Vizita.si
Marie je še pred dvema letoma tehtala skoraj 300 kilogramov.

Novice

'Tehtala sem 285 kilogramov!'

E. D.
21. 02. 2011 08.22
0

40-letna Marie se bo konec leta poročila, a do takrat jo čaka še veliko dela – ne s samim velikim dogodkom, temveč tudi s sabo. Zadala si je namreč, da bo na poročni dan tehtala 95 kilogramov. A še pred dvema letoma je tehtala skoraj 300 kilogramov.

Marie je še pred dvema letoma tehtala skoraj 300 kilogramov.
Marie je še pred dvema letoma tehtala skoraj 300 kilogramov. FOTO: iStockphoto
Marie Jackson kot najstnica ni bila debela. Težave s prenajedanjem in rejenjem so se začele, ko je bila stara 16 let in ko je zaradi srčne kapi izgubila mamo. Takrat je ostala sama z očimom in mlajšimi brati ter sestrami, za katere je bilo treba skrbeti. A Marie ni znala kuhati, zato je začela pripravljati zamrznjeno, precej kalorično hrano, kupovala je prav tako kalorične prigrizke in sladice. Predvsem pa je začela sama veliko in redilno jesti. V dveh letih je tako Marie pridobila kar 40 kilogramov, kar je načelo njeno samozavest. ''Vsi moji prijatelji so bili vitki, jaz pa sem bila vedno bolj obilna. S tem sem se soočala tako, da sem navzven ostajala pozitivna in se norčevala sama iz sebe, iz svoje teže. A globoko v sebi sem sovražila vse to in sem bila nesrečna,'' pripoveduje Marie.

Ko je kmalu za tem umrl še njen očim, se je Marie počutila še bolj osamljeno in nesrečno, zato je jedla še več. In čeprav je bila Marie zaradi vedno obilnejše postave veliko manj samozavestna kot nekoč, ni dopustila, da bi to vplivalo na njeno ljubezensko življenje. Zaljubila se je v Berryja Starlinga in mu kmalu rodila sina Adama, a ljubezen ni trajala dolgo. 14 mesecev po Adamovem rojstvu sta se z Berryjem razšla, manj kot leto za tem, ko je ostala sama, pa se je Marie spet zaljubila. Z Darrenom Yeomansom sta se tudi poročila in imata skupaj tri otroke, a njun zakon ni trajal. Ne le njeno ljubezensko življenje, tudi njena teža je bila vse prej kot idealna. Po vsakem porodu se je namreč Marie še dodatno zredila. ''Sicer sem skrbela, da so otroci jedli zmerno in zdravo, a moji najboljši prijatelji so bili kolački in ocvrt krompirček,'' priznava danes 40-letna Britanka. Že za zajtrk je pojedla toliko, kot kakšna druga ženska ne poje niti čez cel dan. Na njenem krožniku so se namreč znašla ocvrta jajca, klobase, sendvič s slanino – in vse to je pojedla samo za zajtrk. Za malico si je privoščila čokolado ali kolač, za večerjo še več kot za zajtrk in kosilo. Tako je njena teža z leti rasla in rasla in tako je Marie pri 38 tehtala kar 285 kilogramov.

Debelost pa je močni načenjala tudi njeno zdravje. Noge so jo komaj držale in tako Britanka skorajda ni mogla več hoditi. ''Ko sem se postavila na noge, so se mi začele močno tresti. Mislila sem, da se bom kar sesedla, da me noge ne bodo držale. Pot iz spodnjega v zgornje nadstropje hiše je bila tako prava nočna mora,'' še pove Marie. Zaradi debelosti in obtožujočih pogledov okolice se je začela tudi izogibati ljudem. Ni več hodila ven, raje je ostajala doma, skrita med štirimi stenami. Celo na vrt, kjer se je pogosto igrala z otroki, ni več hotela stopiti. Tako je ure in ure presedela pred televizijo ali računalnikom, kjer je prek spletne klepetalnice spoznala Paula. Po nekaj mesecih klepetanja prek spleta sta se odločila, da se srečata, in čeprav mu je Marie povedala, da je okrogle postave, jo je bilo nadvse strah njegove reakcije, ko jo bo prvič zagledal. Ob snidenju je bila prijetno presenečena. ''Ko sem odprla vrata, me je potegnil k sebi in poljubil,'' pove. Od takrat sta bila nerazdružljiva. Paul je pogosto prihajal na obisk, potem pa se je preselil k njej in njenim otrokom ter jo zaprosil za roko. Marie je privolila in tako bosta s Paulom novembra letos dahnila usodni da.

hitra hrana
hitra hrana FOTO: Reuters

Čeprav je bila Marie srečno zaljubljena, pa se je še vedno spopadala z debelostjo. Poskušala je sicer s takšnimi in drugačnimi dietami, a ni nikoli zbrala dovolj volje in odločnosti, da bi se diet držala. Potem pa se je nekega večera po tuširanju pogledala v ogledalo in si prvič v življenju odkrito priznala, da je grozljivo debela. ''Pred tem sem se sama sebi vedno opravičevala, da nisem tako zelo debela in da ne jem tako veliko. A dejstvo je, da sem se basala s kalorično hrano in da sem bila res prav grozljivo debela,'' pove Marie, ki se je takrat prvič v življenju zatrdno odločila, da bo shujšala. Želela si je biti popolna nevesta, želela je spet biti aktivna mama, ki se z otroki podi po igrišču, želela je dočakati pomembne mejnike v njihovem življenju. Ni hotela, da bi jo pri 41 letih zadel infarkt tako kot njeno mamo. Tako je začela trikrat tedensko trenirati z osebnim trenerjem in popolnoma spremenila svojo prehrano. In danes, skoraj dve leti za tem, ko se je lotila hujšanja, tehta 175 kilogramov. A njen boj z debelostjo še ni zaključen, pravi. Odločena je namreč, da bo do novembra, ko se bo sprehodila proti oltarju, tehtala 95 kilogramov, in trdno verjame, da ji bo s podporo ljubeče in razumevajoče družine ter z vztrajnostjo in odločnostjo, ki sta jo gnali tudi do zdaj, zagotovo uspelo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587