Vizita.si
Samantha je shujšala na pičlih 28 kilogramov.

Novice

'Tehtala sem 28 kilogramov!'

E. D.
03. 12. 2010 14.55
7

Že pri 13 letih se Samantha lotila hujšanja, a so ji stvari kaj kmalu ušle izpod nadzora. Hrano je, namesto da bi jo jedla, le vonjala, in se tako v nekaj letih izstradala na 28 kilogramov. Pristala je bolnišnici, postavljena pred dejstvo – ali začne jesti ali bo sčasoma umrla.

depresija
depresija FOTO: iStockphoto
Da ima hude težave s hrano in samopodobo je mlada Samantha Allen dobro skrivala pred družino in sošolci. Dolgo namreč nihče ni posumil, da je z njo karkoli narobe. Samantha je namreč mami skorajda vedno pomagala v kuhinji, sčasoma pa je začela obroke za mamo, očeta in sestro pripravljati kar sama, kajti tako jih je lažje nalagala, da ne bo jedla z njimi, saj se je najedla že med pripravljanjem kosila oziroma večerje. Sladico si je skoraj vedno odnesla v sobo, češ da jo bo pojedla malo pozneje, a v resnici je sladko pregreho najstnica je vonjala in si tako potešila skušnjave,m potem pa jo je na skrivaj odnesla v smeti.
''Moja samokontrola je bila neverjetno visoka. Všeč mi je bilo, ko so druga dekleta govorila, da si želijo biti tako vitka kot jaz, in tako dobro je delo, da so zavidale meni, ki so se mi nekoč posmehovale in me zbadale,'' se svoje obsesije s hujšanjem in suhostjo spominja danes 22-letna Samantha. ''In vse zasluge je pravzaprav imelo vonjanje hrane, kajti s tem sem potešila svoje želje po hrani. Kilogrami so kar plahneli in začudena sem bila, kako se nisem tega preprostega načina hujšanja spomnila že prej. Seveda pa nisem imela namena nobenemu razkriti svoje skrivnosti.'' In kar ni se mogla načuditi dekletom, ki so si brez slabe vesti privoščile čokolado, tortice, čips … ''Mislila sem si, da bi morale vso to redilno hrano, namesto da jo brez slabe vesti jedo, preprosto vonjati. Tako bi še vedno lahko uživale v njej, le da ne bi dejansko zaužile vseh teh kalorij,'' še pojasni.

V naslednjih letih je Samantha postala še bolj obsedena s kalorijami. Začelo jo je celo skrbeti, da se bo začela rediti že zato, ker vonja hrano. ''Bilo me je groza kalorij in tega, da bi se zredila,'' pove. Tako je Britanka jedla skorajda samo solate in jabolka, kadar pa je bila vendarle prisiljena pojesti še kaj drugega, je v svoji sobi na skrivaj telovadila ure in ure, medtem ko so vsi drugi že spali. ''Zjutraj sem se zbudila pred vsemi ostalimi in naredila tudi do 300 trebušnjakov. Včasih sem telovadila tudi sredi noči, in to tako dolgo, dokler nisem bila prepričana, da sem res porabila vse kalorije, ki sem jih zaužila tisti dan.'' Sčasoma je postala celo tako obsedena s telovadbo, da je mami lagala, da je bolna – samo da bi se izognila pouku in da bi lahko telovadila. Njena teža je drastično padala in v najhujših časih je Samantha tehtala pičlih 28 kilogramov.

Ker pa je njene starše vse bolj skrbelo, da je najstnica resno bolna, sta jo odpeljala na pregled k zdravniku. Ta je takoj posumil na anoreksijo in Samantho napotil k specialistu za motnje hranjenja. A tudi to ni pomagalo. Najstnica je namreč že tako globoko zapadla v anoreksijo, da ji je bila misel na to, da bi se nazaj zredila, grozljiva. Ker ni hotela jesti, sta jo bila oče in mama prisiljena odpeljati na zdravljenje v bolnišnico, kjer je bila pod nenehnim nadzorom. A kljub temu ji je nekako uspelo še naprej ostajati neverjetno suhljata. Tudi opozorila, da lahko umre, če ne začne jesti, niso pomagala. Ko so ji zdravniki rekli, da je zaradi stradanja verjetno za vedno izgubila menstruacijo in da nikoli ne mogla imeti otrok, je ni ganilo.

Samantha se je zapirala v svojo sobo in na skivaj telovadila ure in ure ter vonjala sladkarije.
Samantha se je zapirala v svojo sobo in na skivaj telovadila ure in ure ter vonjala sladkarije.FOTO: iStockphoto

Obupani starši niso vedeli, kaj naj naredijo, zato so Samanthi ponudili kompromis – če začne jesti, jo vzamejo iz bolnišnice in odpeljejo nazaj domov. Ker je bilo najstnici na zdravljenju tako zelo nevzdržno, je ponudbo sprejela. Samanthin oče je dal službo na stranski tir, da bi lahko 24 ur skrbel za anoreksični hči in nadziral, kaj in kako je. Tako Samanthi ni ostalo drugega, kot da je res začela počasi in po malo jesti ter se posledično tudi postopoma rediti. A spametovalo je ni dejstvo, da jo bi nadaljnje stradanje vodilo v smrt, temveč to, da je uvidela, kaj je s svojo obsedenostjo s hujšanjem naredila svojim bližnjim. ''Videla sem, kaj sem s svojim ravnanjem naredila svoji družini in bilo me je tako zelo sram. Hotela sem se poboljšati za njih,'' pove.

Nekega večera sta Samanthi oče in mama za nagrado, ker je vsaj malo bolj pridno jedla in se počasi redila, dovolila, da skupaj s sestro odide na zabavo in to ji je korenito spremenilo življenje. Spoznala je namreč Danny – ljubezen svojega življenja. Tako sta si bila všeč in njuna zveza je kmalu postala resna. ''Morala sem mu seveda povedati, da sem anoreksična in da se zdravim, vendar pa zaradi tega verjetno nikoli ne bom mogla imeti otrok,'' pripoveduje Samantha. A Danny ji je kljub temu stal ob strani, ona pa je še bolj pridno jedla in se redila. Tako se je v štirih letih postopoma zredila na 54 kilogramov, z Dannyjem pa sta se začela pogovarjati o tem, da bosta nekoč otroka posvojila. Potem pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Samantha je izvedela, da je noseča. ''Bila sem presrečna. Toliko let sem se namreč kaznovala, ker sem si z obsedenim hujšanjem naredila nekaj grozljivega, in seveda nikogar drugega nisem mogla kriviti za to. In nekako sem se tudi morala sprijazniti s tem, da nikoli ne bom mama,'' razlaga presrečna 22-letnica, ki je noseča 18 tednov in ki pod srcem nosi zdravega otroka. ''Sicer me bolijo hrbet in sklepi, kar je posledica anoreksije, a je to majhna cena, ki jo plačujem. In prvič v življenju gledam na svoje telo na pravi način. Opravlja neverjetno delo in čutim neko povsem novo spoštovanje do njega. Tako zelo srečna sem, da sem premagala anoreksijo in da sem celo blagoslovljena z otrokom. Druga dekleta pa želim opozoriti, naj prisluhnejo zdravnikom in naj opozorila, da ne bodo mogla imeti otrok, jemljejo resno. Kajti morda ne bodo imele takšne sreče kot jaz in morda res nikoli ne bodo mogle zanositi.''

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587