Vizita.si
image (28)

Novice

Tako ostanejo vitki supermodeli

L.E.
22. 09. 2011 08.15
0

Mislite, da manekenke mrzlično štejejo kalorije in vsako prosto uro preživijo v telovadnici? Osebni trener najbolj slavnih in uspešnih supermodelov razkriva, da se še kako motite, in odkriva njihovo pravo skrivnost.

James Duigan je osebni trener najbolj vroče manekenke tega trenutka Rosie Huntington-Whiteley in nekdanjega supermodela Elle Macpherson, ki je kljub svojim štiridesetim letom bolj privlačna od marsikatere veliko mlajše ženske; svoje stranke pa najprej nauči, kako lahko ostanejo vitke, ne da bi vsak dan obsedeno hujšale.

Osredotočite se na žvečenje

Tudi nedavna študija je dokazala, da užijete manj kalorij, če dlje časa žvečite. Zato se vsem svojim obrokom posvetite in jih dobro prežvečite. Uživajte v vsakem grižljaju. Tako boste veliko prej občutili sitost, saj boste možganom pustili čas, da vam pošljejo znak, da lahko prenehate jesti, hkrati pa boste tako tudi znižali raven hormona, ki v telesu povzroča občutek lakote. "Tako pa boste hrano tudi lažje prebavili in izkoristili vsa njena hranila,“ dodaja Duigan.

Zajtrkujte

Strokovnjaki vedo, zakaj ves čas ponavljajo, da je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva. Sedaj je že dokazano, da so ljudje, ki zajtrkujejo, po navadi bolj vitki. Telo za svoje uspešno delovanje namreč enostavno potrebuje to prvo gorivo po prebujenju. "Jejte najkasneje eno uro, potem ko ste se zjutraj zbudili,“ narekuje Duigan, "vaša presnova po dolgih urah spanja potrebuje gorivo, da začne spet učinkovito delovati.“

Ko jeste, počnite samo to

Če poleg obedovanja počnete še kopico drugih stvari, bodo vaši možgani veliko bolj zaposleni, zato vam bodo z zamudo sporočili, da ste vendar že siti. Na jedilni mizi naj zato ne bo ničesar, kar bi vam lahko odvrnilo pozornost. V jedilnici ne poslušajte glasbe, ne prebirajte časopisa, ne glejte televizije in se ne pogovarjajte po telefonu. Študije so pokazale, da ljudje, ki med obedovanjem počnejo še nekaj drugega, enostavno pojedo kar dvakrat več. "Ko se osredotočimo na hrano pred seboj, pa smo zagotovo tudi bolj pozorni na to, kaj in koliko užijemo,“ trdi Duigan.

Najprej posezite po sadju

Duigan svojim strankam nalaga tudi, da sadja nikoli ne uživajo kot posladek. "Če sadje pojeste pol ure pred obrokom, se bo prebavilo hitro in učinkovito,“ pojasnjuje, "če jih boste užili hkrati z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami, pa bo telo najprej prebavilo njih, zaradi česar bo sadni sladkor veliko dlje v prebavnem sistemu.“ To pa pomeni, da bo pričelo vreti, vi pa boste imeli prebavne motnje – denimo napihnjen trebuh.

Večerjajte pred osmo uro zvečer

"Če boste zvečer večerjali prepozno in preobilno, se boste naslednji dan veliko slabše počutili,“ razlaga Duigan. "Hrana je gorivo vašega telesa, zato je morate največ vnesti takrat, ko je boste tudi največ porabili. Zvečer se vaše telo umirja in pripravlja na počitek, zato ga ne smete preobremenjevati.“ Še posebno pomembno je, da zvečer ne uživate hrane, ki vsebuje veliko kalorij. Posladke si raje privoščite zjutraj, ko jih boste čez dan zagotovo pokurili. Če se vseeno počutite lačni, pa se poskušajte potolažiti z zeliščnim čajem.

Ne jejte, ko ste v stresu

Ko ste v stresu, vaše telo vso energijo porablja, da bi vas zaščitilo pred nevarnostjo, ki vam grozi. Kaj pa to pomeni za vaš prebavni sistem? Telo mu bo enostavno posvečalo veliko manj pozornosti, kar pomeni, da ne bo delovalo zelo učinkovito. Zato med stresom vsekakor ne uživajte hrane, ki je zelo nezdrava in kalorična. Če ste lačni, raje posezite po živilih, ki so lahko prebavljiva. Topla zelenjavna ali piščančja juhica vas bo denimo nahranila in hkrati malo pomirila. Sveži zelenjavi pa se raje izognite.

Jejte malo, vendar pogosto

"Če ne boste jedli več kot pet ur, bo telo prepričano, da ga stradate, zato bo pričelo izločati hormon stresa,“ pojasnjuje Duigan. "Ko končno spet zaužijete hrano, pa vam bo telo posledično veliko kasneje sporočilo, da je sito.“ Redno uživanje hrane pa povzroči tudi, da je krvni sladkor ves čas uravnotežen, zaradi česar nimamo potrebe po hitri zadovoljitvi z nezdravimi posladki.

Pomislite, kdaj pijete

Kdaj pijete, je prav tako pomembno, kot kaj pijete. "Skozi ves dan popijte dovolj vode, vendar pa vedite, da tekočina, ki jo popijete ob obroku, razredči kislino v želodcu, zaradi česar se hrana slabše prebavi. To pa pogosto vodi tudi k prebavnim motnjam in predvsem k napihnjenosti." Vodo zato uživajte 15 minut pred ali po obroku; če pa postanete zelo žejni med samim obrokom, se omejite na majhne požirke. Pitje vode 15 minut pred obrokom pa lahko tudi zmanjša vaš apetit.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587