Vizita.si
Plakat z anoreksnično žensko

Novice

Dekle z 28 kilogrami

E.T.
28. 12. 2009 10.35
2

Komaj 19-letni Nicoli Hobbs so bili šteti dnevi. Srce ji je pešalo, izgubljala je sluh, njeno že tako onemoglo telo je bilo zaradi pretirane telovadbe povsem izčrpano. Razlog: Nicola je bila anoreksična in je tehtala le 28 kilogramov.

''Moje telo mi ni nilo všeč in nisem se počutila dobro takšna, kot sem bila,'' se svojih občutkov spominja Nicola. (fotografija je simbolična)
''Moje telo mi ni nilo všeč in nisem se počutila dobro takšna, kot sem bila,'' se svojih občutkov spominja Nicola. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Nicoline težave s prehranjevanjem so se začele, ko je bila stara komaj 15 let. Čeprav je bila vitka in ni nikoli imela težav s prekomerno težo, se v svoji koži ni počutila dobro. ''Moje telo mi ni nilo všeč in nisem se počutila dobro takšna, kot sem bila,'' se svojih občutkov spominja Nicola. Zato je hotela izgubiti nekaj kilogramov in začela počasi, a vztrajno hujšati. Zavračala je vso redilno hrano, iz dneva v dan je več telovadila. Kar naenkrat pa je Nicola izgubila občutek za zmernost – izogibati se je začela skoraj vsej hrani in pijači – v najhujših časih celo vode ni hotela piti, češ da se bo tudi od tega zredila – obsedeno je telovadila celo več ur na dan in kljub temu da jo je bila sama kost in koža, si še vedno ni bila všeč. Tako je pri 163 centimetrih tehtala le pičlih 28 kilogramov in pol.

Nicola je pri 163 centimetrih tehtala le pičlih 28 kilogramov in pol.
Nicola je pri 163 centimetrih tehtala le pičlih 28 kilogramov in pol. FOTO: iStockphoto
A po štirih letih njeno telo stradanja ni več preneslo. Zaradi hude podhranjenosti ji je začelo pešati srce, izgubljala je sluh, tudi sicer je bila zelo slabotna. Čeprav ji je zaskrbljena družina skušala pomagati in jo prepričati, da potrebuje zdravniško pomoč, je sestradana Nicola trmasto vztrajala pri svojem. Zase še vedno ni bila dovolj lepa in še vedno se je v svoji koži počutila slabo. Ko pa je morala zaradi srčne aritmije v bolnišnico in ko so ji zdravniki povedali, da ji zaradi hude podhranjenosti grozi smrt, je Nicola prvič uvidela, kaj počne svojemu telesu. ''To je bil tisti prelomni trenutek, ki mi je odprl oči. Takrat sem uvidela, kaj počnem sama sebi, in zavedela sem se, da si moram nekako pomagati,'' pripoveduje. Prisilila se je, da je spet začela jesti, in v pol leta se je uspela zrediti za deset kilogramov. Za božične praznike je po več letih stradanja in izogibanja družinskim srečanjem spet sedla za praznično obloženo mizo in skupaj s starši ter sestro Rachel uživala v božični večerji. ''Lanski božič je bil grozen. Izogibala sem se hrani in le s težavo sem se pridružila družinski večerji, čeprav sem le brskala po hrani in nisem skoraj nič jedla,'' se lanskih praznikov spominja Nicola. ''Letos pa je bilo drugače. Uživala sem v božični večerji in jedla sem tako kot drugi – ne le krompirja in zelenjave, ampak tudi meso in sladico.'' Čeprav je 19-letna Britanka v zadnjih mesecih veliko naredila zase in svoje zdravje, pa je pred njo še vedno zelo dolga pot do popolnega okrevanja. A Nicola verjame, da se ji bo nekoč z močno voljo in podporo družine uspelo sprejeti takšno, kot je, in da se bo nekega dne spet dobro počutila v svoji koži.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587