z virusom HIV za kar 44 odstotkov.
Tablete truvada zmanjšajo možnost za okužbo z virusom HIV za kar 44 odstotkov. FOTO: Reuters

Zdravilo truvada, ki zmanjšuje možnost, da se virus množi v celicah, bo morda v prihodnosti eno glavnih sredstev v boju zoper to neozdravljivo bolezen. Mednarodna ekipa strokovnjakov je namreč ugotovila, da zmanjšuje možnost za okužbo z virusom HIV za kar 44 odstotkov. Raziskavo so opravili na 2499 moških, ki so v bolj izpostavljenih skupinah, torej na homoseksualcih, transeksualcih in biseksualcih. Polovica jih je jemala zdravilo truvada, medtem ko je druga polovica jemala placebo (navidezno zdravilo – tableto, ki je po videzu enaka zdravilu in se uporablja zaradi sugestivnega učinka pri zdravljenju ali v kontroliranem kliničnem poskusu. Tako zdravilo ne vsebuje aktivne substance, a zanj bolnik verjame, da je učinkovito.)

Po dveh letih in pol se je 100 moških iz testne skupine okužilo z virusom HIV – od tega jih je 36 odstotkov jemalo zdravilo, 64 pa jih je uživalo placebo. Ugotovili so, da tisti, ki so jemali zdravilo in se kljub temu okužili z virusom HIV, tega niso jemali redno. Krvni testi so namreč pokazali nizko vsebnost zdravila v krvi. Medtem ko je bila situacija ravno obratna pri tistih, ki so zdravilo jemali vsak dan. Ti so imeli možnost za okužbo zmanjšano za kar 73 odstotkov. Raziskavo so opravljali v Peruju, Južnoafriški republiki, na Tajskem in drugod po svetu. Sicer pa naj bi bilo zdravilo kljub nekaterim stranskim učinkom, kot je slabost, varno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587