Vizita.si
Snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi teflonske posode, naj bi povzročala bolezni ščitnice.

Novice

Teflon povzroča bolezni ščitnice

Ni.J.
25. 01. 2010 09.16
0

PFOA, snov, ki se uporablja pri izdelavi teflonske posode, embalaže za hrano, ki se lahko uporablja za gretje v mikrovalovni pečici in pri izdelavi čistilnih sredstev, naj bi povzročala bolezni ščitnice.

Snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi teflonske posode, naj bi povzročala bolezni ščitnice.
Snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi teflonske posode, naj bi povzročala bolezni ščitnice.FOTO: iStockphoto

Snov PFOA (perflourooktanoidna kislina), ki jo poznamo tudi pod imenom C8 ali perfluorooktanoat, se uporablja pri izdelavi teflonskih posod. Za to snov že dolgo velja, da je kancerogena, nove raziskave pa so pokazale, da imajo posamezniki s povečanim nivojem PFOA v krvi običajno tudi težave s ščitnico.

Strokovnjaki poleg tega opozarjajo, da so ženske zaradi pogostejšega opravljanja gospodinjskih del bolj izpostavljene tveganju kot moški in zato obolevajo pogosteje. PFOA se namreč uporablja ne samo pri izdelavi teflonskih posod temveč pri izdelavi vseh posod z dnom proti prijemanju, pri izdelavi embalaž v restavracijah s hitro prehrano, najdemo pa ga tudi v sredstvih za čiščenje tepihov in pralnih praških.

Ženske so dvakrat bolj izpostavljene tveganju za boleznimi ščitnice.
Ženske so dvakrat bolj izpostavljene tveganju za boleznimi ščitnice. FOTO: iStockphoto

Kemikalijo v telo vnesemo oralno ali z vdihavanjem, nivo snovi pa se v krvi nikoli ne zmanjša. “Že dolgo slutimo, da je koncentracija PFOA v krvi povezana z izločanjem hormonov ščitnice,“ pravi David Mezler, profesor epidemiologije in javnega zdravja. “Analize so pokazale, da je pri starejših osebah ta povezava še bolj očitna.“

Naši rezultati kažejo na to, da bo treba opraviti še nadaljnje preiskave o vplivu kemikalij na zdravje ljudi, kot je PFOA, ki je prisota v skoraj vsakem domu,“ pravi Tamara Galloway, profesorica ekotoksikologije. Hormoni ščitnice so namreč nujni za uravnavanje delovanja srca ter telesne temperature in so osnova za delovanje drugih telesnih funkcij, kot na primer metabolizem, reprodukcijo, prebavo in psihično zdravje.

Kaj lahko naredite sami, če imate težave s ščitnico?

Če imate težave s ščitnico, najprej obiščite svojega zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila. Da bo zdravljenje uspešnejše, si lahko nekoliko pomagate tudi sami.

Fizična aktivnost je pomembna še posebej pri posameznikih, obolelih za hipotirozo. Gibanje je v tem primeru neizogibno, saj je potrebno poskrbeti za pospeševanje metabolizma in izgubljanja kilogramov. Strokovnjaki priporočajo 30 do 45 minut dnevne vadbe, če se že ukvarjate z neko fizično aktivnostjo pa bo koristilo že povečanje vadbe za 10 minut dnevno.

Če imate težave s ščitnico, uživajte veliko zelenjave, sadja in semenk.
Če imate težave s ščitnico, uživajte veliko zelenjave, sadja in semenk.FOTO: iStockphoto

Če imate težave s ščitnico, uživajte veliko zelenjave (korenje in špinača), sadja (marelice, banane), rib, polnozrnatih žitaric, sončničnih semen, perutnine, stročnic in fižola. V svoje obroke poleg tega vključite tudi šparglje, olivno olje, avokado in ribje olje. Sadje, zelenjava in polnozrnate žitarice so namreč bogati z vlakninami (uživajte jih približno 30 gramov na dan), saj pospešujejo prebavo in povečujejo sitost. K pospeševanju metabolizma bo veliko prispevala tudi voda – popijte je 8 do 12 kozarcev na dan.

Pomembno je, da zmanjšate vnos živil, bogatih z goitrogeni, ki lahko povzročajo motnje pri absorbciji joda. Uživajte torej čim manj zelja, ohrovta, brokolija, gorčice, fižola, lanenih semen, sladkega krompirja, arašidov in sojinih izdelkov. Ta živila uživajte le 2–3 krat tedensko, ni pa jih treba popolnoma črtati z vašega jedilnika.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587