Vizita.si
pljuča

Novice

Novo zdravilo za pljučnega raka naj bi zmanjšalo tveganje smrti za polovico

N.R.A.
07. 06. 2023 05.00
0

Raziskave kažejo, da jemanje zdravila osimertinib enkrat na dan po operaciji zmanjša možnost smrti bolnikov za 51 %.

Desetletna svetovna študija daje vznemirljive, skoraj neverjetne rezultate. Tableta, ki so jo jemali bolniki enkrat na dan, naj bi zmanjšala tveganje za smrt zaradi pljučnega raka, in to za več kot polovico!

Jemanje zdravila osimertinib po operaciji je dramatično zmanjšalo tveganje smrti bolnikov za 51 %, so pokazali rezultati, predstavljeni na največji svetovni konferenci o raku.

Pljučni rak je vodilni vzrok smrti zaradi raka na svetu in povzroči približno 1,8 milijona smrti na leto. Rezultati študije v pozni fazi, ki jo je vodila Univerza Yale, so bili predstavljeni na letnem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (Asco) v Chicagu.

Pljučni rak
Pljučni rakFOTO: iStock

''Pred tridesetimi leti za te bolnike nismo mogli narediti ničesar,'' je dejal dr. Roy Herbst, namestnik direktorja Yale Cancer Center in glavni avtor študije. ''Zdaj imamo to močno zdravilo.''

''Petdeset odstotkov je velik delež pri kateri koli bolezni, vsekakor pa pri bolezni, kot je pljučni rak, ki je običajno zelo odporen na terapije.''

Preskušanje Adaura je vključevalo bolnike, stare od 30 do 86 let, v 26 državah in preučevalo, ali lahko tabletka pomaga bolnikom z nedrobnoceličnim pljučnim rakom, ki je najpogostejša oblika bolezni.

Vsi v preskušanju so imeli mutacijo gena EGFR, ki ga najdemo pri približno četrtini primerov pljučnega raka na svetu, v Aziji pa predstavlja kar 40 % primerov. Mutacija EGFR je pogostejša pri ženskah kot moških in pri ljudeh, ki nikoli niso kadili ali so bili lahki kadilci.

Prepoznajte prve znake pljučnega raka
Preberi še
Prepoznajte prve znake pljučnega raka

V govoru v Chicagu je Herbst dejal, da so 'vznemirljivi' rezultati dodali veliko težo prejšnjim ugotovitvam iz istega preskušanja, ki je pokazalo, da tabletke tudi prepolovijo tveganje za ponovitev bolezni.

Herbst, pomočnik dekana za translacijske raziskave na Medicinski fakulteti Yale, je dejal, da je tabletka dokazano 'spremenila prakso' in bi morala postati 'standard oskrbe' za četrtino bolnikov s pljučnim rakom po vsem svetu z mutacijo EGFR.

Petdeset odstotkov je velik delež pri kateri koli bolezni.
Petdeset odstotkov je velik delež pri kateri koli bolezni.FOTO: Dreamstime

Nekateri bolniki v Združenem kraljestvu, ZDA in drugih državah že imajo dostop do zdravila, je dejal, vendar bi moralo postati bolj dostopno.

Glede na ugotovitve študije niso vsi, ki imajo diagnozo pljučnega raka, testirani na mutacijo EGFR, kar je treba spremeniti, je dejal Herbst. ''To dodatno krepi potrebo po identifikaciji teh bolnikov z razpoložljivimi biomarkerji v času diagnoze in pred začetkom zdravljenja.''

Zdravljenje po operaciji z osimertinibom, znanim tudi kot Tagrisso, je 'znatno znižalo" tveganje smrti pri bolnikih s pljučnim rakom, poročajo rezultati preskušanja. ''Osimertinib je pokazal neverjetno, zelo statistično pomembno in klinično pomembno korist pri splošnem preživetju bolnikov,'' je zapisano v poročilu.

Pljuča
PljučaFOTO: Shutterstock

Po petih letih je bilo 88 % bolnikov, ki so dnevno jemali tableto po odstranitvi tumorja, še živih, v primerjavi z 78 % bolnikov, ki so prejemali placebo. Na splošno je bilo tveganje smrti za 51 % manjše pri tistih, ki so prejemali osimertinib, v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo.

Korist preživetja je bila 'dosledno opažena' v analizi v vseh študijskih podskupinah, vključno s tistimi s prvim, drugim in tretjim stadijem pljučnega raka. Kemoterapijo je prejelo 60 % udeležencev študije, koristi osimertiniba za preživetje pa so opazili ne glede na to, ali so predhodno prejemali kemoterapijo.

''Težko je opisati, kako pomembna je ta ugotovitev in koliko časa je trajalo, da pridemo do sem,'' je dejal dr. Nathan Pennell, strokovnjak Asco, ki ni sodeloval pri študiji. ''To kaže na nedvoumno, zelo pomembno izboljšanje preživetja.''

Vir: theguardian

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602