Vizita.si
image (28)

Novice

'Tako zamaščene zadnjice ne bi smele obstajati'

S.P.
29. 07. 2013 14.09
23

Javnost je v tem tednu razburila izjava problematične igralke Amande Bynes, ki si želi, da bi znova tehtala le 40 kilogramov. Prijateljici je dejala, da tako 'zamaščene zadnjice', kot je njena, ne bi smele obstajati.

Teža problematične igralke Amande Bynes, ki je v letu 2003 zaslovela v filmski uspešnici Kar si dekle želi, je v tem tednu znova dvignila prah. Njena nekdanja sostanovalka Ana Rivera je namreč za tuji tabloid RadarOnline razkrila, da naj bi ji že tako vitka 27-letnica zaupala, da si želi v kar najkrajšem času odpraviti vsaj še 10 kilogramov. “Amanda mi je povedala, da se na vse pretege trudi, da bi se tehtnica spet ustavila na 40 kilogramih. Toliko je namreč tehtala, ko je bila še otrok, in kot pravi, je bila takrat najsamozavestnejše dekle pod soncem. Ta občutek močno pogreša.“

Da bi ji uspelo, bi se naj odločila celo stradati. “Cel dan ne poje niti koščka hrane, le tu in tam si privošči bonbonček, da pridobi nekaj sladkorja, ki jo ohranja pri sebi. Poletje je zanjo res najtežji čas v letu. Spomnim se, ko se je nekoč gledala v ogledalo in rekla: 'Tako zamaščene zadnjice ne bi smele obstajati,'“ v nadaljevanju pojasnjuje prijateljica. Novica je hitro razburila veliko oboževalcev, ki menijo, da bi Bynesova morala obiskati strokovno pomoč. In čeprav sama tega ne bo storila, saj meni, da ji želijo drugi le škodovati, pa so v javnosti že izbruhnile govorice, da bi se naj za vzrokom njenih težav skrivala tiha bitka s hudo telesno dosmorfično motnjo.

Telesna dismorfična motnja

Ne gre za telesno napako, temveč motnjo v doživljanju lastnega telesa oziroma njegovega dela - govorimo torej o motnji samopodobe. Zdravljenje je psihoterapevtsko s pomočjo strokovnjaka, ki pomaga bolniku poiskati vzroke in izvor težav ter zmanjšati čustvene stiske, ki jih ta izraža skozi zavračanje telesnih delov sebe.

Najpogosteje nanjo opozarjajo naslednji simptomi in znaki:   

- obsedenost z videzom,
- vzpostavljanje nadzora z dieto in vadbo,
- samokritika (iskanje fizičnih napak),
- nenehno primerjanje sebe z drugimi,
- občutek sramu,
- težave pri vzdrževanju medsebojnih odnosov,
- razdražljivost, ki ji sledi depresija,
- samopoškodbe in samomorilne misli.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602